onsdag 20 mars 2019

Vatten fram och tillbaka på Solkusten

Varje gång mamma och pappa har varit på besök här hos oss har pappa undrat över hur avloppssystemen fungerar på Solkusten. Av alla saker man kan fundera på, eller hur! Fast nu är jag ju också sådan så jag börjar fundera över hur saker fungerar. Dessutom så gillar jag ju att nosa upp information och lära mig.

💧

I de spanska badrummen sitter det på golvet en rund metallplattat, kanske 15 centimeter i diameter. Den undrade jag alltid över tills någon förklarade för mig att det är un bote sifónico, en inspektionslucka vars huvudsakliga uppgift är att stoppa oangenäma dofter att komma upp ur rören. Men man kan också rensa avloppet den vägen. Om jag inte helt missminner mig så sitter det en metallplatta för gråvattnet också, det vill säga vid de ställen där det tvättas kläder, disk och människor. Tyvärr kan jag inte kolla för här i huset där vi bor nu så finns inte dessa inspektionsluckor. Det gjorde en hantverkare vi hade här väldigt konfunderad, han visste inte hur han skulle kolla varför det rann så dåligt i golvbrunnen vid duschen. Så det rinner fortfarande dåligt. Dessutom så luktar det avlopp när det blåser ute och nu vet jag varför.

OK, så vattnet från duschen rinner ned i rören och iväg. Och svartvattnet, det man spolar ned i toaletten? Rinner det i samma rör som gråvattnet? Sedan har vi ju frågan om dagvattnet, det som rinner ned i markbrunnarna vid regn. Hamnar allt i samma eller går det separata rör? Det här är den fråga som pappa ställt varje gång.

Som pappa misstänkte så är det ofta så att det rinner i samma rör, red unitária, gemensamt nätverk. Det märks tydligt i Fuengirola. Området staden ligger på är ganska flackt men är omgivet av höga berg så när det blir häftiga skyfall rinner allt vatten rakt ned in mot staden.

Eftersom jag inte fotade själv har jag lånat en bild från www.vigoe.es.
Detta var inte i Fuengirola med det såg ut ungefär på samma sätt.

Rören i marken är inte dimensionerade för dessa skyfall, om man säger så. Jag önskar jag hade stannat bilen och filmat gatubrunnen vars lock låg vid sidan av och man såg hur det bubblade upp som en mindre gejser. Senare på dagen hade det mesta vattnet runnit undan men kvar låg toapapper och "annat". Jag var glad jag inte hade en cab och att jag kunde veva upp rutorna, om man säger så. Vad värre är, när det blir dessa stora skyfall och avloppen överbelastas så rinner allt inte ned i rören igen. Nej, det letar sig ju nedåt. Mot havet. Där man badar och får kallsupar.

Samma problem har de i delar av Málaga och där pratar de styrande om att lägga om så att hela systemet har redes separativas, separata nät för dagvattnet och avloppet. Cirka 45 % är i dag gemensamt nätverk och att åtgärda det skulle kosta minst 14 miljoner EUR.

Bild lånad från www.hydrajobblog.blogspot.com

Även i Benalmádena har man det gamla systemet med gemensamt nätverk men då det börjar bli slitet och gammalt är rekommendationen att det ska bytas ut inom en tioårsperiod.

💧

OK, vatten och annat har lämnat huset, åkt ned i rören i marken. Och sedan då? Var ligger reningsverken?

Det röda X:et är för EDAR Benalmádena, vattenreningsverket

Jag har lokaliserat reningsverket i Benalmádena! Ja, jag låter lite triumferande men vi har faktiskt undrat vart allt tar vägen i dessa tätbebyggda områden. Avloppsanläggningen för kommunen ligger nästan nere vid havet, alldeles intill den där rondellen med de "omfamnande röda piprensarna".

EDAR Arroyo de la Miel

Avloppsanläggningarna och vattenreningsverken, Estaciones de Depuración de Aguas Residuales (EDAR), tas i dessa trakter omhand av företaget Acosol. De sköter allt vatten mellan Torremolinos och Manilva. Det är en diger uppgift och inte alldeles lätt: Acosol räknar med att under vinterhalvåret bor det ca 500 000 personer i upptagningsområdet medan det på sommaren är ca 1,2 miljoner människor, alltså mer än dubbelt.


