torsdag 24 december 2015

Tider för lögner och magi!

Det här med att tro på Tomten!

Det finns de som anser att det är nästan som barnaga att låta barnen tro att det finns en Jultomte.

Själv är jag av den totalt motsatta åsikten. För vad har jag för rätt att ta bort magin ur mitt barns värld? Den viktigaste frågan är egentligen: skadar det om man låter sitt barn få leva sig in i denna tid? Låta ljusen få glittra i ögonen, att för en stund få tro på det omöjliga?

Lånat bilden från julbilder.nu
Sonen som om en dryg vecka fyller hela elva år väljer att med hjärtat fortsätta tro på Tomten även om hjärnan har börjat tänka och tycka annorlunda. Lite som jag själv. Hjärnan säger att det finns inte Jultomtar, vättar, alver, älvor, feer... Men hjärtat vill och kämpar för att det banne mig ska finnas. Så jag väljer att tro och jag hoppas att sonen följer med mig i den tron. Och så länge det vankas presenter och överraskningar så är det ju inte så svårt att låta sig övertalas! :)

Vid öppna spisen står nu ett "urdrucket" mjölkglas, några kaksmulor ligger på fatet och en liten sotig lapp (han har ju i alla fall tagit sig genom den osotade skorstenen!) som säger ¡Muchas Gracias!

Jag önskar jag kunde videofilma sonen när han ser det imorgon bitti. Tidigt. Arla. För vilket barn kan sova länge på Julaftons morgon?

God jul allihop! Hoppas att er jul blir precis så som ni själva vill att den ska bli!

¡Feliz Navidad!

9 kommentarer:

 1. Bra! Så måste det få va'. Det är magi.Jag har precis hängt strumporna på dörren till mina (över helgen hemkomna) vuxna barns sovrum. Önskar ni får en fin och God Jul i ert Spanienhem!Kram LenaJ

  SvaraRadera
 2. Hoppas att er julafton blir sådär alldeles magisk :-)

  Kram och God Jul! :-)

  SvaraRadera
 3. Önskar dig och din familj en God Jul!

  Lotta

  SvaraRadera
 4. Hej Lotta! God Jul själv till dig och dina!

  SvaraRadera
 5. Som mamma och mormor gläds jag mycket åt dina tankar om hur barn vill spela med i denna magi. Brukar berätta om din storebror som drygt tre år gammal tackar tomten mycket artigt för julklappen och några sekunder senare då han inte kan få upp paketet vänder sig till tomten och säger "kan du hjälpa mig öppna, pappa?" och sen en liten stund senare på nytt tackar tomten för julklapparna.
  Igår på julafton var det den snart 5-åriga dottern till din storebror som med lysande ögon rusade ut i hallen för att släppa in tomten när det bultade på dörren. Hos oss har det ju nästan alltid varit så att tomten klär på sig i vårt sovrum, kliver ut genom fönstret för att gå runt huset till framsidan så att man kan se när han kommer längs gatan med sin säck på ryggen. Så även denna gång. Det var Tilda äldsta storebror som var tomte. Alla spelade med och allt gick som planerat, men jag såg att hon kikade lite extra på tomtens glasögon.
  Lite senare på kvällen kom Tilda och tog mig i handen och vill att jag skulle följa med henne en trappa ner och så öppnade hon dörren till sovrummet. Jag hade glömt att alla tomtekläderna med skägg och allt ligger på sängen, men Tilda rör inte en min, det är som att hon inte vill se. I stället öppnar non en bok som ligger på mitt nattygsbord och visar mig en lapp som hon stoppat in där. Jag ser att det är några bokstäver och något ritat men kan inte tyda det och hon säger att lappen ska ligga kvar. Idag tar jag fram lappen och ser då att det står "till tomten". Mer kan jag inte tyda men jag förstår att hon skrivit ett brev till tomten. Jag tror att eftersom hon tydligen tidigare öppnat dörren och sett tomtens kläder så skriver hon ett brev som han ska hitta när han kommer tillbaka. Tala om att välja magin!
  GOD JUL till dig. Du fattades oss igår!
  Kram från mamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack mamma! Man gör sitt bästa för att låta det bästa gå i arv, helt enkelt!

   Må aldrig magin försvinna - vad vore livet utan det!

   Kram!

   Radera