I den spanska skolan är det olika beroende på vilken skola man går på. Förr fick alla elever betala för allt materialet som användes, numer är det upp till varje skola hur de hanterar det, vad man lägger pengarna på. När vi var på den första träffen med Sekreterare Fernando så frågade vi om detta och han sa att undervisningsmaterialet ingår men det var en sanning med modifikation. Böckerna ingår men att sedan vissa lärare även använder en massa papperskopior, fichas, som ungarna ska gå och köpa i receptionen för 0,50 € per sida glömde han berätta. Det där är i våra ögon ett trassligt system som lämnar en hel del att önska. Varför är det bara vissa ämnen/lärare som ska ha betalt medan andra gödslar med kostnadsfria papperskopior till eleverna? Dessutom undrar jag vart de där pengarna tar vägen, egentligen ...
Fichas, lösa blad om basket i idrotten - i parti och minut ... |
En del lärare har lagt ut materialet på skolans hemsida så de som har tillgång till en skrivare kan själva skriva ut det (vilket är det smidigaste för oss). Vill man kan man även låna av en kompis (som har köpt sidan) och kopiera hemma. För det går inte bara att ignorera dessa fichas, de måste fyllas i och lämnas tillbaka. Gör eleven inte det så märks det på betyget.
Skolböckerna då? Hur ser de ut? Jo, de är generellt jättefina med många och bra illustrationer. Läs gärna inlägget om de olika ämnena, där finns det fler bilder på böckernas uppslag. Skolböckerna förses med skyddande plast av eleven (nåja, mamman kan jag tänka mig att det är i de flesta fallen) för att hålla längre, jag har inte sett papper att slå in böckerna med så som när jag gick i skolan. Man kan ju i och för sig alltid använda presentpapper.
Som sagt, böckerna är jättefina! Önskar bara att vissa av dem delades i två eller tre för de är tunga. Där är Lengua bra, de har delat upp i tre böcker, en för vardera termin (Ett läsår delas upp i tre delar (ungefär sep-dec, jan-mars, apr-jun) där de får ett betyg/omdöme efter varje för att veta hur de ligger till). Önskar fler gjorde så.
Något som vi dock har lite svårt för är val av penna. Vi är så vana vid att man i skola använder blyertspennor och sudd, det är ju standard. Sedan har man även i pennskrinet bläckpenna i blått och kanske rött, en och annan överstrykningspenna kanske även ligger där. Men blyertspennor är det man använder så det var det vi skickade med sonen på första skoldagen i den spanska skolan. Men nej, här är det bläckpenna som gäller i första hand. När du räknar matte eller gör övningar i de olika språken ... Det innebär att man även måste ha Tipp-Ex att pensla över feluträkningar och -skrivningar (eller den modernare formen av det med små remsor eller pennor som målar över med vitt). Eller så köper man bläckpennor vars bläck man kan sudda bort med ett specialsudd. Vi köpte det i början men det är så himla dyrt, flera € för en bläckpenna som tar tar slut rätt fort! Jag har lite svårt att förstå vitsen med att i skolan använda sig av bläckpennor, man gör ju fel och suddar hela tiden medan man lär sig. Är det inte enklare då med blyerts? Sonen gick över till bläck eftersom han blev tillsagd av lärarna (och vi med vid ett möte med Fröken Otilia) men han gick tillbaka till blyerts, han tycker det är enklare och lärarna har slutat kommentera det.
