lördag 15 december 2018

Lördagsgodis 2018 vecka 50

Veckans Lördagsgodis innehåller bara en massa ätbart! Men så är det ju en stor mathelg som närmar sig.

Sol som sol?

Godisbit nr 1
Enkla lösningar! Handlade på Lidl och gick förbi frukten. Vad i hela friden hade de gjort med päronen? Julpyntat dem?

Ahhh ... de har doppat den vassa lilla kvisten i lite lack så att den ska bli rund och mjuk och inte rispa de sköra skalen på päronen intill. Smart!

Godisbit nr 2
Oxfilé! Min favoriträtt på födelsedagen har även blivit sonens favoriträtt: helstekt oxfilé med sås. Egentligen ska det vara murkelsås men det har jag inte sett här. Dessutom ska det vara kronärtskockshjärtan eller -bottnar till också och gärna även bönor i baljor, som vaxbönor eller judia verde, gröna bönor. Sonen vill helst ha Hasselbackspotatis till (eller Hackeback som han sa när han var liten), för mig funkar det bra med vanlig koks potatis som man mosar i såsen. Nu fick jag svälja för det vattnas i munnen!

Vad jag skulle komma till var att oxfilé är som bekant dyrt och särskilt när sonen fyller år eftersom han fyller 1 januari. många har ju det på nyårsmenyn. Ett kilopris på 35 € betalar jag bara inte så förra året gjorde jag därför på fläskfilé. Blev jättegott men inte samma sak. Så jag tänkte att i år ska jag hålla lite koll om det kommer bra pris, då kan jag slänga in i frysen. Jag hittade faktiskt en vacuumpackad hel filé för cirka 15 € så då slog jag till! Sonen jublade!

Sol som sol?
Jag har lagt i en plastpåse för det är så otroligt fuktigt nu! Priset för 2 kg är 2.95 €.

Godisbit nr 3
Inte bara vetemjöl! Mannen min och jag var i Fuengirola i ett ärende (som jag hoppas kunna berätta mer om i nästa Lördagsgodis) och passade då på att åka förbi Casa Nordica, "svenskbutiken" i Fuengirola. Jag ville köpa rågmjöl så att jag kan baka annat än bara en massa vitt bröd. Såg inget men hittade i alla fall rågsikt så det köpte jag. Och sirap till julstöket så klart!

Godisbit nr 4
Julskinka! Vi passade på att köpa med oss en färdigkokt julskinka också när vi var på Casa Nordica så nu ligger den i kylskåpet och väntar på julafton. Och så köpte vi skånsk senap och hårt bröd. Sill har jag kvar av den som mamma och pappa hade med sig i påskas. Kryddpeppar köpte jag också, kom jag på för det har jag inte sett i vanliga spanska matbutiker.

Guuu så gott! En hård smörgås med skinka och senap och en annan med egen inlagd sill på!

Godisbit nr 5
Kylskåpet! Jag är så glad över det större kylskåpet vi har. Att kunna ha en stor oxfilé och en julskinka i kylskåpet samtidigt var förr inte att tänka på. Nu finns det till och med plats till annat också! En extra godisbit är att jag inbillar mig att jag ser det på elräkningen att vi nu har en ny apparat i stället för två uråldriga.

12 kommentarer:

 1. Alltså dessa julpynta päronen var ju riktigt fina. Hade dom satt dit en liten klick vit lack också hade kvistarna blivit till mini jultomtar.

  Oxfilé är ju ungefär dubbelt så dyr här än i Spanien. Skillnaden är dessutom att den spanska filén smakar nåt, medan den svenska varianten smakar precis ingenting...

  Kul att läsa att du/ni håller fast vid de svenska jultraditionerna, vad gäller maten alltså. Det kanske blir just så vid högtider, då man plötsligt minns ens rötter;-) Tur att det finns skandinaviska matbutiker både på Costa del Sol och Costa Blanca där många skandinaver bor eller semestrar så här års.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller en liten vit tuss runt skaftet?

   Ja, kött är definitivt dyrare i Sverige. Och som du nämner, det är vid speciella tillfällen man känner att man vill ha det som man brukar.

   Radera
 2. Det var många goá godisbitar. Men min första tanke när jag såg päronen var också att de hade julpyntat dem. Ha, ha! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De var riktigt fina, de där pyntade päronen!

