måndag 14 september 2020

Den spanska skolan - del 31: Skolstart i pandemitider

Det senaste halvåret har ju minst sagt varit annorlunda med den pandemi som fortfarande härjar. Skolorna har fått tänka om både en och två gånger för att säkerställa att eleverna får den skolundervisning de ska ha samtidigt som det även ska säkerställas att smittspridningen är minimal. Min mamma som jobbat som högstadielärare, studierektor och rektor har flera gånger nämnt hur glad hon är över att inte behöva ta del av detta arbetet, att lägga ett bra schema är tillräckligt komplicerat som det är.

Det var därför lite spännande - i brist på annat ord - att i lördags äntligen få information om hur sonens skola har löst situationen. Det var verkligen på tiden för i Spanien startar skolorna för barn i Educación Secundaria Obligatoria och Bachillerato, högstadiet respektive gymnasiet, kring den 15 september varje år. De yngre barnen börjar en vecka tidigare.

I sonens skola, IES Benalmádena, går det fyra årskurser: 1º ESO till 4º ESO och varje ESO är numer en så kallad samlevnadsgrupp, grupo de convivencia. Den här första veckan kommer att vara udda då barnen endast går en dag. De börjar med 1º ESO på tisdag, 2º ESO på onsdag, 3º ESO på torsdag och följaktligen kommer sonen att starta 4º ESO på fredag. Denna dag kommer även att vara två timmar kortare än normalt och fokus ligger på en introduktion i hur de ska bete sig i skolan framöver för att inte smitta eller smittas men fortfarande klara skolarbetet.

Veckan efter kommer skolorna att dra igång på allvar. För att barnen inte ska trängas vid grindarna har man skapat separata ingångar till skolgården och byggnaden för respektive årskurs:

Inne i byggnaden ska barnen sedan direkt gå till sina klassrum samtidigt som de ska bibehålla en distans på 1,5 meter. Munskydd är så klart obligatoriskt under hela dagen (extra munskydd i en påse ska alla elever även ha med sig). När de kommer in i klassrummet ska de desinficera händerna och detta ska de göra efter lunchpausen samt innan de lämnar skolan för dagen. Byter de klassrum för ett ämnesklassrum (labb, teknologi, idrott och liknande salar) ska de desinficera händerna igen samt skolbänkar. Vid toalettbesök ska händerna tvättas när de går in och åter när de går ut från toaletten. Toalettutrymmena städas och desinficeras tre gånger varje skoldag (Positivt, de har varit så äckliga att sonen vill inte gå dit!). Desinfektionsmedel ska finnas på skolan men eleverna rekommenderas att ta med sig eget samt våtservetter.

Vid lunchpausen går barnen som vanligt ut på skolgården för att äta sin medhavda smörgås medan klassrummen ventileras. Minst fem minuter varje timme ska det ventileras. Gården har delats upp i fyra ytor, en för varje årskurs och samlevnadsgrupp. Sonen har faktiskt en av de bästa då där finns skuggande träd och flera sittbänkar. Är vädret dåligt blir det dock mindre roligt för där finns inte mycket till tak.

För att minimera riskspridningen ytterligare kommer eleverna i 3º ESO och 4º ESO att ha närvaro i skolan varannan vecka. Den andra veckan kommer utbildningen att ske via Google Classroom och Moodle, alltså hemma vid datorn så som de arbetade i våras. Närvaron vid distansveckorna kommer att kontrolleras noga så det kommer inte bli skolarbete endast varannan vecka (sonens förhoppningar om full dataspelvecka krossades genast).

Föräldrar får inte komma till skolan om de inte har bokat tid innan. Samtal med lärare ska främst ske per telefon. Årets föräldramöte gick i dag av stapeln via Google Meets, det vill säga via internet. Tyvärr kunde jag inte närvara eftersom jag jobbade.

Om en elev i skolan visar symptom på att vara smittad av Covid-19 kontaktas föräldrarna och eleven hämtas vid grinden. Familjen kontaktar hälsovården för att kontrollera eventuell smitta. Övriga elever i samma ESO går kvar dagen ut och går hem som vanligt. Samtliga föräldrar i samma ESO kontaktas och alla familjer sätts i karantän tills de har kontaktats av hälsovården. Samma förfarande sker även om en elev visar symptomen utanför skoltid.

Må vi slippa uppleva det sista stycket.

✎...

Det här är en serie om att börja i en spansk skola i Andalusien.
Mer vardagliga händelser finns under etikett Skolan.

10 kommentarer:

 1. Mycket att ta till sig. Verkligen. Hoppas dock att dessa åtgärder hjälper. Spanien nu är ju hårt drabbat i många områden. Och man vet ju inte riktigt varför. Lockdown, stängda skolor och andra åtgärder verkar ju inte ha haft den effekt man önskade. Önskvärt är ju nu att skolans åtgärder kan hjälpa en bit på väg.
  Just nu är läget här hemma ganska bra och hoppas det består. Och skolorna är igång som vanligt.
  Håller tummarna för er att ni slipper uppleva det sista stycket.  SvaraRadera
 2. Oj. Mycket att hålla reda på... Men det verkar trots allt tämligen väl genomtänkt. Hoppas det håller också så ni slipper sista stycket.

  Jag har alltid med mig två extra munskydd i väskan. Har kommit väl till pass, dels när gummisnoddarna har gått sönder, men även när jag har upptäckt att jag glömt ta på munskyddet när jag gått ut från ett hotell. Hemma har jag rutin, på hotell är det sämre med det.

  Hoppas skolstarten går finfint och att sonen kanske får liiite speltid i alla fall ;-)

  SvaraRadera
 3. Oj ... mycket restriktioner, men såklart bra med regler.

  SvaraRadera
 4. Jag säger som tidigare kommentatorer: OJ. Verkligen mycket att hålla reda på - och många möjligheter att göra fel, glömma bort sig ... Hoppas det går bra!

  SvaraRadera
 5. Måste beundra lärarna och alla som är inblandade i skolstarten som nog ingen kommer att glömma på ett bra tag. Skolan gör ju ett fantastiskt jobb. Ja, restriktionerna i hela Spanien verkar tas på extremt stort allvar, och alla ser ut att göra sitt bästa. Ändå stiger antalet nya fall i Spanien rejält.
  Jag får det inte att gå ihop helt enkelt.
  Här görs i jämförelse med Spanien ytterst lite, enligt mig. Inga krav på munskydd. Hur skolorna gör vet jag inte riktigt, men de flesta arbetstagarna som kan jobba hemifrån fortsätter med det.
  Även här har fallen ökat en aning, men inte i närheten av Spanien och Frankrike.
  Så, jag får det inte att gå ihop helt enkelt.

  Hoppas i alla fall att det går bra för sonen och hans klass.

  SvaraRadera
 6. Ja visst ser och hör jag skillnader på mitt område nu när skolorna har börjat. Ja det är mycket att ta in och mycket jobb att hålla reda på för lärare. Nu får vi hoppas att det fungerar och att din son får förbli frisk. Jag hörde att även endel skolor hade bestämt att eleverna går halv klass varje dag för att hålla distans. Lycka till med skolrestriktionerna och självdisciplin <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag glömde att skriva att det var en skola i Stockholm som håller restriktioner på eget bevåg.

   Radera
 7. Oh, fy vad jobbigt. Hoppas bara allt går bra.
  Jag är kvar i Wales.
  Sköt om er!

  SvaraRadera
 8. Hej Emma!
  Man blir alldeles matt av att läsa om skolan :-)Bra att dom får gå i alla fall. Här hemma är det lugna gatan...
  Kram P ♥♥

  SvaraRadera
 9. Det var ord och inga visor, det! Ojoj.
  Ja, bäst att vara superförsiktig. Men jobbigt med munskydd hela dagarna!
  Sköt om er <3

  SvaraRadera