tisdag 8 december 2015

Det sparade vattnet

Som barn så tänkte man inte så mycket på att allt kostar och särskilt inte då vatten (även om mamma och pappa påpekade det emellanåt). Sedan flyttade jag hemifrån, bodde i lägenheter i andrahand och såg aldrig till någon vattenräkning, vi köpte lägenhet men kan inte minnas att jag såg någon då heller så det ingick väl i avgiften. Vi köpte hus med egen brunn så där var det bara att tänka på att inte tömma den.

Vi flyttade sedan till Spanien. I radhuset betalade vi 40 €/månad för vatten och sopor vilket jag tyckte var mycket men det var inget vi diskuterade vidare om.

Och så flyttade vi då till villan Casa Feliz med en liten pool och en liten trädgård där ca 40 kvm är gräsmatta. Den senare var som en öken och jag satte igång med att vattna den varje kväll och snart fick jag en fin (o)gräsmatta som jag slet med i många timmar. Sonen lekte med vattenslangen på uteplatsen, poolen fylldes på varannan dag., vi duschade av oss i uteduschen efter varje pooldopp.

I augusti sedan drogs det plötsligt pengar från mitt konto: 162 € till Emabesa, vattenföretaget. VA!?!?!

Usch, vad jag avskyr autogiro!

Bild lånad från reporte5.com
Efter lite kommunikation med Emabesa och Naira, hon som vi hyr av, så konstaterade vi att det var kostnaden för tre månader (varav vi endast stod för två av dem) och 81 kubikmeter vatten.

Jeeeze... Det är ca tre pooler med vatten, det.

Där drogs det i handbromsen!

Vi började hålla koll på hur mycket vi egentligen fyllde i poolen, vi tänkte att den kanske läckte men det visade sig att det avdunstar ca 1 cm per dag, det är för vår pool ca 250 liter vatten det. Och är helt normalt, tydligen. Däremot så är det fortfarande filtertrassel så poolen behöver backspolas mer än nödvändigt och då rinner det ut någon kubik rakt ut på gatan...

När vi använder duschen så tar det ett tag innan varmvattnet kommer. Av nyfikenhet ställde jag en balja för att se hur mycket som bara rinner rakt ut till ingen nytta: 5-10 liter per gång. Nu gör jag så att jag häller alltid det första kalla vattnet i baljan och det vattnet använder jag till att vattna med eller spola i toaletten (som är felkonstruerad för "allt" ligger kvar trots att man spolar). Till min glädje gör mannen min oombedd likadant, måste ställa in en hink i sonens dusch också.

Vi har ju ingen diskmaskin utan det handdiskas och disken sköljs av i balja - aldrig rinnande vatten!
Jag har även börjat samla upp vattnet som jag använder när jag tvättar eller sköljer av händerna eller någon grönsak i köket. Det är bara några steg ut så det är inga problem att tömma baljan i blomkrukorna, gräsmattan (som inte har vattnats med slang sedan slutet av augusti), rabatterna eller kökslandet (där det nu växer sallat, persilja, tomater och bönor!). Det är faktiskt jobbigare att dra ut vattenslangen och sedan rulla in den igen. Jag räknade ut för någon dag sedan att jag var ute sju gånger. Det är ca 70 liter som jag slapp tappa upp på nytt, dvs kring 2000 liter i månaden

Och jag känner mig snål. Riktigt snål! Känns som att jag har passerat gränsen för ekonomiskt medveten. Samtidigt känner jag mig duktig för det är ju bara idioti att hälla ut fint och rent vatten! Så jag känner mig miljömedveten också.

Jag har funderat ett tag på om jag verkligen skulle våga skriva om detta, just för att folk sitter nog bara och skakar på huvudet och tycker man är jobbig och snål (vilket i o f s stämmer). Men sedan läste jag ett inlägg på bloggen Casa Annnika och känslan av att veta att man inte är knäpp eller ensam är alltid härlig!

Förbrukningen då? Har det minskat? Jo, den senaste fakturan som var för augusti-oktober var på 55 kubikmeter och 102 €. OK, det går åt mindre vatten under de svalare månaderna men lite har det nog hjälpt i alla fall. Vi måste ta tag i det där förbenade poolfiltret också (för det är ju poolen som är vattenslukaren). Och den där problemtoaletten som står och rinner...

Pengar kan man göra roligare saker för än bokstavligen spola ut dem i avloppet.

4 kommentarer:

 1. Klart att du skulle skriva, det var ju ett jättebra inlägg! Vad mycket ni gör för att spara vatten1 Man måste vara rädd om vattnet, inte bara för ekonomins skull. Om någon tycker att det är konstigt det du skriver är det nog någon Sverigeboende svensk, knappast en andalusier som vet vad vattenbrist vill säga. Det slösas något enormt med vatten i Sverige. Svenskar är bortskämda med billigt, rent vatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Jag blev själv överraskad över hur mycket vatten jag gör av med i köket, var tvungen att räkna om det några gånger.

   Samtidigt så tänker jag även på alla dessa vägrengöringsbilar här på Solkusten. Beroende på var men en gång i veckan eller varannan, så går de och spolar av gatorna. Vilka enorma vattenmassor det flödar då! Och inte är det högtyckstvättar heller utan det är som brandslangar med lägre tryck.

   Radera
 2. Vattenbristen här i landet är stor. Så jag tycker att du gör helt rätt! Vi är så bortskämda egentligen som faktiskt HAR friskt (nåja) vatten direkt ur kranen.

  Själv funderar jag på att sluta duscha... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tror jag nog det är någon hos dig som kommer ha synpunkter på det.
   Som tur är har vi ialla fall aldrig varit sådana som duschar vareviga varje dag utan det räcker med varannan. Sonen är det tjat på att han överhuvudtaget ska duscha... :) Om något år eller så kommer man väl tjata åt andra hållet, sluta duscha!

   Radera