lördag 27 januari 2018

Lördagsgodis 2018 vecka 4

Oj! Redan vecka fyra på det nya året! Dags att stoppa ned näven och rota runt efter godbitarna ur veckan! Hittade extrabitar i dag också!


Godisbit nr 1
Att misslyckas men envist prova igen och lyckas! Tryckkokaren igen (mannen min suckar)! Jag fick ju för mig att jag ville göra vita bönor modell Heinz, alltså klassiskt engelsk bakade vita bönor. Jag tittade på innehållsförteckningen på Heinz-burken i skafferiet, tittade runt på internet efter recept, plockade lite här och lite där. Som alltid när jag ska prova på något, egentligen! Jag började med tomatsåsen och fick till en som blev jättebra! Bönorna blev dock mush ... Överkokade! Första totalmissen i tryckkokeriet (lär nog komma fler). Men som sagt, jag är envis och nya bönor inköptes. Tog halva påsen den här gången. Och det blev supergott!

Godisbit nr 2
Förtjusta fniss! Sonen är tonåring och det innebär att han på vardagsmorgnarna har svårt att komma ur sängen och är seg och trött (men lördag och söndag är speldag så då kommer han raskt ur säng). Jag körde honom till skolan i veckan och stannade till för att slänga soporna och när jag åter satte mig i bilen och körde iväg så funderade jag högt.
- Det är lustigt med ordet sopor som är i plural, säger man det i singular så blir det sopa och är det något annat! sa jag och petade lite i sidan på sonen ... och petade lite till ... och igen ...
- Sluta mamma! skrattade han.
- Haha, du kan inte peta tillbaka för jag kör bil! sa jag och petade igen.
- Händerna på rattarna! svarade sonen.
- Öh ... nä, det tycker jag inte.
Sonen svarade inte och när jag kastade en blick åt sidan på honom så ser han rätt frågande ut.
- Rattarna är ett annat ord för bröst, förklarade jag för honom.
- Men mamma! utbrast han och började sedan fnissa.

Det kom små fnissattacker hela vägen till skolan sedan.


Godisbit nr 3
Beröm från läraren i skolan! Den här gången var det inte sonen som fick det utan jag! Det var ju det där med Lengua & Literatura, språk och litteratur, som var en svaghet i sonens betyg. För att hjälpa honom med detta så tog jag sonens skolbok och började skriva stödord åt honom, plocka ur det viktiga ur den massiva texten. Jag gjorde två kolumner: en på spanska och en med samma innehåll på svenska. Jag sa till sonen att jag vill att han läser igenom detta, då lär han sig förstå orden och vad de betyder på både svenska och spanska. Sedan kan han läsa den utökade texten i boken och därmed lära sig ännu mer.

Jag har lagt ned många timmar på detta och tänkte att detta är kanske något som fler kan ha hjälp av, kör spanskan i Google Translate till engelska till exempel, så blir det i alla fall ganska hjälpligt läsbart. Så jag skickade första kapitlet (har gjort fem) till Fröken Otilia och frågade om det var av intresse.
- Emma! You're a hero! kom svaret efter en kort stund trots att hon låg nedbäddad i sängen.
Några dagar senare kom sonen hem med en hälsning från Lengua-läraren, att jag varit jätteduktig!

Fast den bästa godisbiten är ju dock att sonen faktiskt använder sig av papperen! Ja, gu nåde honom annars ...

Godisbit nr 4
Attans bra kombinationer! Sonen kom hem med en läxa i Geología och förstod inte vad det stod i läroboken, hur han skulle svara på frågorna. Det var dessutom sådant som de gick igenom när han var sjuk så han hade ju missat en del. Så jag läser och förstår vad det står men kan inte på rak arm svara, det handlar om meteorologi. Mannen mins ämne, han som varit lärare i meteorologi för blivande piloter! Så sonen frågar mig, jag översätter till mannen min och han lär sonen om isobarer och hög- och lågtryck och sonen klarar av läxan.

12 kommentarer:

 1. 1. Alltså här är jag mest impad över dina Photoshop-konster - EMMAZ BEANZ. Suveränt bra jobbat! Använder också PS, men har inte den blekaste hur jag skulle på till det. Snyggt!
  Gillar inte bönor, men min man spetsade öronen om man säger så;-)

  2. Hahaha:-) Nu vet han;-)

  3. Du är otroligt duktig. Du kanske ska bli lärare i ditt nästa liv. Jättekul med en sådan feedbak. Å om du tröttnar på ditt nuvarande jobb, vill sonens skola säkert anställa dig direkt!

