onsdag 31 januari 2018

En skola för livet

För att uppmärksamma att det i höstas var 60 år sedan som Albert Camus vann Nobelpriset i Litteratur, utlyste Franska Institutet i Spanien en tävling som de kallade för Le Football - Une école de la vie!, Fotbollen - en skola för livet! Alla privata och offentliga skolor i Spanien fick delta samt även de franska högstadieskolorna i Portugal och Spanien. Uppgiften var att göra en kortfilm, max 2 minuter lång, efter vad Albert Camus lär ha sagt:

Vraiment, le peu de morale que je sais, je l’ai appris sur les terrains de football et les scènes de théâtre qui resteront mes vraies universités.

Översättning enligt Google: 
Verkligen, den lilla moralen jag känner, lärde jag mig på fotbollsplanerna och teaterns scener som kommer att förbli mitt verkliga universitet.

Det kom in 60 hoppfulla bidrag, alla ville de knipa någon av de 8 priserna den 18 januari när vinnarna skulle presenteras. Två bidrag skickades in från IES Benalmádena, sonens skola. Båda placerade sig på prispallen! På första och tredje plats! De tolv eleverna från skolan som deltog i projekten har därmed vunnit stipendier vid skolor i Paris och Nice.

Här är det bidrag som placerade sig högst upp, det som vann:


Och här är bronsmedaljbidraget:


Även om bidragen är på franska så är det lätt att förstå andemeningen i dem, båda med viktiga budskap för alla åldrar - inte bara för barn.

¡Enhorabuenas! Gratulationer!

8 kommentarer:

 1. Vad roligt! Stort grattis till skolan och till de elever som fått priset. Kul att se filmerna.
  Camus är en författare jag läst mycket och även på franska i gymnasiet. Och har fortsatt långt efter det. Inte helt enkel,men så givande läsning. Kul att sonen, och kanske än mer de äldre på skolan, läst Camus och tagit till sig en del av hans filosofi och existentialismen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror faktiskt inte att jag ha läst något av Camus, borde väl ta och göra det.

   Radera
 2. Fantastiskt! Helt underbart! Guld och brons till sonens skola. WOW!!! Verkligen ¡Enhorabuenas! Det var säker helt otippat eller????!!!!
  Var sonen inblandad
  Kollade båda filmerna (såklart:-) ). Den första var "filmmässigt" bättre helt klart, men jag förstod inte franskan. Den andra hade ett bättre budskap och jag förstod vad eleverna sa.

  För visst var det de spanska eleverna som pratade franska!!?

  Ett fantastiskt roligt initiativ, speciellt kul för mig som både har varit fotbollsspelare OCH vunnit ett stipendium i Frankrike när jag var 13 år.

  PS. Läsning av Camus böcker ingick i min undervisning i franska. Älskade hans böcker. Den författaren var verkligen före sin tid! DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej sonen var inte inblandad, tror inte ens han visste om projektet. :)

   Ja, det var elever från skolan, känner igen några av dem. Det bor ju många med både franskt och marockanskt ursprung här, en del araber också och de kan ju ofta franska.

   Radera
 3. Vad roligt! Helt klart går sonen på en skola med klass! Klass på utbildning och tänkande, alltså. Och skolklasser såklart :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja jag hoppas att det är klass på utbildningen! Klasser finns det gott om.

   Radera
 4. Vilken härlig framgång! Sonen har uppenbarligen valt rätt skola.
  Tyvärr får jag ännu en gång ångra att jag valde tyska i stället för franska som tillval i skolan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns säkert andra tävlingar där de pratar tyska! Du kommer bara inte att hitta dem i min blogg ... :)

   Radera