söndag 5 augusti 2018

Skyltsöndag nr 93 - Tilltugg

Ska nog börja inlägget med att utfärda en varning: detta bidrag till Skyltsöndag är inte för den kräsmagade! Så. Då var det avklarat, nu kan jag börja.

~ ☺ ~

Sonen och jag var på lilla Carrefour i går och handlade. Det är alltid roligt med nya produkter, det är det som är så kul med andra länder eller nya butiker för de är ju fyllda med dem!

Jag såg en butiksskyltning med en massa fina förpackningar och jag tänkte att det där är nog grillkryddor eller något liknande, så trevligt. Något att krydda entrecoten med kanske?

Nyfiket tittade jag närmare. Nej, det var inte kryddor ...
 

Säljer de metmask inne på Carrefour?! Det var min första tanke när jag såg innehållet. Jag tog upp en burk, skakade lite och såg att det var inget som rörde sig. Plast? Finns ju fuskbete att agna kroken med. Nej, det verkar vara ... torrt ... Vad äckligt! Och med chili- eller vitlökssmak? Gillar fisk det? Jag höjde blicken och såg skylten:


Insekter: den nya maten.

Med 1 % fascination blandat med 99 % äckel tittade jag på produkterna på den översta hyllan:


Gräshoppor. I lök- och barbequesmak. Knapriga och smakrika ...


Kanske något att ha i fickan i fall man känner att blodsockret sjunker? En mörk chokladbit med fikon och gräshoppemjöl.


Som variation, när man behöver mycket energi: äpple, kanel och karamell med gräshoppemjöl.

Mums ... Var är spypåsen?


Våga prova dem! 
Vi konsumerar minimalt med vatten.
Vi är proteinrika!
Vi producerar 99 % mindre växthusgas

~ ☺ ~

Med tanke på att det var väldigt utplockat i produktstället så verkar det ha sålts en hel del. Misstänker att det har köpts som en lite kul grej, kanske att stoppa i en gåbortkorg med några vinflaskor, lite vackra kryddväxter och dessa produkter.

Det tog lång tid innan äckelkänslorna försvann. Det kryper i mig nu när jag skriver detta. Nej, insekter är inget för mig även om jag vet att många provat på, att det äts i andra delar av världen, att det är nyttigt.
Jag gillade dock namnet! Produktserien heter nämligen Jimini's. Ni vet, Jimini Cricket, Benjamin Syrsa på svenska. Något att ställa fram vid jul framför teven, lite krispigt snacks till Kalle?

~ ☺ ~

Vill du se fler skyltningar kan du klicka på etikett Skyltsöndag här i bloggen. Glöm inte bort att kika in på förvaltaren BP's Skyltsöndag! Här är alla medverkare.

20 kommentarer:

 1. OOOps det var inte för kräsmagade mig det här, men en toppenskyltning är det. Trevlig fortsatt vecka.

  SvaraRadera
 2. hehe, ja det är några (ett par?) stora matkedjor i spanien som börjat sälja insekter. det är förmodligen framtiden... men som tur är har jag nog kolat vippen innan vi måste börja äta dessa kryp för att klara oss. :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr är det väl så att de som konsumerar mycket i dag inte är de första som kommer att äta kryp i alla fall. OM det inte marknadsförs som svart kaviar eller så.

   Radera
 3. Om jag är sugen på en liten insektsbit? NEJ NEJ NEJ. Förstår inte hur jag ska kunna övervinna den motviljan. Fast jag rent intellektuellt förstår den goda tanken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag håller med i hur du tänker. Nej, kan kommer inte heller knapra på ett kryp.

   Radera
 4. Jag är inte kräsmagad o äter jag kräftor och sörplar i mig deras hjärna och klor så kan jag nog äta insekter också, förutsatt att de är stendöda förstås. Knapriga proteinrika larver är helt okej. I Sverige är det inte tillåtet med insekter som mat, i Finland däremot använder man numera insektsmjöl i bröd och vänner berättar att brödet blir saftigt och gott. Jag tror vi behöver denna typ av nya källor för livsmedel, det kostar för mycket att ha köttkor betande på ängarna. Men man kan ju bli vegetarian och äta alger och sjögräs, det är också gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle inte ha några problem med att bli vegetarian ur den aspekten. Hellre vegetarian än ... ja, vad heter då? Insektivor!

   Radera
 5. Gud vad jag skrattade från början till slut faktiskt! Det där får väl inte vara sant!!! Men det är det uppenbarligen. Har sett på BBC och på andra utländska kanaler att insektsmat är framtidens melodi. Å din Carrefour ligger då långt före ICA eller Hemköp här hemma. Å folk verkar ju vara intresserad.

  Alltså jag har ätit fårtestiklar, kohuvud, lunga, hjärta, kycklingmage och några till rätter (utomlands) som troligen inte heller skulle falla dig i smaken, men jag har alltid sagt att gränsen går vid insektsmat. Over my dead body! Kan hända att jag ångrar mig och testar ändå, men jag tvivlar.

  Minns en av fina favo chefer som älskade att fiska. Han åt fiskbetet - maggots - levande alltså. Då fick jag faktiskt rusa till toan.

  Tusen tack för veckans äckligaste Skyltsöndag och länken;-) :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En melodi som i mina öron är rena gnisslet, som en cikada!

   Nej, den maten faller mig inte alls i smaken även om jag inte är kräsmagad. Men jag avstår från inälvskött.

   Alltså maggots är ju sååå äckligt! Och luktar vidrigt!

   Radera
 6. I Bangkok är det inte så ovanligt med friterade insekter. Har faktiskt testat en gräshoppa men det var inget f ör mig. Torr som fnöske och de långa benen fastnade liksom i halsen och var svåra att svälja. Jag skulle nog aldrig kunna stoppa in en larv eller mask i munnen, tvi vale!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, lite som att få ett fiskben i halsen då!

   Vad hemskt, först så står man där och tvekar om man ska äta, Sedan så fastnar den på vägen ned!

   Radera
 7. Glääää!!! Tack men nej tack... Fast å andra sidan kan man ju där hitta en massa grejer som kan fixa till gratismat på restauranger ifall man tar med dom ut:

  https://amadecasa2009.wordpress.com/2009/07/10/hur_man_fixar_gratismat_pa_restaurang/

  :-D

  Härlig - men äcklig - skyltning :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du, jag har också varit med om att få en larv i maten. I en liten chokladpudding på en italiensk restaurang i Sverige, på Sveavägen. Men jag var så ung och vågade inget säga ... Maten var annars supergod. Kanske därför ...?

   Vad är det med Italien och larver i maten, kan man ju undra?

   Radera
 8. Kanske har "Carre" inspirerats av Afrika och Asien. Där finns det gott om dessa produkter både i butiker och på marknader. Och på marknaderna även i t.ex. grillat tillstånd. Rolig och annorlunda skyltning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte jag skulle fått ett svar ifrån dig om det du har provat! :D

   Radera
 9. Insekter??? Hmmm, det låter ju inte supergott ...Men om man mal ner det och blandar med choklad kanske det funkar, vem vet, haha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det funkar säkert om man inte vet om det. Men frågan är vad som händer när man vet om att man precis har tagit sig en tugga på en Jimini's-chokladbit?!

   Radera
 10. Kräsmagad är jag förvisso men det här tycker jag inte är särskilt uppstötande. Kan nog vara betydligt nyttigare än mycket annat vi dagligen stoppar i oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Säger vegetarianen!

   Håller med om att det nog är nyttigare, men smakligare? Nä. Yick!

   Radera