tisdag 4 december 2018

Foto som foto?

Precis innan vi flyttade från Sverige så köpte vi en ny kamera, en SONY, och den har använts väldigt lite vilket så klart ger en dåligt samvete. Men det är det där med att dra med sig ytterligare något i handväskan (som redan är fylld och tung), en stor attans zoom har vi till den också. Och två stativ! Är det värt det? Funkar det inte lika bra med kameran i mobiltelefonen?

Det beror ju så klart på vad man har för målsättning med fotot och vilken ambition man har. Är det fotot som ska tala eller texten? Eller båda? Helt enkelt: duger mobilkamerans foton för min blogg?

Jag nämnde ju att sonens mobiltelefonkamera tar bättre bilder än min, i alla fall känns det som att färgerna stämmer mer med verkligheten. Jag nämnde nog även i en kommentar att min gamla Windows-telefon tog attans bra foton den också. Windows-fotona kanske inte helt stämde överens med verkligheten men de blev spännande, effektfulla!

För att göra det lite mer vetenskapligt (nåja) så laddade jag min gamla telefon och tog fram den "riktiga" kameran, satte även den på laddning. Sedan väntade jag på en vacker morgon eller möjligen kväll. Behövde bara vänta några minuter ... Vi höll nästan på att komma för sent till skolan igen.

Varsågoda! En soluppgång med fyra kameror, allt taget inom samma minut. Vi har bara lyft kameran och tryckt, inga inställningar, inga blixtar osv.

Sunset Motorola G5s Plus
Min nuvarande mobiltelefon
Motorola G5s Plus

Sunset NOKIA Lumia 735
Min gamla telefon
NOKIA Lumia 735

Sunset ASUS ZenFone 3 MAX
Sonens mobiltelefon
ASUS ZenFone 3 MAX

Sunset Sony NEX-5T
Med "riktig" kamera
Sony NEX-5T

Ett foto kan ju aldrig ersätta det verkliga och jag kan i dag inte säga vilket som är närmast (fotona togs i går) men måste jag säga något så är det nog fortfarande sonens. Tycker min gamla Lumia skapar härliga effekter, min nuvarande Motorola tar helt OK foton medan den riktiga kamerans alster ser lite mörk och kanske nästan trist ut. Men vid en mer noga titt så tycker jag att den har mest djup. Som sagt, ingen inställning är gjord och jag har ingen direkt vana att använda en riktig kamera med alla dess finesser.

Men för att svara på min fråga ovan så jo, nog tror jag att mobiltelefonens kamera och de foton den tar räcker för mina ändamål, för min blogg. Men jag borde nog i alla fall ha kameran laddad och använda den mer. Det sägs ju att det finns en värld utanför bloggen också.

Hur gör du? Mobilens kamera i bakfickan eller en "riktig" med stora zoomobjektiv och allt i den dedikerade kameraväskan? Eller en söt liten kompakt i väskan?

15 kommentarer:

 1. Jag har med mig mobilen, en IPhone men den använder jag till Instagram då och då. Jag har tre kameror. En stor Canon systemkamera med olika objektiv, men den bär jag inte så ofta med mig. Blir tung och klumpig. Men jag har två andra,som båda oftast är med och av kompaktmodell. En Canon med zoom på 40 X optisk zoom.Perfekt när jag behöver zooma in något. Men den jag använder mest ä en annan Canon kompaktkamera som inte har en så stor optisk zoom men som däremot har ett stort ljusinsläpp. Från båda kan jag trådlöst skicka bilder till min mobil eller till datorerna och det blir enkelt att använda bilderna.
  Båda kompaktkamerorna har många olika inställningsfunktioner och det är kul att testa. På en dator ser man inte alltid så stor skillnad mellan en mobilbild men ibland blir den grynigare på en större skärm.Särskilt om man zoomat.
  Kul att se de olika bilderna tagna med de olika kamerorna. Men en bra kompaktkamera,, kostar ganska mycket, är smidig att ha med sig tycker jag. (Går också bra att filma med dem.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår riktiga kamera är ganska liten egentligen. Vet inte om den räknas som kompakt eller system, troligen ett mellanting.

   Vi hade tidigare en superbra kompaktkamera, en Canon Coolpix men den gick sönder. Så vi köpte en ny men den blev vi aldrig vän med. Vi sålde den och den gamla systemkameran och köpte denna. Men sedan har ju mobiltelefonernas kameror knappat in på kompaktkamerorna tycker jag.

   Radera
 2. Alltså varken du eller jag har ju en fotoblogg. Vi har ju vardagsbloggar och illustrerar våra texter med passande eller totalt irrelevanta bilder (i mitt fall). Så kvalitén på dina bilder är mera än tillräcklig i mina ögon. Har aldrig förstått mig på "fotospråk" med skärpedjup eller andra fackuttryck.
  Jag bär runt på min Sony (bra märke!!!:-) ) kompaktkamera, då kameran in min iPhone 5S är dålig i mina ögon. Dessutom går det inte att bearbeta fotona i Photoshop på ett vettigt sätt.
  Den bästa mobilen med värstingkamera är som sagt den nya Huawei som Peter är sugen på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nog så. Jag hade en gång en tanke på att lära mig med om fotografering, för att själv kunna ta bra produktbilder och liknande men så kom något annat emellan.