  4. Perfekt teamwork där. Geologi har jag aldrig förstått mig på, inte matte, biologi och kemi heller för den delen. Perfekt att ha en man/pappa som kan ämnet!

  PS. Du är aningen hemlighetsfull angående ditt nya jobb. Hur trivs du? Vad jobbar du med? Eller vill du inte avslöja det... DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ledsen för sena kommentarer! Haha, den där etiketten var enkel, det är ju inte ens bra gjort! Jag är urusel på PS, Illustrator är roligare!
   PS. Jag vet, har inte skrivit något om det men jag är inte kvar. Valde att sluta för att få ihop vardagen, gick inte med skiftarbete mm.

   Radera
 2. Tack för godisbitarna, nu blev jag påmind om receptet på puchero som jag lovade dig!
  Puchero är en om inte spansk så i alla fall andalusisk nationalrätt :-) som lagas i varje hem. En favoriträtt hos alla, även barn. Och det är verkligen gott!
  Det är en buljong med kött och kikärtor.

  Recept:
  1 kycklinglår (muslo de pollo)
  1 bit fläskkött (carne de cerdo)
  1 bit svål (tocino)
  saltade benbitar av olika slag (huesos) (om du har haft en jamón hemma som är uppäten och låter slaktaren såga benet i bitar, eller om du sparat fett och torra bitar från den i en låda i frysen, så är det fantastiskt gott att ha i!)
  Kikärter som legat i blöt under natten
  Morötter

  (Gå till en slaktare och be om ingredienser till en puchero. "Habios para puchero".)

  Skala morötterna och lägg i tryckkokaren. Skölj kött och svål, skölj benbitarna noga och lägg allt i kokaren, samt kikärter. Fylls på med vatten. Allt ska täckas. Ta gärna mer vatten, det är buljong du gör. Koka upp. Strax innan det börjar koka flyter en massa skum med eventuella små smutspartiklar upp till ytan, ta bort det. När det börjar koka, sätt på locket på tryckkokaren. Låt koka i 15-20 minuter (beroende på hur lång tid kikärtorna behöver i din kokare). När det är klart - prova om det är lagom salt.
  Ta upp benbitarna och släng dem. Lägg svål och kött i en särskild skål.
  Koka upp den buljong som ska serveras nu tillsammans med fideo (tunn, kort minispagetti) och förstås kikärter och morot. Förvara resten i kylen (pucheron räcker förhoppningsvis i flera dagar.)
  I Andalusien äter man först en tallrik med puchero-buljong med korot och kikärter, därefter pringá. Pringá är köttet och svålen som blir en liten rätt i sig efter att man ätit klart med sked. Då tar alla för sig av de olika sorterna kött samt en bit svål. Detta mosar man samma och äter med bröd, man använder bröder som gaffel typ, man äter denna kött- och fettblandning med nypor av färskt, vitt bröd.
  Buljongen är jättegod att servera i kopp med en kvist mynta också.
  Ursäkta den långa kommentaren, och ifall jag har skrivit en massa självklarheter. Jag tänker hellre självklarheter än frågetecken:-) Fråga gärna annars om jag har varit otydlig med något. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Långa kommentarer är jättekul! Jag brukar inte direkt vara fåordig hos dig heller ... :D

   I Serbien äter man också ofta buljong med fideo, jag har gjort det på kyckling själv ett par gånger, svärmor är superduktig på det.

   Tack så jättemycket för receptet, det ska jag prova!

   Radera
 3. nr. 1. Det går inte att ta miste på att tryckkokaren är din nya köksfavorit.
  nr. 2. Det är lärorikt att åka med mamma till skolan.
  nr. 3. Så mycket lättare allt blir med en superpedagog i familjen.
  nr. 4. Vilket team. Här kan vi tala om föräldrar som är delaktiga i barnets utbildning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man försöker så gott man kan! Det gäller alla godisbitarna. :D

   Radera
 4. WOW! Vilket teamwork! Och vad snyggt du fick till burken där :-)

  Lite förvånad är jag dock att fröken svarade på engelska? :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fröken Otilia är sonens mentor just för att hon kan engelska, för att vi ska kunna kommunicera ordentligt med läraren. Sedan petar vi båda in ett spanskt ord här och där. Hon är jättekul! För mig är hon den där typiska tjejen som gick natur på gymnasiet.

   Radera
 5. Vilken härlig familj ni är. Samarbetet löste allt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vi försöker i alla fall och oftast funkar det ju!

   Radera
 6. Snygg etikett, den där med Emmaz Beans!
  När man hjälper varandra kommer man långt.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man måste ju försöka och alla måste ju bidra med sina kunskaper!

   Radera