lördag 1 december 2018

Lördagsgodis 2018 vecka 48

Lördagsgodisdags!


Godisbit nr 1
Magnifika soluppgångar! I går höll vi nästan på att komma sent till skolan, det var en så otroligt vacker soluppgång och sonen och jag fotade och fotade. Bilderna gör det hela inte rättvisa.


Intressant att se hur olika mobiltelefonkameror fungerar, trots allt. Den övre bilden är av mig tagen med min mobiltelefonkamera medan den nedre är av sonen tagen med hans någon minut efter. Mycket händer på en minut när det kommer till soluppgångar men vi har sett tidigare att de plockar upp olika färger. Sonens foto kommer nog närmare sanningen.

Amaryllis 'Papillon'

Godisbit nr 2
Amaryllisar! Ok, jag ska väl erkänna att jag har alltid tyckt att amaryllisar är lite för mycket, för vräkiga och för ... helt enkelt bara för mycket. Men ibland blir man bara så helt och totalt knäsvag ... Råkade på denna skönhet när jag försökte hitta ett inlägg jag skrivit i ett trädgårdsforum då jag frösådde amaryllis. Jag som inte ens gillar stora blommor. Och definitivt inte randiga! Men alltså allvarligt ... Denna Amaryllis 'Papillon'! VILL HA!


I trädgården här där vi bor finns det faktiskt en amaryllislök nedgrävd under rosenbusken. Bladen finns där nästan hela tiden. Hade det inte varit för sniglarna så hade de funnits där konstant och den hade säkert blommat oftare. Jag har bara sett den blomma en gång och då var det med ett flera stora polkagrisar. Stor och fin men inte lika vacker som 'Papillon'.

Udda det där att den anses vara en julblomma för till skillnad mot julstjärnan - vars högblad nu är vackert röda ute i trädgårdarna - så blommar amaryllisen i det vilda i april-maj. I alla fall här.

Lättare att tvätta rent nu!

Godisbit nr 3
När man fått tummen ur ... Det vill säga när man väl gör något man tänkt lääänge att man ska göra. I det här fallet var det att jag tänkt göra ett litet överkast/skydd till fotpallen av tygremsorna som blev över när jag sydde nya panelgardiner till de stora fönstren vid matplatsen. Det är samma tyg som vi har som överkast i sofforna, dessutom. I går blev det äntligen gjort!

14 kommentarer:

 1. Soluppgångar (och nedgångar med för den delen) är inte alls lätta att fånga i bild på samma sätt som man upplever dom. Men jag tycker ni lyckades bra båda två :-)

  Amaryllisar har jag aldrig varit sådär jätteimpad av, men den där fjärilsmodellen var himla fin. När jag hör "amaryllis" tänker ofta på en gammal släkting till Anders som pratade om sitt barnbarn som "helt plötsligt" hade ränt i höjden.
  - Han ser ut som en... amaryllis! sa hon.
  Jag tyckte det var en suverän liknelse :-D

  Här på Lidl har dom ju klassat julstjärnorna som "påskblommor". Dom borde kanske ha märkt amaryllisarna med det istället? ;-)

  Snyggt jobbat med pallskyddet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det intressanta med att fotografera väder är att det kan bli oerhört spännande effekter på fotot! Jo, de är fina båda två men verkligheten var makalös!

   Haha, jag kan tänka mig! Lång, spinkig och vacker!

   De har klassar julstjärnorna som påskblommor här med. Får inte helt ihop det. Men det är väl som det mesta: man paketerar och sätter på en etikett ... Går det så går det!

   Radera
 2. 1. Det är stor skillnad mellan bilderna, och då menar jag inte utvecklingen av självaste himlen. Sonens bild är mycket ljusare än din. Men visst är det stora skillnader mellan olika mobilkameror. Bäst just nu är helt klart Huawei som Peter skrev om igår.

  2. Amaryllis och hyacinter är inte min grej alls. Men din Papillon var onekligen vacker. Ska nog inhandla en julstjärna imorgon. Hoppas den överlever mera än den vanliga veckan hos oss;-)

  3. Ja, du kan ju det mesta. Så självklart kan du också sy. Ingen överraskning här inte;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så! Faktum är att min Windows-kamera tog de bästa bilderna! Måste och ladda den riktiga kameran, får så dåligt samvete över den.

   Visst är den vacker! Lite orkidée, tycker jag. Packa in julstjärnan ordentligt när du bär hem den, de gillar absolut inte kyla! Eller drag! Eller att torka ut. Eller att stå med fötterna i vatten. En ganska enkel blomma helt enkelt. ;D

   Jo, jag kan sy. Kan till och med rita mönster! Eller kunde, det var ett tag sedan men jag förstår principen.

   Radera
 3. Verkligen en vacker soluppgång men som du skriver gör den sig sällan rättvisa på bilder. Och sedan blir det också skillnade på vilken kamera som änvänds. Jag tycker ni lyckades bra. Men just ljusinsläppet varierar ju en hel del.
  Amaryllissar tycker jag om, även som snittblommor. Roligt med den i din trädgård. !Papillonamaryllisen" skulle jag också gärna ha. Både inne och ute. Och visst är det en skön känsla att få utfört det som man tänkt och som inte blivit av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är svårt att få till det i kameran. Men i bland kan faktiskt fotot överraska, plocka upp sådant man själv inte sett.

   Visst är den vacker ... Suck ...

   Radera
 4. Tänk ibland händer det när man får tummarna loss och får gjort det som man bara har funderat på länge...
  Jag gillar Amaryllis men jag förknippar heller inte blomman med en julblomma. Jag ska nog köpa några frön och odla. Jag planterade vårlökar och ska se om de kommer upp till ytan=)Vilken urtjusig soluppgång! Det gäller verkligen att vara med kameran under kodakmoment

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och så tänker man alltid att varför gjorde jag inte det här, det tog ju bara fem minuter ...

   Radera
 5. Tänk :) man (läs: jag) tröttnar aldrig på vackra soluppgångar!
  Vilka bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, och det är samma med solnedgångar. De kan vara helt magnifika, det ät det faktiskt i kväll. Kommer tydligen blåsa i morgon.

   Tro't eller ej man jag har satt den riktiga kameran på laddning!

   Radera
 6. nr. 1. Magiska bilder.
  nr. 2. Amaryllisars vräkighet står jag ut med. Lite överdåd behövs ibland.
  nr. 3. Och det blev ju så bra.

  SvaraRadera
 7. Waow, vilka soluppgångar och vilka blommor! Naturen är fantastisk :)

  SvaraRadera