fredag 26 augusti 2016

Vidriga klo-ben!

- Emma! Jag har fått en fästing!!!

Mycket riktigt. Två dagar innan vi skulle åka från Sverige gör mannen min denna upptäckt. Det lilla äcklet satt vid höften/ljumsken på honom, den hade ännu inte hunnit bli så stor men vad gör det? Den satt fortfarande fast och käkade.
- Lovar, nu kommer jag få borrelia! Det har jag fått varje gång hittills.

Mycket riktigt det med. I förrgår blev det plötsligt ett stort avlångt märke, inte den där klassiska ringen. Men det liksom bara måste vara borrelia, vad annars skulle det kunna vara? I går var märket kvar precis som i morse så nä, nu måste han ju till vårdcentralen.

Alltså måste man boka tid, cita previa. Jag hade sedan tidigare laddat ned en app, Salud Responde (för Andalusien) just för detta avseendet men hade inte lagt in våra uppgifter. Det gjorde jag i går och det var superenkelt! Man bara matade in kortnumret på Tarjeta de sanidad, året man är född, väljer Extranjeros och skriver in sitt NIE. Häpp så plockade den upp våra namn, vårdcentralen och vilken husläkare vi har! Och sedan var det bara att välja datum och då visas de tillgängliga tiderna som ens husläkare har. Välj, konfirmera och avsluta. Man kan även spara bokningen till sin Outlook-kalender om man har allt ihopkopplat (vilket jag har) och i kalendern står det då läkarens namn och vilken sal man ska till. Gu så smidigt!

Vem ska till läkaren?

Välj tid som är ledig.
Sex minuter har man tydligen på sig hos läkaren.

Glöm inte bekräfta valet.
Här är sista sidan med all info


Sedan kom ju det där med språket. Vad heter fästing och vad borrelia...? Google-Google-Google. Garrapata (garra = klo, pata = ben) heter fästing och borrelia heter enfermedad de Lyme.

På vårdcentralen var det bara att gå direkt till salens väntrum och slå sig ned, det var två till som satt där.
- Vad hette det nu då? Garrapa... pa...pa-pa-pa..., sa mannen min och härmade plötsligt hackspetten på Kalle Ankas Julafton.
Vi brast ut i skratt där vi satt och väntade, alla tre. De andra måste undrat vad som var fel på oss.
- Om jag säger så, då kommer han nog skicka mig till psyket i stället!
- Det är i alla fall nära, sa jag och pekade på skylten tre meter bort.


Det var dags och mannen min gick in själv, han skulle säga till om han behövde språkhjälp. Sonen och jag satt kvar och läste. Det gick några minuter och sedan kom läkaren ut och stängde dörren efter sig med mannen min kvar därinne. Läkaren såg lite brydd ut.

Vad är det nu då?! Vet han inte vad det är, eller? Eller var det där inte läkaren, någon studerande, han såg ju rätt ung ut.

Läkaren gick till en annan sal, knackade på dörren och gick in. Han var där några minuter och gick sedan tillbaka till sin sal där mannen min väntade. Sedan gick tiden. Det var inga sex minuter per klient här inte!

Efter ett tag kom så mannen min ut med papper i handen, receptet på antibiotika.
- Vad hände? undrade jag.
- Jo, läkaren trodde nog att det var borrelia, han har hört talas om det men han har aldrig sett det så han fotade och grejade! Sedan visste han inte vilken medicin han skulle skriva ut så då gick han och frågade den andra läkaren som håller på att specialisera sig på läkemedel. Och så ska jag tillbaka om en vecka.
- Va? Varför då? Det brukar man ju inte.
- Nä, men han vill väl se hur det går.

Så nu har vi hämtat ut antibiotika för en vecka, det kostade 2 € och läkarbesöket kostade ingenting. Och så måste vi boka en ny tid till nästa fredag.

Det tråkiga är ju det där med sol och antibiotika (beroende på sort) som inte är någon bra kombination. Jag har hört talas om att man kan få pigmentförändringar, läkaren hade sagt till mannen min att man kan bli alldeles rödsvullen. Och med den dunderkur nu mannen min har fått ska man verkligen se upp med solningen, säger Google. Och läkaren.

Sista dagarna av sommarlovet som vi hade tänkt spendera vid stranden, i solen.

Nähäpp.


PS!
När man har katt eller hund så är det ju ett evigt plockande av dessa vidriga äckel. Ja, om man inte håller på med droppar och halsband osv. Jag har provat på flera av de olika fästingplockarna men den i särklass bästa är den som heter O'Tom, den ser ur som en liten kofot (två storlekar i förpackningen) och man lyckas fort och smidigt. Funkar även på människor, vet tyvärr av erfarenhet.

13 kommentarer:

 1. 1. Beundrar dig och tycker att du är otroligt duktig på spanska!

  2. Vilken superb servis och för två Euro bara. Ett besök här kostar ju lätt 200 spänn.

  3. Å tänk att mannen din nu är en pionjär i byn. Nu vet läkrarna ju vad borrelia är för nå't - irl alltså.

