torsdag 31 maj 2018

I butiken: jäst och bakpulver

Jag köpte förra året una gofrera, ett våffeljärn. De hade en på Lidl med utbytbara plåtar så man kan även använda den som grill och som smörgåsgrill. Den har varit jättebra att fort och enkelt göra några varma mackor i emellanåt. Våffelplåtarna har inte använts mycket, de är av den belgiska sorten och vi har kommit på att även om det är gott så är det inte favoriten.

Nej, inte våfflor. Det skulle intehandla om våfflor ju.
Däremot bröd med jäst, mina supergoda frallor!

Men det var inte manicken som sådan jag skulle recensera, inte heller våfflor. Det var det här med jäst och bakpulver. En av de små matrörorna här i Spanien, tycker jag. För när jag skulle göra smeten till de belgiska våfflorna så stod det i det medföljande receptet levadura de polvo, alltså pulverjäst. Menar de då bakpulver eller torrjäst? Jag hade kollat runt på andra recept och båda varianter används. Det löste sig så klart till slut och våfflorna blev mumsiga. Men det fick mig att tänka på att jag hör emellanåt att vi svenskar är lite förvirrade över jästen här i Spanien. Finns det ens vanlig jäst att baka kanelbullar med?

🍩

Vi tar en sak i taget, allt som kan få ett bröd eller kaka att svälla upp. Nu kanske till och med jag får in i skallen vad som är vad!

🍩

Hjorthornssalt Carbonato de amonio, bicarbonato de amonio
Till en del småkakor brukar man använda hjorthornssalt, det där som stinker ammoniak när plåten står i ugnen.
Köpställe: Jag har inte sett detta i någon mataffär, skulle tro att man kanske skulle kunna få tag på det i ett apotek. Det finns säkert även i "svenskbutiker".
Pris: inte en susning, tyvärr.


Bikarbonat Bicarbonato sódico
Detta använder man mer vid bakning men även vid olika slags rengöring.
Förpackning: Finns i burkar om 200 g såväl som påsar på 1 kilo. 
Köpställe: Apotek, järnhandel, mataffärer (bland kryddor och salt).
Pris: i mataffären en burk på 200 g ca 1 €, alltså ca 4-5 € per kg.


Bakpulver Levadura en polvo, levadura química, polvo de hornear, gasificante
Vanligt bakpulver som man använder till sockerkakor och liknande. Det som oftast är bikarbonat blandat med potatis- eller majsmjöl, egentligen. Och lite annat smått och gott ...
Förpackning: Säljs oftast i små förpackningar med 4-10 kuvert i bunt. På kuvertet brukar det vara en bild av en sockerkaka eller liknande sötsak. Det ska tydligen även finns en variant med två påsar som reagerar när de blandas ihop (sodas barrachina). Jag har inte sett det men kan vara värt att veta.
Köpställe: Alla butiker, står bland baktillbehör, oftast i närheten av socker, inte vid mjölet.
Pris: Varierar massor! Från ca 1 € för 10 små kuvert till 4 € för 4 små kuvert.


Jäst, färsk Levadura fresca, levadura prensada
Jäst som man använder vid bakning av matbröd och bullar, det som ska jäsa innan det ställs in i ugn. Och visst finns det även i Spanien!
Förpackning: På samma sätt som i Sverige, en fyrkantig bit på 50 g. Varje kub är delad i två mindre förpackningar på 25 g vardera.
Köpställe: Har endast hittat det i de större butikerna som Mercadona och Carrefour men kan vara lite svåra att hitta, man brukar få fråga och först ser butiksbiträdet helt förvirrat ut men sedan kommer de på vad det är och pekar troligen på kyldisken med smör men det är inte helt säkert. Jag har frågat efter det på Dìa och Aldi men de säljer inte färsk jäst. Till min glädje började Lidl sälja jäst för ett halvår sedan eller så.
Pris: Ca 0,34 € för 50 g.


Jäst, torr- Polvo de levadura de pan/panadería, levadura liofilizada
Samma produkt som färsk jäst men torkat, bra att alltid ha hemma om bakandan skulle falla på.
Förpackning: Säljs oftast i små kuvert med 4-10 kuvert i bunt. På kuvertet brukar det vara en bild av ett bröd eller liknande.
Köpställe: Finns i de flesta matbutiker bland baktillbehör, oftast i närheten av socker, inte vid mjölet. Fast på Mercadona stod det vid mjölet ...
Pris: Spännvidden på priset är stor mellan butiker och märken men jag betalade nyligen 0.90 € på Mercadona för en förpackning med 6 påsar innehållandes vardera 7 g.

