tisdag 8 december 2015

Va larvigt! Eller?

Var ute och hängde upp tvätt och tittade upp mot grannens vackra tall som hänger ut över vår tomt. Den har så långa vackra barr, säkert 20 cm långa och jag önskar att fler av kottarna kunde mogna och torka. Och falla ned på denna sidan om stängslet, jag vill ju ha dem nu till jul!

Men vad är det där?

Usch! Det är sådana där nät som larver bor i. I Sverige bodde det sådana i häggmispelträdet samt äppelträden. Det förstnämda trädet klarade inte av en sådan invasion år efter år, äppelträden var lägre så där knipsade jag bort bona och slängde i soporna.

Genomvidrigt!

Men nu är vi i Spanien och där finns den fruktade pinjelarven eller processionslarven, Thaumetopoea pityocampa. Den har fått sitt namn för att larverna under våren grabbar tag i varandra och bildar långa processioner. Om någon kommer för nära kan de försvara sig genom att skjuta iväg borst från sina kroppar. Dessa borst är som små giftpilar och kan bilda en nekros där de träffar, dvs huden börjar dö. Så att krypa nära för att se den lustiga lilla paraden är inget som rekommenderas. Problemet är störst bland hundar och katter då de nyfiket går fram och nosar på dem varpå de blir skjutna på nos och tunga. Och om tungan dör...

Nu vet jag inte om det är denna larv eller bara någon annan som larvar runt på plattorna under trädet. Det måste undersökas närmare - på avstånd.

"Smulor" under trädet
9 kommentarer:

 1. MEN! Så intressant!!! Jag såg en sådan larvparad med lillan (i vagnen som tur var), himla lustigt tyckte jag. Så intressant att jag knappt kan sitta still, på riktigt! Vilken information!

  SvaraRadera
 2. Jag hörde om en som fått ansiktet pepprat med dessa små borst och det var tydligen en hemsk upplevelse!

  Jag var ite förvånad dock att se det nu, de där bona ska ju dyka upp i vår.

  Jag fick svar ppå Infojardín om att det tydligen är denna processionlarv. Nu måste jag försöka ta reda på hur jag ska bete mig med det, jag vill inte gärna ha dem kvar där!

  SvaraRadera
 3. Dom är läbbiga dom där haka-i-varann-larviga-larverna. Långdans eller nåt? Jag har - tack och lov - aldrig stött på nån sån kedja, men jag hade för mig att dom var vanligast på våren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är på våren de börjar vandra. Nu var det nog bara en som inte fattade att det är "vinter".

   Mark "The Pool Guy" var hör idag och höll med om att det var processionlarver.
   - Be very careful! sa han.

   Frågan kvarstår: hur får vi bort dem, de är ju dessutom på grannens träd. Och de är aldrig där...

   Radera
  2. Finns det inte typ nån "anticimex" som ni kan kontakta? Inte skoj att ha dom där...

   Radera
  3. Jo, det finns många företag av den sorten men det lär vara dyrt att få det bortplockat/åtgärdat och eftersom vi hyr och det inte är vårt träd känner jag att det där vill inte jag betala för...

   Vi får se hur vi gör. Får väl börja med att kontakta dem vi hyr av. Som antagligen inte kommer att bry sig ett dugg.

   Radera
  4. Jag har hört att kommunen tar hand om dem på vissa håll. Jag vet dock inte vad som gäller lokalt i Fuengirola. Hade det varit jag hade jag antingen gått förbi kommunhuset eller turistbyrån och hört med dem vad som gäller.

   Radera
  5. Vi får kanske ta ch kolla med Benalmádena kommun eftersom det är där vi bor. Eller be dem vi hy hos göra det.

   Hur som helst, bona blir större och större...

   Radera
 4. sv: Haha! Kanske var det en señora där framför moongubben, men jag tycker i såna fall att han lättar på fel del av "förlåten"... ;-)

  SvaraRadera