torsdag 25 augusti 2016

Att ta sig fram i Belgrad

Semester i Serbien del 5

De allmänna kommunikationerna i Belgrad är riktigt bra, tycker jag. Väntandet får man stå ut med i alla länder. Det finns bussar, spårvagnar, busspårvagn (eller vad det heter, det är buss med tråd på taket), tåg och så klart mängder med taxibilar. Det finns även mängder med andra bilar så hyra bil och köra inne i Belgrad är inte det första jag tänker göra för då är risken att det blir det sista.

Spårvagn vid busstationen i Banovo Brdo

Svärmor köpte oss ett femdagarskort, det kostade 1140 RSD per styck (sonen som är skolbarn åker gratis), dvs knappt 80 kronor, och för det kunde vi åka hur mycket vi ville under dessa dagarna. Nu ville vi inte alltid det utan tog taxi istället för det är ju onekligen smidigare och det är inte vidare värst upplyftande att stå och vänta på ett speciellt bussnummer när det är över 30 grader, stekande sol och svetten rinner så pass att man kan vrida ur klänningen. Och nej, det är ingen överdrift. (Nästa gång jag åker till Serbien ska jag ha en riktig snusnäsduk i handväskan!)

Spårvagn av äldre modell
 
Taxi är inte så dyrt (det är billigare än i Spanien) och bilarna kommer i alla möjliga märken, modeller och skick. Jag har aldrig åkt i så varierande skick! Ena gången är det en sprillans ny Mercedes medan det nästa gång är en bil jag inte kan definiera. Jag är glad så länge det finns säkerhetsbälten och fungerande broms - ibland var jag osäker på det senare, ibland fick vi leta efter det förra.

Tror det var länge sedan han städade i sin taxi.

Dessutom undrar jag om han inte bodde i den ...

Vi hade även vår privattaxi! Svärmor hade fixat med sin snälle "hustomte", Simon, att han skulle skjutsa oss då svärmors hus ligger ute på landet utanför Belgrad. Det var han som körde oss till och från flygplatsen samt körde oss till den stora busstationen där vi kunde ta oss vidare. Han kom i lite olika bilar, mest var det en vit Renault som var väl använd men OK trots alla lampor om service och underhåll som blinkade i panelen. En dag kom han dock i en bil som vi vägrade att åka i igen för den saknade bland annat säkerhetsbälten. Simon körde visserligen lugnt och försiktigt men det fanns ju fler förare på vägen och med tanke på hur fordonen framförs (som i Spanien eller möjligen värre) så vill jag gärna ha säkerhetsbälten. Ja, lite nojig är jag. Och mannen min med.

Nej. Inte en gång till.

Under den vecka vi var i Serbien så satte jag mig alltid på samma ställe i bilen oavsett bil, dvs bakom föraren. Det bara blev så. Jag satte mig till rätta, letade efter säkerhetsbältet, spände fast mig, såg till att alla andra var fastspända (fick tjata lite på svärmor medan sonen hade svårt att klämma fast bältet ibland) och sedan satte jag vänster hand på ryggstödet framför mig och spjärnade emot i alla svängar under färden. Sista dagen tyckte min handled inte alls att jag skulle packa våra saker ned i resväskorna, den tyckte att nu fick det vara nog! Men hästbalsam (som Reparil och inte något för håret) och stödjande bandage fixade det.

Buss modell äldre.

Bussarna och spårvagnarna finns det både nya och äldre modeller av. Alla är helt OK men så klart är de nya mycket behagligare. På 93 av bussarna står det dessutom att de är en donation ifrån det japanska folket, de gavs till Serbien år 2003.


Nästa gång vi åker till Serbien tänker vi nog prova på att hyra en bil. Vi kommer ju inte att åka in i Belgrads centrum med den men man kan parkera i utkanten av staden och sedan ta de allmänna kommunikationerna vidare in till centrum. En egen bil gör att man lättare kan ta sig runt, titta runt mer ute på landsbygden, ta dagsturer och göra ny upptäckter!

8 kommentarer:

 1. Lite äventyrligt brukar det alltid vara med kommunikationer i "främmande" länder, men ni verkar ha klarat detta rätt bra.
  Hyrbil ger förstås större frihet och på köpet får man en djupare inblick i en ny trafikkultur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jisses, det ska gudarna veta! Jag lovar att jag kör inte bil på samma sätt nu som jag gjorde för två år sedan, innan flytten.

   Radera
 2. Jag tror att dom där bussarna som "drivs" med trådar på taket helt enkelt heter "trådbussar". Ibland är det lättare än man tror :-)

  Att ta sig fram med kollektiva färdmedel kan vara nog så spännande. Lite FÖR spännande ibland :-)

  Men det såg ut att finnas många bra alternativ där i Belgrad :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pratade idag med svärmor om det där med att bussarna är bra osv. Hon sa att "jo, inne i Belgrad är de bra men inte här ute på landet! Här kan det regna in i bussarna!" Hennes väninnor från Sverige som varit på besök tycker dock att det är charmigt. Haha!

   Radera
 3. Säkert bra med hyrbil så det blir smidigare att ta sig runt och de brukar ju vara av fod kvalité. Men visst är det i viss mån roligt att åka kommunalt, men lite bökigt om man bor utanför en stad och i ert fall här just Belgrad.
  Jag ler lite åt detta med säkerhetsbäten och annat, vi bodde ju i Peking i fyra år och där var det ibland magert med säkerheten i taxibilarna, bälten och så. Men det gick bra och även med de små barnbarnen. Inga barnstolar!
  Du fick ju upp vanan och armen också...Hoppas den har läkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja den är OK nu. Ganska så i alla fall, kan känna av i vissa lägen. Hästbalsam är bra och rekommenderas att ha hemma!

   God kvalité på hyrbilar? Haha, hört talas om Rent a Wreck? Och den vi hyrde för några år sedan i Spanien stannade mitt på A7...

   Radera
 4. Serbien är nog inte ensam om att ha bilar kvar från forntiden om man säger så. Å i Sverige är ju säkerhetstänket så otroligt stort och "inbyggd" i skallen. Så jag förstår er att ni inte ville åka i den gamla bilen utan säkerhetsbälten igen.

  Bussarna som Japan skänkte till Serbien är i alla fall moderna - bara 13 år gamla. Med tanke på att många av våra bussar här hemma har mer än 30 år på nacken så är det ju ett fall framåt om man säger så.

  Å vilka billiga busskortt jämfört med Sverige! Nästan som i Spanien faktiskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Billigare än Spanien! Mycket billigare!

   Jo, det är nog så med säkerheten. Och jag är lite extra nojjig, alltid den som kollar att alla har säkerhetsbälten annars kan de kliva ur bilen, typ. :D

   Radera