Öljäst Levadura de cerveza
Det här är ju inte en jäst som lämpar sig för bakning, den får inte degen att jäsa. Däremot kan det vara gott och bra att blanda ned lite i bröddegen eller få i sig på annat sätt (blanda ned i müslin till exempel) eftersom det ska vara nyttigt för kroppen.
Förpackning: En påse på ca 125 - 150 g
Köpställe: finns i mataffärerna, jag tror jag senast såg det i närheten av müsliprodukter.
Pris: ca 3.50 - 4 €


🍩

Jag fick ett litet tips om att om man inte vet om receptet avser torrjäst eller färsk jäst så kan kan man titta på mängden. Är det mer än 15 g är det troligen frågan om färsk jäst man ska använda. Och står det i receptet att det ska vara färsk jäst men du endast har torrjäst så ta ca 1/3 av mängden (30 g färsk jäst => 10 g torrjäst).


🍩

Det bökiga är skillnaden mellan bakpulver och torrjäst. Båda säljs i små kuvert anpassade för ca 400 - 500 g mjöl. Jag blev för ett tag sedan lite förvirrad när jag skulle hälla i torrjäst i mjölet och ut kom inte den ljusbruna fingranulerade jästen jag väntade mig utan ett vitt pulver. Bakpulver ... Jag tittade på de olika påsarna jag hade och på båda står det bara levadura på framsidan, torrjästen hade en bild på ett bröd medan bakpulvret bara hade en text. Så det är inte alltid klockrent, det där Polvo de...  står inte alltid med så då får man vända på förpackningen och se om där står något om Bicarbonato sódico för då är det alltså frågan om bakpulver. Nu stod det inte ens det på bakpulverpåsen, visserligen. Jag har nog slängt den yttre förpackningen och lagt ned alla små kuverten i en burk tillsammans.


Och jo då, brödet jag bakade med både bakpulver och torrjäst blev jättebra! Blev en rolig bula på det bara!

23 kommentarer:

 1. Frallorna såg verkligen supergoda ut. Resten av dina ingredienser har jag aldrig använt så jag inte bakar. Men tycker att det är toppen att du delar med dig av informationen till alla svenskar som bor i Spanien och vill just det - baka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju en av grunderna till min blogg: dela med mig av det jag luskar ut här i Spanien. Kul att även en icke-bakare uppskattar det. :)

   Radera
 2. Haha, jag försökte baka när jag nyss hade flyttat till Guatemala. Minns inte vad jag hittade för jäst (nån amerikansk säkert) men minns tydligt att brödet blev i princip oätbart eftersom jag tyckte degen var så kladdig att jag hela tiden pytsade i mer mjöl ... blev inte så mycket bakat efter det ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var ju då frågan om det var mjölet eller jästen som var felet. Eller hanteraren av det hela. :)

   Envis som jag är hade jag ju gett mig på det igen. Och antagligen igen ännu en gång. Här ska fasen fixas ätbart bröd!

   Radera
 3. Jättebra info! För dom som bakar, alltså. Det gör inte jag, för det blir ALLTID fel, speciellt när det är jäst inblandat. Vi är inte kompisar, jag och jästen.
  Så för husfridens skull bakar jag inte. När det blir fel blir jag sur och grinig och inte alls särskilt kul att ha i närheten. Lika bra att överlåta det till experterna istället :-)

  Dina bröd såg supergoda ut! Speciellt dom med solrosfrön på :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jäst kan ju vara lite trixigt men det är rätt spännande att se vad det blir! Oftast blir det bra. Blir det inte det så kan man ju skylla på att det var fel på jästen. Eller vädret för den delen ...

   Men vet du, ett superenkelt bröd är de där vridna baguetterna! Prova det!!!
   http://tomatsomtomat.blogspot.com/2015/02/vridna-matbrodbaguetter-och-grissini.html

   Radera
  2. Såg direkt att det var jäst i den ritningen. Går bort. :-D

   Radera
 4. Så härligt informativt. Baknörd som jag är så älskar jag sånt här. :)
  Och brödet ser jättegott ut också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Visste inte att du gillade att baka.

   Jag har alltid gillat att baka, ligger i generna. Min pappa är en hejjare på att baka med jäst medan mamma är samma men med bakpulver. Båda kan så klart använda båda men de har liksom gjort någon slags uppdelning där. :) Lustigt.