  4. Maken min drabbades av Borrelia för tre år sedan på armen med samma åtgärd som din man fick. Men jag lovar att han inte svullnade upp när han befann sig i solen. Mannen min älskar nämligen långpromenader och han fortsatte med dom OCH antibiotikakuren samtidigt. Utan minsta negativa effekt som tur var.

  5. Fortsätt semestern som ni tänkt från början. Sätt bara en solhatt på maken din;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1, Tack. Men den är faktiskt skrämmande kass. Pinsamt nog!

   2, Jättebra service, flöt på bra och billigt om man nu ändå måste bli sjuk.

   3, Ja, tänkte på det med! Nu hade han något att berätta vid middagsbordet, minsann.

   4-5, I Sverige ger man tydligen normalt penicillin (typ Kåvepenin) mot borrelia i dess första stadie. Spanjoren tyckte det var bäst att ta i med en kraftigare antibiotika av det slag som ges vid nästa stadie och det är ingen bra solkombination medan penicillin normalt är OK. Så en solhatt är inte det bättre alternativet just nu och 2-5 dagar efter avslutad kur.

   Usch vad mycket trist man lär sig. Om än intressant.

   Radera
 2. Inte kul med borrelia! Vad undeöigt att han fått det varje gång! Jag har hittills (ta i trä) bara fått en fästing i mitt liv...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om det är som med mygg, de gillar vissa. Mannen min är ju en myggmagnet så...

   Men jag har också haft borrelia. Hua. Kan ju också tänkas bero på att på en husbåt finns inte så mycket fästingar medan det på landet i Stockholm och Kalmar gör det. Mängder!

   Radera

 3. Borrelia? Fy.... Men om mani fått Borrelia så får man väl en massa symtom, som trötthet, slö tankeförmåga och en massa andra konstigheter trodde jag .. hm... 🤔

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borrelian har olika stadier, det första är detta då det normalt inom några veckor kommer en ring runt bettet. Man behöver inte känna av annat i detta läget.

   Man kan ha borrelia utan att man känner av det, tror till och med att utan att man får märkena. Det är det som blir så lömskt.

   Om jag har fattat det rätt.

   Radera
 4. Ja fy vad dom är vidriga dom där klobenen! Helt onödiga äckel om du frågar mig... :-(

  Hoppas maken din klarar sig bra med den där dunderkuren! Jag skulle nog också passa mig för solen i det läget. Men det gör jag ju nästan alltid i alla fall. Solen har ni kvar lääänge efter det att kuren är avklarad och det kommer lediga dagar även om jobbet startar.

  Jag har sagt det förr och säger det igen - Spanien har en fantastisk sjukvård!
  (Lite trist bara att jag har behövt utnyttja den så mycket... ;-) )


  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fy! Satt igår och funderade på vad som var äckligast: kackerlackor eller fästingar. Tror faktiskt att kacklisarna är värre.

   Fy, ryser hela jag nu!

   Tror du inte att jag började fnissa nu igen, nu när du pratar om att undvika solen för att inte bli röd! Tänk så bra det är att vara lättroad!
   (Den som inte förstår något kan läsa här:https://amacasa.wordpress.com/2016/08/23/the-lady-in-red/ och skratta ni med.)

   Och ja, det lilla jag har sett hittills av spanska sjukvården så får den tummen upp.

   Radera
  2. Kackisarna är läbbiga, men tämligen harmlösa. Till skillnad från fästingarna som sprider lömska sjukdomar och mygg som faktiskt är ute efter ens blod!

   Haha! Ja, jag har blivit klokare med åren och solar inte på samma vis. Men ibland kan jag bli överraskad av hur stark den faktiskt kan vara, solen :-)

   Var glad att du inte behövt se så mycket av den, och att den är så bra som den är, den spanska sjukvården :-)

   Radera
 5. Visst är det vidriga små kryp.
  Den spanska sjukvården, så smidigt den verkar fungera.
  Hoppas att de sista sommarlovsdagarna ändå blir njutningsfyllda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det ska nog bli bra ändå! Och solen finns som sagt kvar om några veckor också.

   Idag är det faktiskt lite mulet!

   Radera
 6. Vi brukade plocka av våra katter flera fästingar i veckan förr i tiden, detta trots sån där frontline man satte i nacken. För ett par år sedan gick vi över till ett nytt fästing-halsband för katt från Bayer, har knappt sett en enda levande fästing sedan dess.

  Jag såg att nu har halsbandet tydligen blivit receptfritt också vilket gör det billigare och enklare att dona med! Finns att köpa bland annat här: http://www.apotea.se/seresto-vet-f%C3%B6r-katt-och-hund-upp-till-8-kg-halsband-1.25-g-plus-0.56-g-1-st

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ju passa på och nämna att jag också har beställt halsband från Kamu Pet Vet i Fuengirola vid ett tillfälle så det går att köpa dem i Spanien också.

   Radera