Bild lånad från Amazon, Aibecy |
Block och pärmar ska man också köpa. Många köper rutade och linjerade papper i löst format med hål att sätta in i pärmar. Det gjorde inte vi i början, vi köpte ett block per ämne. Det fungerade inte för det blir för tungt i ryggsäcken. Så då blev det ett block (ett eget rutat för matten, dock) men då gnällde lärarna på att det var rörigt. Försök tre var att vi köpte lösblad och lätta plastpärmar att sätta in papperen i men de sätts av sonen inte in som de ska utan ligger mest lösa eller går sönder vid hålen med röra som följd. Vi har inte riktigt löst det där problemet, sonen gör inte som jag tycker och han kommer inte med några motförslag så just nu är det ett olöst problem. Och jo, det är ett problem då papper blir knögliga och/eller försvinner. I dag introducerade jag version fyra eller fem av pappershanteringen, det är en mapp med ett fack för varje ämne att lägga papperen i. I en av de gamla tunna plastpärmarna sitter nu de tomma skrivpapperen för jag har inte hittat något block med vanlig perforering, det är lösblad eller fast med spiral som gäller.
Jag har frågat sonen hur de andra gör men får inga tillfredsställande svar. Jag tror inte han riktigt vet eller bryr sig, känner nog inte att det är hans grej att fråga om heller.
Någon dag ska vi väl hitta ett system som fungerar och ...
- där papper inte går sönder eller försvinner
- som inte är för tungt att bära i ryggsäcken hela tiden
- som inte är för tungrott utan lätt att använda
- där allt är överskådligt och papperen hittas fort
- som varken sonen eller lärare gnäller på - eller jag, för den delen.
✎...
Det här är en serie om att börja i en spansk skola i Andalusien.
Mer vardagliga händelser finns under etikett Skolan.
Mer vardagliga händelser finns under etikett Skolan.
Har en känsla av att papper står fortfarande högt i kurs i spanska skolor. Så är det inte här som jag förstått det. TippEx finns inte ens att köpa längre. Blyertspennor finns däremot fortfarande liksom suddgummi. Gymnasieelever använder kulspetspennor när de sitter på vå favo cafe och gör sina läxor.
SvaraRaderaBra att sonen struntar i problemet och inte har förslag. Smart kille. Tror att det hela är mera ett problem för dig än för honom faktiskt.
Njae ... Lärarna gnäller på hans oordning, han hittar inte sina fichas osv så jo, det är ett problem som han också märker av. Han har bara ingen egen lösning.
RaderaHaha, jag kommer ihåg de där små lapparna man hade när man skrev maskin, man backade och skrev över med vitt!
Den där typen av mappar har vi också använt genom åren för arkivering. Funkar jättebra.
SvaraRaderaÅh! Minnena kommer... Då när jag började ettan och inte kände en kotte och alla trodde att jag var en kille... Då valde jag en chockrosa papper att ha runt böckerna. En typisk tjejfärg tyckte jag. När jag stolt la fram böckerna och skulle lägga ned dom i bänken kom en kille fram, pekade och utbrast:
- Åh! Kolla vilket snyggt papper HAN har!
Ridå...
:-)
Håller tummarna att sonen "köper" din lösning och får ordning på grejerna :-)
Ja, hoppas det funkar för det är inte bra som det är, ligger små pappersflagor från diverse prov och läxor i ryggsäck och i hans rum.
RaderaTänk så dum den där killen måste ha känt sig när han insåg att du var en flicka!!!
Känns ju trist och väldigt omodernt att ha lösbladssystem och särskilt eftersom det finns böcker i en del ämnen. Kan man inte köpa dessa böcker där stencilerna tas från. Vore ju enklare.
SvaraRaderaHoppas nu att arkivmapparna kan fungera. Håller tummarna. Men kanske sonen själv en vacker dag kommer med ett förslag på egen hand. Kan tänka mig att ingen lärare ens vill ta emot skrynkliga papper.
Lite att bita i är det förvisso.
De har ju jättefina läroböcker men sedan har de ett system där de ska svara på en massa frågor och det är där dessa fichas kommer in, det ska alltså skrivas på dem. Man kommer väl aldrig helt ifrån det så länge det inte finns datorer till varje elev. Och här finns det ju inte det, det finns ett rum med dem.
RaderaHan kommer ofta med förslag om saker men just här har nog han också gått lite bet. :)