   Radera
 3. Att ta bilder i mörker är inte lätt. Mina blir sällan bra varken med kamera eller telefon, ett stativ är nog ett måste då, men det har jag inte tålamod med.
  Min mobil, en gammal iPhone tar inga bra bilder, men använder den ändå ibland. De flesta bilderna tar jag med kompaktkamera.


  Det går inte att följa länken till din blogg när du skriver kommentarer hos mig, kan du se om något fel smugit sig in?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mörkerfoton är verkligen inte lätt! Blir bara grynigt med mobilens kamera. Men soluppgångar fungerar. :)

   Jag får kolla nästa gång jag kommenterar om det är något knas med länken som skrivs in. Det har varit hel konstigt den senaste månaden för det sparas inte information som det brukar.

   Radera
 4. Himla svår "tävling" mellan dina kameror där, men jag tycker nog att din gamla mobil tog den finaste bilden. Fast det är hårfint.

  Vi har en hel drös med kameror. Jag fotar allra mest med min kompakt-Canon som alltid är med i handväskan. Har mobilen med också men fotar sällan med den - har en tendens att komma åt "alla knappar samtidigt" så det blir lite förvirrat, dessutom är den svår att zooma med.
  Anders har en "finare" kamera som vi brukar ha med på resor. Trots att den är med så fotar han mest med mobilen, och det blir riktigt bra bilder (bloggdugliga, om man så säger). På resorna brukar också undervattenskameran vara med även om vi inte är under vatten så särskilt ofta. Den har dock fungerat som reserv vid några tillfällen också då jag har haft sönder min dåvarande originalkamera...

  Summa summarum: Jag fotar med min kompaktkamera och Anders med mobilen. Ibland "beställer" jag bilder av honom som panoramabilder och selfiesar då jag själv är helt värdo på att ta såna :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du ser! Gillar också kameran i den gamla men jag kan liksom inte släpa runt på den också, det blir bara knäppt. Då känns det bättre att ta med den riktiga kameran.

   Jag brukar beställa av de andra herrarna när det är jag som kör eller liknande.

   Radera
 5. Den sämsta bilden är nog med kameran..
  Jag har en liten kamera som jag sällan tar med mig. Tyvärr får jag säga. Min man tog med sig sin till Guadix. Annars tar jag de flesta bilderna med min Samsung mobil och jag tycker att de flesta bilder håller kvalité för min blogg. Jag tycker nog att din sons mobil tog bäst bild🤗

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är faktiskt fascinerande så bra bilder mobiltelefonkamerorna tar numer. Man kan ju köpa zoomobjektiv till en del men de sägs vara dåliga. Men det kommer väl bättre där med vad det lider.

   Radera
  2. Berättade för sonen att du tyckte hans var bäst.
   - Och jag som har äldst och billigast mobil! svarade han.

   Hoppas han fick sig en tankeställare. Tror inte det, dock. Han är ju av manligt kön. De och sina leksaker ...

   Radera
 6. Bäst av dina bilder? Jag kan i a f konstatera att det inte behövs en "riktig" kamera för att ta bra bilder.
  Själv har jag en liten Canon som jag klarar av att manövrera med en hand och bilderna blir förstås därefter, dock ok för de mesta. En mobil av senaste snitt klarar jag som "enarmad" inte av, men jag har kunnat konstatera att D med sin mobil tar mycket bättre bilder än jag med min kamera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår verkligen att med en hand blir det svårt att manövrera en mobilkamera, den är ibland svår med två särskilt om man vill hålla i objektet så det står still eller upprätt.

   Det är lite det du skriver som jag är ute efter också. Spelar ju inte någon roll om jag har värstingkameran om jag inte behärskar den, bilderna blir inte så bra att de motsvarar pengarna värstingen kostar. Däremot är det ju dock så att visst har kamerorna blivit mer användarvänliga och klarar med enkla medel/nöjesamatörfotograf att ta bra bilder.

   Radera
 7. så länge du håller bilderna i den där storleken och publicerar dom på webben spelar det ingen roll vilken kamera du har. möjligen blir det aningens brusigare vid mörka foton när du använder mobilen, men knappt synligt i den där storleken skulle jag tro. däremot om du skulle vilja ha en utskrift på papper i lite större format kommer du snabbt märka att en telefon inte räcker till på långa vägar. (vilket har att göra till största del med storleken på sensorn) sen finns såklart en massa saker du kan göra på en "riktig" kamera du inte kan göra på en mobil. prova till exempel att ta en bild i skymning med din systemkamera och ställ in några faktorer manuellt. tex. lägsta iso (i ditt fall 200) och bländare runt f.8.0 och använd stativ (eller ställ kameran på något och använd självutlösning. jag tror du direkt kommer se ett bättre resultat än om du använder alla inställningar på automat. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet, du har rätt i allt det där. Mannen min har lekt en hel del med mörkerfotografering med det var med den gamla systemkameran, en Canon D350 som jag faktiskt saknar lite. Den var dock större än Sonyn och mannen fick för sig att vi skulle byta. :D

   Som sagt, för produktfotografering och liknande så är det bättre med den "riktiga". Saknar mitt ljustält ... Det gjorde vi oss av med vid flytten.

   Radera