tisdag 18 december 2018

Ogräs

Ogräs behöver per definition inte vara oönskat eller fult. Nej, det är egentligen fel växt på fel plats samt att det växer som ... ogräs: snabbt och i mängder!


Gräsmattan hos oss är full med ogräs. Ibland får jag ett ryck och fyller ogräskorgen på två minuter. Men det är rätt långt mellan rycken så ogräset står där det gör och frodas när jorden är fuktig. Men kanske har jag lite samma inställning till ogräset i gräsmattan som med mossa i densamma: det är ju grönt i alla fall.

Höll det sig till gräsmattan vore det väl en sak men som sagt, det är ogräs vi pratar om. Allt funkar. Överallt.


Favoritstället för just den här typen av för mig okänt ogräs (den som har stora blad där på gräsmattebilden ovan) är i skarven husgrund och gången utmed gräsmattan. Jag rycker och rycker men det kommer alltid igen. Eller om det är nytt. Både och antagligen.


Skarvarna mellan fasadens alla kakelplattor är också lämpliga ställen, tycker den. Det tycker inte jag och drar bort, ofta hänger det med långa vita rötter.


Eller varför inte en skreva i muren? Hur har den hamnar där, egentligen? Min teori är att det är myror som drar runt på fröna. Det konstiga är bara att jag har aldrig sett den blomma. Ingen blomma - inga frön.


Oavsett avsaknaden av blommor och därmed frön så är till och med den uttjänta sopborstens borst en lämplig grogrund.

Nog för att jag älskar växter och är ganska ogrästolerant men det finns faktiskt gränser för vad som är OK även i min ogräsvärld ...


... och det är när de börjar dyka upp inomhus! De växter jag har inne ska helst stå i en kruka, inte komma upp mellan parkett och list.

Ryck!


EDIT: Med hjälp av en superbra sammanställning gjord över ogräs i södra Spanien har jag nu identifierat ogräset som Mercurialis annua, på svenska grenbingel och på spanska mercurial. Med hjälp av PFAF kunde jag läsa att den är inte ätlig, den är milt giftig. Ogräset ska tydligen även vara intressant ut ett medicinskt perspektiv. Jag citerar PFAF: "The whole plant, and especially the juice, is emetic, emollient and purgative. It is used externally to treat women's complaints, ear and eye problems, warts and sores[4, 9]. A homeopathic remedy is made from the plant[9]. It is used in the treatment of rheumatism, dropsy, diarrhoea and disorders of the gall bladder and liver[9]."

Vad menas med följande: "...used externally to treat women's complaints ..."?

18 kommentarer:

 1. Hört talas om växtkraft;-) Alltså på gräsmattan tycker bara att ogräset är riktigt fint. Däremot passar det inte riktigt in bland kakelplattorna, där är det störande. Men inomhus, där går gränsen. Murverket i huset måste vara av ganska då dålig kvalitet alternativt väldigt poröst för att plantan ska växa där. Jag skulle nog inte bara rivit bort ogräset utan hämtat spackel/cement samtidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När de tog bort hundkojan så såg jag ju hur det såg ut under kakelplattorna. Jag har lärt mig att man smetar ut fix i ett tunt jämnt lager och sedan "vrider" dit kakelplattorna. Här under var det en klutt i mitten, dvs de sätter en klutt på plattan och trycker dit. Fogarna sedan är porösa och bitar faller bort så det blir fri ingång för växter, kryp och vatten.

   Att sätta en silikonfog eller liknande där utmed de stora fönsterdörrarna skulle liksom bli en droppe i havet.

   Radera
 2. Ja, ogräs tar ju mycket näring från gräset i sig. Men har en gott om det så är det smidigast att förlika sig med det.När vi bott i villa så har jag varit störd av maskrosor och att de tog över gräsmattan. Kunde inte riktigt ta det till mig. Och då var det ganska stora gräsmattor.
  Men inomhus, där går liksom gränsen.
  Var lite inne på BPs tankar här vad gäller ogräset som kommer upp olägligt.
  Men nu behöver jag inte längre bekymra mig. Gräsmattornas tid är förbi, men växter har jag gott om både här hemma och i den spanska sommarstugan. Heja dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick bort merparten av maskrosorna på framsidan av tomten och sedan var det ganska lätt att plocka bort efterhand, gjorde ett svep en gång per säsong eller så. Men jag insåg att resten fick vara, gick inte att hålla koll på allt, det var ju en stor tomt på drygt 2000 kvm vi hade och allt var trädgård mer eller mindre. Kirskålen var värre ...

   Radera
 3. Men man måste beundra kraften, ihärdigheten, kravlösheten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen! Det är ju det som gör det vi benämner ogräs så framgångsrika.

   Radera
 4. Visst är det beundransvärt hur det kan växa både här och där. Har alltid varit imponerad över hur maskrosor kan poppa upp rakt genom asfalt. POFF bara.
  Själv kämpade jag mot maskrosor och krypmojar (tror dom heter kirskål?) i gräsmattan och rabatter i 21 år. Dom vann...

  Fast mest störd är jag nog över själva namnet. För en norrlänning är det väldigt ologiskt att gräs som växer på fel ställe helt plötsligt kan vara o-gräs? Det är väl för sjutton gräs i alla fall!

  Jag tycker det blev fint med din inomhusträdgård där :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är helt otroligt fascinerande med växtkraft! Tänk alla rötter som spränger betong.

   Maskrosorna i Sverige var OK , de hade jag lite i schack. Men kirskålen!

   Ja, det är ett mysko namn, har också tänkt på det. Det är ju inte ens gräs, det är ju örter liksom.

   Radera
 5. Ogräs har en benägenhet att växa där de inte ska. Grannens ogräs växte in till mig men när jag inpekterade och luktade så insåg jag att det var Citronmeliss. Så allt ogräs behöver inte var dåligt. Ha en trevlig dag Emma🤗

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lustiga är att då klassas det om och är inte längre ett ogräs!

   Ha en trevlig en du med!

   Radera
 6. Så konstigt att det kan växa ogräs inne :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan väl säga att gränsen mellan inne och ute suddats ut på ett litet oväntat sätt.

   Radera
 7. Det är ju faktiskt rätt kul, åtminstone för oss läsare, med ogräs inomhus. Inte värt att skratta för mycket, rätt som det är dyker det kanske upp, åtminstone i vårt italienska hus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja! Jag fnissade ju också när jag såg det. Rätt sött när det är så där litet så bara hjärtbladen finns. Men sedan ...

   Nej, ibland har saker en tendens till att bita en därbak.

   Radera
 8. Det kanske går att äta? Jag menar, era kostnader för grönsallad skulle ju kunna minska drastiskt ;) Skämt åsido, visst är det fantastiskt hur vissa arter aldrig dör oavsett vad som händer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det går säkert att äta. Vet inte om det är så gott dock och jag vill gärna veta innan jag stoppar det i mun.

   Ja, det är helt fascinerande med växtkraften! Men de där attans fröerna man vill ska komma upp, de tycker minsann annorlunda. Konstigt det där.

   Radera
  2. Ska lägga till att den är INTE ätlig, tvärtom. Har lagt in en EDIT uppe i inlägget.

   Radera
 9. Du beskriver ogräs på samma sätt som jag gör. Lustigt hur vissa växter inte behöver skötsel eller mycket jord för att överleva och andra pysslas om, vattnas m m och överlever inte ändå!
  God Jul, Feliz Navidad!

  SvaraRadera