   Radera
 5. En hel vetenskap det här med att baka, i a f för mig.
  Resultaten ser dock smaskiga ut, både frallorna och dom med bulan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ÄR en hel vetenskap, det märker man när något går fel och man försöker förstå varför. Ett under att det går så rätt oftast, haha!

   De med bulorna var goda, jag provade ha i polenta i. Gör jag om det ska jag koka polentan först, det blev lite för mycket "krisp" i mitt tycke.

   Radera
 6. Svar: Fallout 4, Vault Boy har jag då aldrig hört talas om. Tackar mannen din för infon. Uppskattas oerhört. Själv tyckte jag att figuren liknade Byggare Bob;-) Tusen tack:-)

  SvaraRadera
 7. Oj, en hel vetenskap att hålla reda på detta! Bra att du gjorde denna guide. :)

  Jag som äter glutenfritt har en annan djungel att leta mig fram i ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Spanien är det faktiskt bra märkt med vad som är SIN GLUTEN! Jag önskar det var lika bra märkt när det innehåller aspartam och annat "socker"-äckelpäckel.

   Det bästa med att gå igenom produkterna på det här sättet är att jag lär mig så otroligt mycket själv.

   Radera
 8. Tack för jättebra info. Detta är ju en hel vetenskap. Bakpuver och torrjäst har vi i det spanska hushållet och oftast färsk jäst också. Men hos oss säljer Dia Maxi också den färska jästen. Har också köpt på Consum och Mercadona förutom Lidl och Carre. Men den ligger på olika platser i dessa butiker. Bra tips att kombinera bakpulver och torrjäst och resultatet ser verkligt bra ut.
  Tack än en gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen en hel vetenskap och ju mer man lär sig desto mer kunskap saknar man :)

   Consum har vi ju inte hos oss och Día handlar jag inte på längre, har ingen i omedelbar närhet. Som du säger, det ligger på helt olika ställen i butikerna.

   Radera
 9. Hittills har mina lussekatter aldrig blivit riktigt bra, dels lite hårda och dels lite svaga i smaken. Saffran har jag hittills alltid köpt CARMENCITA i små papperskuvert men det kommer bara några få strån och är omöjligt att beräkna hur många kuvert som behövs för att få ihop till ett helt gram, som min förhistoriska Hemmets Kokbok jag fått i arv ber om. Men i julas hittade jag saffran i LIDL, små askar med dryga 3 mg, så tre askar blev perfekt! Och så hade jag i två stycken påsar bakpulver av exakt samma typ som syns på bild ovan, och då blev dom fina och fluffiga. Igår skulle jag göra en ny sats och ta med till min mor men dom hade inte saffran så det fick kanelbullar i stället. Två påsar bakpulver igen och dom blev hur fina som helst, så det är den mängd jag kommer att använda mig av i forsättnignen. 2 påsar motsvarar alltså ugnefär 50 g färsk jäst och är lämpligt för omkring 15 dl/knappt 1kg mjöl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anton,
   Jag har samma erfarenhet som du vad gäller saffran! Däremot är det ett himla mortlande med Lidls eftersom de inte är malda. Eg stör det mig inte men jag saknar min farmors gjutjärnsmortel (ligger magasinerad), inte lika enkelt med en i trä. Men jag är ju envis ...

   Jag antar att du menar att du hade i två påsar torrjäst? För normalt har man ju inte i bakpulver i bullar utan jäst.

   Vad gäller hårda och torra lussebullar så lyckas jag nästan alltid när jag först har lagt russinen i blöt i hett vatten. Då suger inte de åt sig fukten. Och så ska man vara försiktig med mjölet, degen ska precis bara vara hanterbar. Fattar inte vad det är som torkar ut så, det är ju så himla lite saffran man har i! Finns väl någon avhandling att läsa om det.

   Radera
 10. Svar
  1. Vassego! Det är allt en liten djungel!

   Just nu är det dock brist på all slags jäsmedel i butikerna (kanske att man hittar bikarbonat, funkar bra till sockerkakor, ta halva mängden mot bakpulver) så hittar du inget får du börja fundera på att starta en surdeg!

   Radera
  2. Jättebra tips, jag provade bakpulver nu när det var lockdown..tycker brödet (och pizzadegen) blir mycket godare med vanlig jäst så hoppas att butikerna kan få in det snart :)

   Radera
  3. Att baka bröd med bakpulver blir helt annorlunda. Som scones, ungefär.

   Jag beställde till slut torrjäst från Amazon, kom på två dagar.

   Radera