söndag 20 augusti 2017

Ingen rök ingen ... eld?

Jag satt ute under parasollet och läste. Hör att en helikopter närmade sig. Verkligen närmade sig! Lågt!

Med en stor säck hängandes under sig flög den över oss och sänkte sig en stund bakom husen för att sedan åter lyfta upp i luften, nu med en vattentyngd säck. Var fick den vattnet ifrån? Det finns inget vatten där! Ja, förutom bassänger då.

Samtidigt ser jag två brandplan störta ned mot Medelhavet och försvinna bakom husen. Någon sekund senare dyker de upp igen - nu med magasinen fyllda med vatten - och flyga bortåt Fuengirola och Mijas.

Det syns knappt men mitt på bild är flygplanet som skopar upp tonvis med vatten!

Det brinner någonstans! Jag ropade på min lilla familj att komma. Mannen min kom, sonen lite mer motvilligt med platta i handen och hörlurar på huvudet.

Bild lånad av Camillo Ferrari - Archivio Camillo F., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7801835

Vi spanar och spanar men kan inte se någon rök. Flygplanen dyker åter upp, slår lovar över havet, dyker ned igen och fyller på magasinen och återvänder till platsen bakom bergen. Igen och igen och många gånger igen.

Bild lånad från www.diariosur.es

Var brinner det?! Vi ser ingen rök men ser på flygplanen att det är inte långt borta, de flyger mot Mijas-bergen och försvinner ur sikte men kommer fort tillbaka. Det kan inte vara långt bort ... Jo, där ... bakom bergen inte så långt bort! Där! Det bolmar upp en del men sedan försvinner det igen.

Bild lånad från www.diariosur.es

Jag sätter mig till slut vid datorn och hittar en artikel i El Diario SUR att det är en bil som har fattat eld precis vid avfart 217 vid A-7, där vi bodde förut. I El Higuerón. Så torrt som det är ute nu så behövs det inte mycket för att det ska sprida sig i den torra skogen upp på berget och det är precis vad det gör. På skyltarna över motorvägen varnar man hela tiden för att att det är snustorrt, kasta inte ut cigaretter! Ändå ser man att det flippas fimpar och höger och vänster. Den här gången var det dock en bil som var orsaken. Som mannen min sa, hamnar man in den situationen så bör man alltså inte köra åt sidan. Bättre med trafikstockning än att skogar och bostäder brinner ...

Bild lånad från www.diariosur.es

Det är spännande att se flygplanen fylla på sina magasin i havet men faktiskt rätt obehagligt. Inte så att man är rädd för att det ska sprida sig hit eller så men i alla fall. Det finns bostäder inte så långt ifrån olycksplatsen, två bensinstationer dessutom, ett hotell med restaurang.

Bild lånad från www.diariosur.es

Till slut ser vi det ena brandplanet flyga mot Málaga, en stund senare även det andra. Ett tredje plan cirkulerar i luften ytterligare ett tag men försvinner sedan till sist det med.

Bild lånad från www.diariosur.es


Läget måste vara under kontroll. Den här gången.

14 kommentarer:

 1. Usch så obehagligt och hemskt att uppleva så nära inpå. Såg rapporter om skogsbränder vid Malaga och i Portugal på BBC. Ibland blir man minst sagt skakat över allt vad klimatförändringar heter, även om det "bara" var en bil som orsakade räddningsinsatsen hos dig idag. Tänk vilka konsekvenser den branden kunde ha fått. Vågar inte ens tänka på det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är faktiskt lite förvånad över att det inte har brunnit oftare, så torrt som det är varje augusti. Tror inte att det har med några ev klimatförändringar att göra utan det är helt normalt för årstiden och regionen. Det ÄR torrt här och det är det ju varje år. Antagligen går det väldigt fort när en gnista hamnar bredvid vägen, det är dryga böter på att kasta ut fimpar och det förstår jag. Ändå gör folk det.

   Folk är helt enkelt inte kloka i skallen och ser inte längre än sin egen näsa ...

   Radera
 2. Oönskad söndagsdramatik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan man säga. Samtidigt är det väldigt intressant att se flygplanen skopa upp vatten från havet. Jag önskar så jag visste var helikoptern hämtade sitt. Undrar om någon kom hem till en tömd pool ...

   Radera
 3. Illa var det, men jag tänkte att det kunde varit betydligt värre. Minns för något eller ett par r sedan då det var stora bränder i trakterna runt och ovanför Fuengirola och en del människor omkom. DEt har ju varit väldigt hett och torrt hos er nu ett bra tag.
  Fint med dessa flygplan som snabbt kan rycka ut och i detta fall få branden under kontroll.
  Men visst är det obehagligt, för det är ju tämligen nära där ni och många andra bor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det var sommaren 2012 som det var massor med bränder. Det var det året vi semestrade strax nedanför Estepona, i Casares utmed havet. Då var det många områden utmed kusten som var helt svartbrända, vi såg rök lite då och då.

   Som du säger, visst hade det kunna varit värre!

   Radera
 4. Bränder är verkligen otäcka! Speciellt när dom kommer så nära.
  Det värsta vi råkat ut för var nog när vi campade i norra Spanien, söder om Santiago de Campostela 2011.

  Vi var nära att evakuera, men behövde inte göra det.

  Det lite lustiga i sammanhanget var att när det brann som mest och vi var på vippen att överge vårt tält och åka därifrån, så ropade en mamma:
  - Niños! Vamos a comer!
  Haha! Vissa har helt rätt prioriteringar :-)

  Det finns ett inlägg här som visar hur nära det var:

  https://amacasa.wordpress.com/2011/06/29/saker-man-inte-vill-se-nar-man-bor-pa-en-camping/

  :-)

  SvaraRadera
 5. Det har brunnit mycket i år. Det torra och varma vädret gör förstås sitt till men det där ofoget att slänga glödande fimpar är bedrövligt.
  Det verkar väldigt vanligt i Medelhavsområdet, ser det ofta.
  Bränder är riktigt ruggiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr, man ser ofta en flipp med fingrarna. Folk tror nog att fimpen hamnar på asfalten och att nästa bil kör över och fimpar ordentlig. Men se, så fungerar det inte riktigt alltid.

   Ja, bränder är bland det värsta!

   Radera
 6. Oj och usch. Så otäckt. Tur att det inte gick värre och att de fick elden under kontroll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tur det!

   Hittade en artikel till om branden och där stod det att det var 13 luftburna enheter, tre brandkårer, 78 skogsbrandmän och två miljöagenter inblandade i släckningsarbetet.

   Vi såg bara tre luftburna enheter så kanske det var någon som hört fel om tres och trece.

   Radera
 7. Läskigt när det är sådär torrt så det börjar brinna överallt!! Det gäller att vara försiktig. Vi hade med en kolgrill genom Europa 2015, men använde den bara en eller två gånger ... insåg att en gasolgrill hade varit bättre ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Spanien är det ju eldningsförbud under sommaren på många sätt. Många tolkar det som att det är förbjudet att använda sina kolgrillar vilket jag har förstått det som inte är helt korrekt tolkat. Men i vissa lägen är det kanske bättre att tolka det så särskilt om folk inte riktigt har koll på läget med alkoholindränkta sinnen och allt.

   Radera