fredag 4 juli 2014

Skatteverket informerar...

Ibland får man ju faktiskt ha lite tur i röran!

Eftersom Skatteverket (SKV) tydligen vägrade svara på mitt mail till dem i förra veckan så lyfte jag på luren. Eller ja, man lyfter ju faktiskt hela telefonen numer...

Jag pratade med en mycket trevlig Erik som - hör och häpna - har bott i Spanien! Så förutom frågan jag ringde om (skattskyldighet i Sverige när vi flyttar till Spanien) fick jag lite mer tips. Och det tar man ju tacksamt emot!


Skattskyldighet
Eftersom vi inte kommer att ha någon fastighet kvar, ingen i vår lilla familj stannar i Sverige eller innehar några aktieposter i ett icke publikt företag så kommer vi att bli begränsat skattskyldiga i Sverige. Att man har pengar på konton, fonder eller "vanliga" aktier som alla andra har spelar ingen roll. Det innebär att vi endast betalar skatt för det som liksom uppkommer i Sverige, allt annat i Spanien. Är man obegränsat skattskyldig får man t ex betala skatt i Sverige för inkomst man fått i Spanien.
Man ska under de första fem åren bevisa att man är begränsat skattskyldig men man behöver egentligen inget göra, inte förrän SKV eventuellt ber att få mer information.
Vill du veta mer, ring SKV och begär Internationell beskattning för de på "vanliga" kundtjänsten säger själva att de inte kan allt om detta.

Uppskov reavinstskatt
Om man säljer sitt hus och köper ett nytt innan kalenderårets slut för samma belopp man sålde huset för eller mer så kan man få uppskov av reavinstskatten. Om man däremot köper för ett lägre belopp får man skatta för del av vinsten (ja, om nu gjort någon vinst). Är nya huset mycket billigare så kan det ju bli så att man får skatta för hela vinsten.

Adress i Spanien
När man skriver sig i Spanien (blir recidencia) får SKV information om detta och får då den adress man uppgett. Men om man sedan flyttar får de inte den nya adressen. Därför bör man alltid skriva ett brev (ej mail) till SKV vid varje flytt, det räcker med "Hej, nu bor vi på den här adressen...".
Ett alternativ är att man i Sverige skaffar sig en Särskild postadress, lämpligen någon man litar på. Alla brev går då dit och den personen får skicka vidare till adressen i Spanien.

Ambassaden
När man kommer ned till Spanien är det bra att kontakta Svenska Ambassaden i Madrid och säga "Hej, nu är vi här!" utifall att... Kallas tydligen för Svensklistan.

Hoppas jag fattade allt rätt nu...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar