tisdag 1 september 2020

En bottentopp

Mannen min och jag var och handlade på Carrefour. När han är med har det en tendens till att hamna lite extra godsaker i varukorgen, samma sak om sonen är med. Den här gången var det en förpackning med kokostoppar. Mannen min älskar kokos, sololja med kokosdoft ger honom något drömskt i blicken. Jag gillar också kokos men drar gränsen vid att lukta som en kokosnöt.

Kokostopparna var det, ja. Förpackningen fick följa med hem och genast öppnades den och mannen stoppade den lilla kokostoppen i mun. Hans uppsyn ändrades fort från förväntan till vämjelse. Jag smakade också en och kunde bara hålla med, de var inte goda!
- Sonen kommer kanske äta dem, sa jag och la på locket till senare.
Sonen tog en, sedan var det nog. Det säger mycket för han ratar sällan något med socker i!
- De kanske är godare med en kopp kaffe, sa jag och provade det.

Nu ligger förpackningen med innehåll i sopkorgen. Vi gav kokostopparna en riktig chans men känner oss lurade. De ser ju så goda ut! Och så smakar de ... på det där sättet!

Spanjorerna får ursäkta men nej, dulces, sötsaker, är inte deras starkaste kort. Visst finns det spanska bakverk som är riktigt goda, vi gillar den traditionsfyllda roscón vid jul och det finns mumsiga choklad- eller vaniljkrämsfyllda avlånga munkar, pepitos de crema. Men oavsett om vi varit på ett riktigt kondis eller vid matbutikens lockande hyllor med kakor och andra bakverk så smakar det inte som det ser ut att smaka. Man skulle kunna tro att vi har lärt oss efter att ha bott i Spanien i sex år. Jag är tveksam till om vi kommer göra det, mer konstigheter lär hamna i soporna.

Nu ska jag borsta tänderna, vilken eftersmak jag har av den där kokostoppen ...

17 kommentarer:

  1. Kan bara hålla med. Spanjorernas bakverk är oftast inte goda. Fast jag gillar chokladcroissanterna som man ibland kan hitta på frukostbuffén.

    Men fy vad trist med bottentoppen - den såg ju helt rätt ut trots allt. Förstår besvikelsen...

    Ha en finfin start på september! Här har vi äntligen fått lite svalare väder, åtminstone på mornarna. Bara 20 i morse :-) Sen ger det sig av över 30 framåt dagarna, men dom svala mornarna är sköna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, några saker är godare än andra, vissa till och med GODA!

      Radera
  2. Oj då ... vilket antiklimax ... förstår besvikelsen - nu får du baka egna kokoskakor istället! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen antiklimax. Får som sagt göra egna.

      Radera
  3. Nu har ni testat och vet. Bakade dem häromdagen. Enkelt och de var försvinnande god- Men håller helt med . Spanska kakor är sällan en hit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kokostoppar är ju egentligen vansinnigt enkla att göra. Bara att röra ihop och in i ugn. Kul att du nyss bakat dem!

      Radera
  4. Hahaha, nej, spanjorer kan inte bakverk! Det värsta av allt är hembakade tårtor med chokladpudding i, tror jag. Men det finns undantag, klart att det går att hitta goda bakverk i Spanien också. Roscón de Reyes, som du nämner, napolitanas, pekannötsfläta... Och konditoritårtor gjorda på riktig sockerkaksbotten, med grädde... Jag har ätit goda kokostoppar i Spanien, även om det är längesedan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmmm... pekannötter! På Mercadona hade de förut en kompakt fruktkaka som man köpte i lösvikt, i bitar. Den var supergod!

      Och skönt att du håller med!

      Radera
  5. Håller helt med dig, spanska bakverk och sötsaker smakar inte gott. Kokostoppar gillar jag sådär, men bara sådana i lösvikt från Exotic Snacks, och det "märket" har jag inte sett hos Mercadona/Carrfour.
    Undrar om Tramse hade velat äta kokostopparna;-)

    Roscón de Reyes tyckte jag smakade yuck, men så tycker jag inte om kanderad frukt heller så... Håller nog till matiga tapas och bläckfisk istället;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tramse är faktikst inte så intresserad av godis. Eller chips och liknande. Han satte visserligen klon i en ostbåge och det var hysteriskt kul att se för den fastnade! Haha! Vad hemsk jag är!

      Den kanderade frukten brukar vi inte heller äta, den petar jag också oftast bort.

      Radera
  6. Min mamma bakade gudomliga kokostoppar! Själv gillar jag Hawaiian Tropic, solkrämen som verkligen doftar kokos ... men min man avskyr lukten ...

    SvaraRadera
  7. Du får helt enkelt göra egna, de kommer att bli perfekta, det är jag tvärsäker på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag får ta tag i den biten. Det är ju lätta att göra egentligen. Fast jag kom på att kokosflingorna här är så finflingade ...

      Radera
  8. Svar: Hade inte så mycket att välja på när jag sprang Rösjöloppet två år i rad. Det var mitt dåvarande jobb som ställde upp med ett mixed-lag. Hade jag inte varit med hade det inte fått ihop till ett lag. Så, jag var rätt lojal på den tiden och det för en banan, en kexchoklad och en bricka som man skulle ha kunnat se som medalj - hahaha:-)

    SvaraRadera