   Radera
 3. Trevligt med ätbara godisbitar. Kul idé med de julfina päronen. Och kanske gör det lite nytta också. Vad gäller 35 euro för oxfilé äe detca halva priset mot här hemma. Om man ska ha filé so är putsad och av bra kvalité. Vi köper helst på Åland där djuren gått ute och slaktats på gården så den kan vara lite dyrare men ska det va så...
  Fint med ett rejält kylskåp- Har det både här hemma och i den spanska sommarstugan.
  Vad gäller den svenska julmaten är den inte direkt min favorit. Slår hellre till på en färsk hummer och andra skaldjur. Men jag vet att jag tyckte annorlunda under de år vi bodde i Kina. Då var det IKEA som gällde för inköp av mer svenska och "traditionella " matvaror. Stannar vi hemma i Stockholm i år så blir det nog både lite skinka och sill m.m. till julaftons lunch och skaldjuren till kvällen. Med champagne till. Så blev det förra året då vi var i Spanien och för oss blev dte en bra kombo.
  Fint att du fick tag på de "svenska" varor du ville ha. Kan tänka mig att de kan ta slut.
  Önskar dig en god och trevlig kommande vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst brukar det vara bättre att köpa närproducerat. Mamma och pappa brukade köpa charkuterier på ett ställe de åker förbi på sina resor till Kalmar men de har tyvärr slagit igen.

   Jag gillar det svenska julbordet men behöver inte ha allt. Man plockar ju russinen ibland!

   Önskar dig en härlig vecka du med!

   Radera
 4. Fiffigt där som de har pyntat päronen och just för att de inte skada intilliggande päron. Jag är väldigt tradionell, men det kanske man blir när man har rest och bott i utlandet så många år....
  Jag vill iaf ha skinka och dopp i gryta till jul. Även en hård morgonknäcke med skinka/ senap. Bra att du lyckades hitta en oxfile med rabatterat pris. Vi har en oxfile i frysen som vi kan använda till nyår om vi inte går ut och äter=) Trevlig 3 advent Emma!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror man är traditionell eller inte som person - mer eller mindre. Doppet hoppar jag gärna men jag vill gärna ha skinka.

   Jag hade också tänkt slänga in oxfilén i frysen men den håller sig i vacuumförpackningen till midden av januari så då behöver den inte ta plats i frysen.

   Trevlig Advent på dig med!

   Radera
 5. Jahaja. Här blev det mycket drägel nu - trots att jag rätt nyligt har petat i mig frukost... Murkelsås. Jösses vad gott och sååå länge sen.
  Julmaten köper vi på andra sidan gatan. Bekvämt och bra. Men vi nöjer oss med spansk påläggsskinka nuförtiden, gör man en hel så ledsnar man rätt snart på den och det är ju så mycket annan god mat man stoppar i sig. Fast i och för sig har vi brukat frysa in den och tagit fram den framåt våren igen, det finns ju påskskinka med :-)

  Hade tänkt låta bli, men det kliar så ofantligt i fingrarna så det går helt enkelt inte: Lödragsgodis? Haha! :-D

  Ha en riktigt fin tredje advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättelänge sedan vi åt murkelsås vi med. Men så gott! Fast man kan göra mycket gott av champinjoner och annat som finns i butikerna. Lidl har förresten en påse med frysta svampar som är jättebra.

   Ofta brukade det bli en slatt över av julskinkan som till slut hamnar i soporna, komposten eller kattmatskålen men inte här i Spanien! Här njuter vi till sista lilla skivan!

   En sak har jag lärt mig att du låter sällan bli så försök inte ens! Lödra är tydligen en gammal svensk form av löddra (1730-1932). Åt man mycket skumtomtar på lödragarna, tro? Eller satt de i badbaljan och lödrade in sig medan de åt godiset?

   Radera
 6. Smart behandling av päronskaften!
  Jo, nog närmar sig den stora mathelgen alltid. Det märks, om inte annat, på all reklam som kommer de här veckorna. Himmel!
  Det här blir min första jul som vegan, så det ska bli spännande :) Speciellt som vi är bortbjudna på julafton :) ska nog ha med mig egen matlåda ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får skriva sedan hur det gick med en vegansk jul! Mycket finns ju att göra som är utan köttprodukter. Men det är klart man får nog tänka till lite. "Julskinka" kan man tydligen föra av kålrot eller rotselleri, ser jag. Intressant.

   Jag tycker du ska fråga om du kan få ta med dig några alternativ att ställa på julbordet! Det kanske får fler att prova på.

   Radera