Köttallrik med gratinerad ost |
Semester i Serbien del 2
Jag har några kokböcker med serbisk mat men precis som med svensk husmanskost så ser det inte alltid så där aptitligt ut. Kålpudding ser faktiskt inte så gott ut (eller jo, men det är ju för att jag vet vad det är och för att jag gillar det). Det är inte direkt bilder på mat som förför, som lockar en att prova.
Jag har några kokböcker med serbisk mat men precis som med svensk husmanskost så ser det inte alltid så där aptitligt ut. Kålpudding ser faktiskt inte så gott ut (eller jo, men det är ju för att jag vet vad det är och för att jag gillar det). Det är inte direkt bilder på mat som förför, som lockar en att prova.
Men den serbiska maten är så god!
Šopska salata |
De stora ”pannbiffarna” pljeskavica
och
ćevap som är som järpar på spett, grillade paprikor i olja,
vinäger och vitlök, paprikaröran ajvar, bönsoppan pasulj, de goda
salladerna. Stoppa en pljeskavica i ett pitabröd, lägg i en skiva
tomat, några gurkskivor och ajvar = serbisk snabbmat. Slår en
BigMac alla gånger! Eller i en skål, lägg tomat och (skalad) gurka
skurna i bitar, häll över olja, vinäger, salta (ev örtsalt) och
riv till sist en ost (typ feta) över. Den salladen kallas för
Šopska salata [shopska
salata]. Ät till fisken eller köttet, gärna i stället för
potatis. Så jättegott och enkelt! Och sarma (kåldolmar gjorda med
hela surkålsblad) var det länge sedan jag åt nu! Gu så gott!
Hemgjord och ljuvligt god ajvar |
Äsch, nu blev jag ju hungrig!
För en svensk är priserna nästan
skrattretande låga på serbiska restauranger. På vår bröllopsdag
åt vi på en fin restaurang, Restauran Durmitor. Vi var 6 personer
(sonen var så klart med och han äter ju som en vuxen nu). Svärmor
åt en risotto samt friterade champinjoner, mannen min beställde
någon typ av kött och fick två jättestora bitar, moster och
morbror beställde samma som sonen och jag: en tallrik för två med olika
slags kött och korvar (se den översta bilden). Sedan var det paprikor, ajvar,
potatisklyftor, šopska salata,
vin, öl, vatten, läsk och ”en stark en” efter maten. Det var så
gott, vi vräkte i oss! Sonen var tvungen att spänna upp bältet
till byxorna. Det var så otroligt mycket mat så doggie bagen
räckte till en middag till.
Hela middagen gick på ca 800 kr.
Den som är nyfiken kan gå in på
restaurangens hemsida, längst ned kan man välja engelska om
serbiskan känns svår att förstå (ja, jag retas, jag kan bara
några få ord och de kyrilliska bokstäverna gör det ju inte särskilt mycket
lättare). Priserna är så klart i serbiska dinarer men flytta
kommatecknet åt vänster en gång så blir det ungefär i SEK,
flytta två steg så blir det ungefär i EUR. Ungefär.
Grillade paprikor |
Jag upplever den serbiska maten som ”redig” mat: det är riktigt kött
och riktiga korvar, det är bönor, potatis, grönsaksröror och
andra grönsaksrätter. Inga små tapas, inga tjusiga franska
piffigheter. Självklart finns de internationella köken även där
på menyn men det är ju inte det jag vill äta, jag vill ju äta den
där riktiga husmanskosten!
Nu ska jag gå och inventera kylskåpet!
Åh vad gott det där låter! Jag älskar svensk husmanskost, och har verkligen gillat både pljeskavica och ćevap när jag ätit det (tack åter igen för klipp-å-klistra, helt omöjligt att stava, men jag litar på dig :-) ).
SvaraRaderaNu fick jag drägel i tangentbordet...
:-)
Klipp och klistra är väldigt bra, håller med!
RaderaKom på efteråt att jag har glömt en riktig smaskighet: gibanica! Så himla gott och det brukar jag göra ibland - på mitt sätt.
Visst är det trevligt att prova mat från andra länder. Även fast jag inte äter kött och inte är förtjust i gratinerad os så lockar dina bilder mina smaklökar.
SvaraRaderaDen gratinerade osten var inget som störde, faktiskt, Trodde först det skulle drypa av fet ost men så var det inte. I Serbien är de duktiga på vegetarisk mat och använder sig av samma grönsaker som vi har i Sverige: bönor, kål, paprika mm. Inga konstigheter men på annat sätt. Tipsa D om pasulj, soppa på bruna bönor som man lätt kan hoppa över köttet på.
RaderaDet första som slår mig är att portionerna ju är gigantiska. Jag skulle inte ens få ner en tredjedel där. Men som du säger - fram med doggy bags;
SvaraRaderaPå Dalagatan finns en restaurang som alltid serverar hemlagad pljeskavica på fredagar. Åt det många gånger. Gillar rätten med alla tillbehör.
Inget fel alls på svensk husmanskost (undantag blodpuddig), men som du säger fotogénique är den inte.
Jo, du! Gigantiska var ordet! Och himla tur att moster tidigt pratade om doggy bag för då kunde man liksom ta det lugnt och njuta. Jag hade ju annars smällt i mig mycket mer, är ju liksom lite snål av mig.
RaderaOfotogenisk, precis vad jag menade!
Oj, det låter både gott och galet billigt! Vi blev faktiskt bjudna på serbisk grillmiddag för ett tag sen hemma hos vänner, sååå himla gott! Bra priser verkar det ju vara också!!! Vi var sugna på Serbien redan innan, och nu blir vi det ännu mer!
SvaraRaderaDet är gott, verkligen! Är de från Serbien så får ni be dem göra de andra maträtterna till er nästa gång.Eller som sagt, ni får ta er i kragen - eller husvagnsratten - och åka dit.
RaderaLovar, det kommer fler inlägg!
Maten verkar påminna väldigt mycket om den bulgariska och den är jättegod!!
SvaraRaderaJag tror att det finns väldigt mycket lika i hela regionen där! Och åh så gott det är!
RaderaBulgariska är icke alls som Serbiska maten nej du det påminner icke alls om bulgariska fem har ingen god mat alls bulgarer, bulgarer går till Serbien för att äta mat för alla vet att i Bulgarien är maten icke god ,i Serbien är maten god
RaderaMMMM ser ju farligt gott ut :) alltid kul inspireras av nåt nytt till middag när det börja bli tjatigt med samma matmeny
SvaraRaderaIdag har jag billiga sovrumstips på bloggen:)
Ha en kanonvecka!
LOVE Maria
Mattips är verkligen guld värt! Tänk så lätt det är att fastna i samma banor och man kommer på ibland att jaha, det var visst fjärde gången den här månaden som vi åt samma sak.
RaderaNu ska jag ta en titt hos dig!