fredag 25 december 2015

Juldagens lilla plan

Den här vackra bönan ska jag så!
Bilden har jag lånat från rocalba.es
Just bara för att... bara för att det är juldagen och jag bor där det är lite varmare än "6 grader och växlande molnighet". Här är det idag i alla fall 12 grader varmare än i Stockholm och får solen för sig att titta fram bakom täcket däruppe (när som hest gör den det!) så blir det nog ännu lite härligare.

Idag ska jag gå ut och så! Jag ska så några bönor, judías, och lite mangold, acelga, jag ska så en tuva gräslök, cebollino, och en radda spenat, espinca. Bara för att!

Och så ska jag så pimiento padrón, de små gröna paprikafrukterna som är så goda att steka i olja och strö flingsalt över. Fast dessa ska jag nog så inomhus och sedan plantera ut för paprika och chili är lite känsliga av sig och kan stanna tvärt upp i tillväxten om det blir för svalt, det kan trots allt krypa nedåt 10-12 grader på natten här.

Fröpåsarna köpte jag i tisdags när vi var i Nerja med Fru Torreblanca med familj. Jag var egentligen ute efter purpurbönor (odlade dem mycket i Sverige) men det hade de inte. Jag försökte hitta orden på spanska, det är inte så lätt alla gånger.- In English? frågade han lite road.
- Jomen, jag behöver öva min spanska, tyckte jag.
- Och jag behöver öva min engelska! kontrade han.

Så det bidde lite spanglish från oss båda. Han rekommenderade i alla fall denna böna, den ska vara mycket god. Han har säkert rätt. Det mesta brukar vara helt sagolikt bara för att man har odlat det själv.

2 kommentarer:

  1. Ja, julsådden får man inte slarva med ;-)

    Lycka till - hoppas fingrarna är gröna :-)

    SvaraRadera
  2. Det får vi hoppas! För tillfället är de orange, naglarna i alla fall!

    SvaraRadera