torsdag 11 augusti 2016

Den serbiska maten

Köttallrik med gratinerad ost
Semester i Serbien del 2

Jag har några kokböcker med serbisk mat men precis som med svensk husmanskost så ser det inte alltid så där aptitligt ut. Kålpudding ser faktiskt inte så gott ut (eller jo, men det är ju för att jag vet vad det är och för att jag gillar det). Det är inte direkt bilder på mat som förför, som lockar en att prova.

Men den serbiska maten är så god!

Šopska salata
De stora ”pannbiffarna” pljeskavica och
ćevap som är som järpar på spett, grillade paprikor i olja, vinäger och vitlök, paprikaröran ajvar, bönsoppan pasulj, de goda salladerna. Stoppa en pljeskavica i ett pitabröd, lägg i en skiva tomat, några gurkskivor och ajvar = serbisk snabbmat. Slår en BigMac alla gånger! Eller i en skål, lägg tomat och (skalad) gurka skurna i bitar, häll över olja, vinäger, salta (ev örtsalt) och riv till sist en ost (typ feta) över. Den salladen kallas för Šopska salata [shopska salata]. Ät till fisken eller köttet, gärna i stället för potatis. Så jättegott och enkelt! Och sarma (kåldolmar gjorda med hela surkålsblad) var det länge sedan jag åt nu! Gu så gott!

Hemgjord och ljuvligt god ajvar
Äsch, nu blev jag ju hungrig!

För en svensk är priserna nästan skrattretande låga på serbiska restauranger. På vår bröllopsdag åt vi på en fin restaurang, Restauran Durmitor. Vi var 6 personer (sonen var så klart med och han äter ju som en vuxen nu). Svärmor åt en risotto samt friterade champinjoner, mannen min beställde någon typ av kött och fick två jättestora bitar, moster och morbror beställde samma som sonen och jag: en tallrik för två med olika slags kött och korvar (se den översta bilden). Sedan var det paprikor, ajvar, potatisklyftor, šopska salata, vin, öl, vatten, läsk och ”en stark en” efter maten. Det var så gott, vi vräkte i oss! Sonen var tvungen att spänna upp bältet till byxorna. Det var så otroligt mycket mat så doggie bagen räckte till en middag till.

Hela middagen gick på ca 800 kr. 

Den som är nyfiken kan gå in på restaurangens hemsida, längst ned kan man välja engelska om serbiskan känns svår att förstå (ja, jag retas, jag kan bara några få ord och de kyrilliska bokstäverna gör det ju inte särskilt mycket lättare). Priserna är så klart i serbiska dinarer men flytta kommatecknet åt vänster en gång så blir det ungefär i SEK, flytta två steg så blir det ungefär i EUR. Ungefär.

Grillade paprikor
Jag upplever den serbiska maten som ”redig” mat: det är riktigt kött och riktiga korvar, det är bönor, potatis, grönsaksröror och andra grönsaksrätter. Inga små tapas, inga tjusiga franska piffigheter. Självklart finns de internationella köken även där på menyn men det är ju inte det jag vill äta, jag vill ju äta den där riktiga husmanskosten!

Nu ska jag gå och inventera kylskåpet!

13 kommentarer:

  1. Åh vad gott det där låter! Jag älskar svensk husmanskost, och har verkligen gillat både pljeskavica och ćevap när jag ätit det (tack åter igen för klipp-å-klistra, helt omöjligt att stava, men jag litar på dig :-) ).

    Nu fick jag drägel i tangentbordet...
    :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klipp och klistra är väldigt bra, håller med!

      Kom på efteråt att jag har glömt en riktig smaskighet: gibanica! Så himla gott och det brukar jag göra ibland - på mitt sätt.

      Radera
  2. Visst är det trevligt att prova mat från andra länder. Även fast jag inte äter kött och inte är förtjust i gratinerad os så lockar dina bilder mina smaklökar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den gratinerade osten var inget som störde, faktiskt, Trodde först det skulle drypa av fet ost men så var det inte. I Serbien är de duktiga på vegetarisk mat och använder sig av samma grönsaker som vi har i Sverige: bönor, kål, paprika mm. Inga konstigheter men på annat sätt. Tipsa D om pasulj, soppa på bruna bönor som man lätt kan hoppa över köttet på.

      Radera
  3. Det första som slår mig är att portionerna ju är gigantiska. Jag skulle inte ens få ner en tredjedel där. Men som du säger - fram med doggy bags;
    På Dalagatan finns en restaurang som alltid serverar hemlagad pljeskavica på fredagar. Åt det många gånger. Gillar rätten med alla tillbehör.

    Inget fel alls på svensk husmanskost (undantag blodpuddig), men som du säger fotogénique är den inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, du! Gigantiska var ordet! Och himla tur att moster tidigt pratade om doggy bag för då kunde man liksom ta det lugnt och njuta. Jag hade ju annars smällt i mig mycket mer, är ju liksom lite snål av mig.

      Ofotogenisk, precis vad jag menade!

      Radera
  4. Oj, det låter både gott och galet billigt! Vi blev faktiskt bjudna på serbisk grillmiddag för ett tag sen hemma hos vänner, sååå himla gott! Bra priser verkar det ju vara också!!! Vi var sugna på Serbien redan innan, och nu blir vi det ännu mer!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är gott, verkligen! Är de från Serbien så får ni be dem göra de andra maträtterna till er nästa gång.Eller som sagt, ni får ta er i kragen - eller husvagnsratten - och åka dit.

      Lovar, det kommer fler inlägg!

      Radera
  5. Maten verkar påminna väldigt mycket om den bulgariska och den är jättegod!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det finns väldigt mycket lika i hela regionen där! Och åh så gott det är!

      Radera
    2. Bulgariska är icke alls som Serbiska maten nej du det påminner icke alls om bulgariska fem har ingen god mat alls bulgarer, bulgarer går till Serbien för att äta mat för alla vet att i Bulgarien är maten icke god ,i Serbien är maten god

      Radera
  6. MMMM ser ju farligt gott ut :) alltid kul inspireras av nåt nytt till middag när det börja bli tjatigt med samma matmeny

    Idag har jag billiga sovrumstips på bloggen:)

    Ha en kanonvecka!

    LOVE Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mattips är verkligen guld värt! Tänk så lätt det är att fastna i samma banor och man kommer på ibland att jaha, det var visst fjärde gången den här månaden som vi åt samma sak.

      Nu ska jag ta en titt hos dig!

      Radera