måndag 23 juni 2014

Folkbokföring och försäkringar

Ju mer man funderar, desto fler frågor dyker upp... Och så gäller det ju att försöka besvara dem också, helst medan tid finns.

Vi tar det här med adresser först.

I augusti ska vi ju lämna över nycklarna till de nya ägarna och då blir vi ju bostadslösa. Ett samtal med Skatteverket bekräftade det jag misstänkte: man MÅSTE vara folkbokförd någonstans (så de kan räkna hur många som bor i Sverige, vilka skyldigheter och rättigheter man har beror på var man bor och inte minst barnbidraget). Så vi får nog bokföra oss hos mina föräldrar en sväng tills vi blir folkbokförda i Spanien, tills vi blir "recidencia". Fördelen är ju då också att de har lite koll på om det kommer post som måste tas omhand.

OK, det var ju inte så svårt och ställer inte till med något, egentligen.

Försäkringarna, då?

Först och främst ska vi ju avsluta villaförsäkringen. Men med den försvinner ju också en massa annat "bra att ha" som reseskydd, olycksfall mm. Det känns ju lite viktigt att ha när vi ska sätta oss på en långfärd nu i sommar.

Så då finns det två varianter. Den ena är att vi skriver in oss på mina föräldrars hemförsäkring och går på den ifall något händer. Känns lite sådär...
Det andra alternativet är att vi blir "hyresgäster" i ett rum hos mina föräldrar och därmed tar en vanlig hemförsäkring så som hyresgäster har. Kan knappast kosta många hundralappar så det får nog bli det.

Sedan måste man tänka på det där med sakerna vi magasinerar. Har inte undersökt närmare men hos en del ingår i alla fall försäkring i månadsavgiften men det är ju inte för några högre belopp. Det går säkert att teckna ett högre belopp mot avgift. Man kan även i hemförsäkringen teckna ett tillägg. Men å andra sidan säger vi ju upp hemförsäkringen efter ett tag medan magasineringen kvarstår. Så där måste vi undersöka närmare. Kan ju börja med att bestämma var vi ska magasinera först, dock.

Barnförsäkringen måste sägas upp skriftligen och ny tecknas i Spanien (vilket även Svenska Skolan råder en till att göra).

Bilens försäkring, då. Den får ju också hänga kvar tills bilen är registrerad i Spanien. Pratade med försäkringsbolaget här i Sverige om det där med att vi fyller bilen med våra pinaler och hur gör man med dem när man måste lämna bilen. Man har ju det där "LÄMNA INGET AV VÄRDE I BILEN!" framför ögonen hela tiden. Men vi kan ju knappast tömma takbox och hela bilen så fort man lämnar den för en promenad i en vacker stad eller hittar en badstrand att pausa vid. Och det ska man heller inte behöva göra, reseförsäkringen i hemförsäkringen täcker när man är på semester med bilen. Nåja, den täcker väl i alla fall lite. Har en känsla av att det blir en del kånkande av datorer och kameror i alla fall...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar