söndag 27 maj 2018

Skyltsöndag nr 85 - I vinhyllan

Fy vad jag avskydde Systembolaget då när man köpte allt över disk. Jag kände mig så utsatt och jag vet inte ... billig? Kriminell? Jag hade ingen aning om vad jag ville ha men ett gott rött vin som inte var för dyrt. Och alltid fick jag visa legitimation! Visste inte om jag skulle skratta eller gråta när jag var 41 år och fick visa leg för att köpa en flaska vin.

Som tur är har det ju ändrats och den där motboksvarianten försvann när Systemet plötsligt blev en butik att botanisera i! Där det blev kul att se på flaskorna och med en stark semesterkänsla! Att gå och titta på vinflaskor och dess etiketter är så otroligt underhållande, särskilt om man gillar grafisk design. Och jag lovar, de spanska flaskorna kan verkligen underhålla mig med allt de vill skylta om!

I urval ...


Ett lokalt spanskt vin, Flor floris, som bygger lite på hur man lär sig latin (rex, regis ...), även om det inte heter flor i grundform. Men den är rätt läcker ändå.


Många diskussioner kring bordet kan ju vara att man inte vet varifrån vinet kommer. Perfekt, en karta på etiketten!


Påskvin! Att jag inte såg den där flaskan när mamma och pappa var här i påskas ... Den hade varit fin på bordet intill min påskcitron!


Tänk så kul man kan ha det med ett överflöd av citroner, en svart permanentpenna och en bit apelsinskal! Det roliga var att den stod sig fint där på bordet, den höll i säkert tre veckor!


El perro verde, den gröna hunden...


Mannen mins bidrag till Skyltsöndag: ThunderBitch!


Bien bebido, come jamón y bebe vino, alltså bra dryck, ät skinka och drick vin! Perfekt!


Para gente qué dice lo que piensa y que piensa lo que dice. Monológo
För människor som säger vad de tycker och tycker vad de säger. Monolog

~ ☺ ~

Detta var ytterligare ett avsnitt i genren Fritt Tolkad Skyltsöndag!

~ ☺ ~

Vill du se fler skyltningar kan du klicka på etikett Skyltsöndag här i bloggen. Glöm inte bort att kika in på förvaltaren BP's Skyltsöndag! Här är alla medverkare.

12 kommentarer:

 1. Hahaha! Du är helt underbar!!!
  Skrattade gott och högt när du beskrev "forntiden" på Systemet. Kan berätta att min man slår dig med ett år där. Han fick nämligen visa leg tills han var 42 år. Jag var fruktansvärt avis på honom då, eftersom jag aldrig fick visa leg - booohoooo;-)

  Å visst är etiketter på vinflaskor himla roliga. Ja, även vinets namn kan få mig att skratta många gånger. Tycker att dina vinetiketter är riktigt bra och väldigt varierade. Som gammal grafisk formgivare älskar jag Flor Floris, påskvinet och Monologo. Thunderbitch whiskeys etikett gillar jag minst, då den är ett dåligt plagiat på Ballentines tycker jag.

  Härlig skyltning à la Emma:-) Tackar för den och länken. Så himla kul att du skyltar igen:-)

  PS. Citrongubben är ju så himla söt. Du är verkligen kreativ! DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den där System-forntiden gillade jag inte! Jag var hur nervös som helst första gången jag fick köpa.

   Misstänkte att du skulle gilla Flor Floris-etiketten. ThunderBitch är egentligen inte med för etiketten utan för namnet, den borde nog ha varit med en annan Skyltsöndag.

   Radera
 2. Alla så kallade "experter" säger att man inte ska välja vin efter etiketten och eftersom jag är bra på det där med vett och etikett så gör jag givetvis inte det...
  HAHA! Såklart jag gör! En fin flaska är mycket trevligare att ställa fram :-)

  Senaste (behöver inte vara sista? ;-) ) gången jag visade leg på bolaget var jag 35 år. Troligtvis för att jag skulle visa vilket vin jag skulle köpa för min svägerska just innan vi kom fram till kassan. Med charader visade jag "Deer valley".
  - Leg! var det första jag hörde när jag kom fram.
  (Svägerskan gissade på "El Diablo" :-D )

  Anders fick visa leg i USA när han var 42. Jag var skitsur att det inte var jag som skulle betala...

  Rolig skyltning! Och citronkycklingen var ju bara såååå söt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen om man inte kan något om vin, vad ska man då gå efter? Tycke och smak är dessutom individuellt, priset ingen garanti. Och vill man utvidga sitt sortiment så varför inte köpa en där man gillar flaskan eller etiketten?

   Haha, ja den blev lite söt den där kycklingen. Den fick lite gröna kinder sedan och fick flytta till annan miljö då.

   Radera
 3. Vilken rolig skyltning! Och att både här i Spanien och andra vinländer bptanisera bland och på hyllorna är verkligen roligt. INte minst namnen på vinsorterna. Och ibland erbjuds ju ockås smakprov. Vi handlar ibland vin här på en bodega och då smakar vi oss fram.
  Vad gäller det svenska "bolaget" med "diskveställnin" så fick jag ibland också visa leg när jag hade fyllt 40. Jag fnittrade var gång det hände.
  Numer hemma är det väldigt smidigt att handla på systemet och man får väldigt bra råd om olika typer av vin om man frågar. Det kan jag sakna här. Men då finns ju bodegorna och vingårdarna att ta till.
  Kycklingen var verkligen jättesöt. Och jag tror jag kan få till en sådan till nästa påsk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, någon vinhjälp på Carrefour lär man ju inte få! Haha, vilken befängd tanke!

   Vad kul att min kyckling gick hem! Tips är att sticka fast näbben med en tandpetare.

   Radera
 4. Det är verkligen stil på vinflaskornas etiketter, dom är skitsnygga. Och jag tror hälften av kunderna väljer vin efter etikett o inget annat. Ja möjligen pris då. Tack för fina skyltningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle tippa på att först tar man den man är van vid. Om den inte finns eller man känner sig modig så är nästa steg prisklass och därefter etikett. I Sverige kommer säkett land in emellan också, i alla fall för en del. Här är ju merparten spanskt.

   Kul att du gillade det.

   Radera
 5. Oj, tänk att man är så gammal att man handlat vin över disk. Tack och lov är det mycket lättare och bättre nu. Jag gillar faktiskt systembolaget numera. Jag har nog aldrig behövt visa leg, testade för min 20-årsdag och det gick hur bra som helst. Har förmodligen aldrig sett ung ut. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det trevligare på Systemet nu, flaskorna kommer ju till sin rätt.

   Radera
 6. Kanske var Systembolaget jobbigare förr, men jag gillar det faktiskt nu! Jag gillar deras stora utbud och kunniga personal :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu är de bra! Tror nog även att sortimentet är i hög klass. Personalen var bra förr också det var bara det att jag inte gillade att stå där vid disken. :)

   Och som sagt, nu kommer ju flaskorna till sin rätt, nu kan man ju få titta och "klämma" på dem.

   Radera