Nu tar ju då inte anläggningen i Benalmádena hand om hela skiten, så att säga. Nej, det finns sju stycken anläggningar, från väst till öst:

Manilva (EDAR Manilva)
Kapacitet rengöring: 15 000 m3/dag
Tertiär hantering: 12 000 m3/dag
Befolkningsunderlag: 60 000 boende

Casares (EDAR Casares)
Kapacitet rengöring: 332 m3/dag
Befolkningsunderlag: 3 100 boende

Estepona (EDAR Guadalmansa)
Kapacitet rengöring: 100 000 m3/dag
Tertiär hantering: 100 000 m3/dag
Befolkningsunderlag: 400 000 boende

Marbella (EDAR Marbella - La Vibora, ligger vid Elvíria för det har vi känt lukten av)
Kapacitet rengöring: 81 000 m3/dag
Tertiär hantering: 26 500 m3/dag
Befolkningsunderlag: 300 000 boende

Mijas (EDAR La Cala de Mijas)
Kapacitet rengöring: 7 500 m3/dag
Tertiär hantering: 4 000 m3/dag
Befolkningsunderlag: 25 000 boende

Fuengirola
, Mijas Pueblo och västra Benalmádena (EDAR Cierro de Aguila)
Kapacitet rengöring: 60 000 m3/dag
Tertiär hantering: 20 000 m3/dag
Befolkningsunderlag: 240 000 boende

Östra Benalmádena och Torremolinos (EDAR Arroyo de la Miel)
Kapacitet rengöring: 40 000 m3/dag
Tertiär hantering: 10 000 m3/dag
Befolkningsunderlag: 160 000 boende

Tertiär hantering är när vattnet filtreras och/eller kloreras, sista stadiet innan det återanvänds.

Gatorna spolas rena från smuts och sand ca en gång i månaden.
Då kör en tankbil på gatan och en gubbe går bredvid och spolar.

Det renade vattnet används sedan till konstbevattning i kommunens parker som till exempel Parque de Paloma i Benalmádena och golfanläggningarna i området. Skulle tippa på att det också är det vatten som används när gatorna spolas rena med vattentanksbilarna. Ibland ser man skyltar vid fontäner där det står Agua no potable, ej drickbart vatten, och då är det nog frågan om detta vatten.

Skulle det sedan finnas vatten kvar så leds det någon kilometer ut i havet och släpps ut där. Det är denna typen av vatten som det har varit mycket problem med i Nerja, det har inte varit tillräckligt renat när det har släppts ut i havet. Böterna som EU har fällt har varit några miljoner EUR, de borde nog ha lagt de pengarna på att fixa till det i stället.

💧

Men vattnet som vi dricker då? Jag trodde att det rengjordes och kördes tillbaka i kranarna igen. Men nej, det gör det inte. Det vattnet kommer ifrån två av anläggningarna i Marbella. Dessa två anläggningar förser 46 estaciones elevadoras utmed hela kuststräckan, 139 km stålrör åt öster och 92 km åt väster. Stationerna ska väl vara som vattentorn, antar jag, fast det ser de inte ut som. Jag skulle tippa på att man egentligen skulle kunna kalla det för pumphus.

Den första vattenanläggningen, Río Verde (Google Translate till engelska) byggd 1972, tar sitt vatten från en reservoar, La Concepción, vid staden Istán ovanför Marbella. Kapaciteten ligger på 2 300 liter per sekund, alltså nästan 199 miljoner liter per dag.

Den andra vattenanläggningen i Marbella (Google Translate till engelska) byggdes 1997 och klarar av att avsalta vatten, desalinera, varför den kan hämta sitt vatten från Medelhavet. Dess kapacitet är 56 miljoner liter per dag vilket anses räcka till ca 400 000 personer (vilket blir 140 liter per dag, gör man verkligen av med så mycket?!). Denna anläggning gör att vattnet vid reservoaren kan sparas och därmed räcka längre.

Och mycket vatten behövs det eller vi gör i alla fall av med det: som exempel så försåg Acolsol människor och företag i upptagningsområdet året 2017 med 57 miljarder liter vatten. Det är några duschar och simbassänger det.

💧

Vad jag inte har tagit upp är att det så klart finns områden där det inte finns kommunalt vatten och avlopp. Där har folk egna brunnar eller tankar med dricksvatten som fylls på med tankbilar och avlopp på samma sätt som på landsbygden i Sverige: trekammarbrunn, infiltrationsbäddar, septitankar och alla andra varianter. Inklusive de förbjudna varianterna ... Precis som i Sverige

💧

Hoppas nu att pappa har fått några svar på det här med avloppet och vattnet på Solkusten. Jag hoppas också att jag fattade allt rätt!

Vill ni veta ännu mer, titta på mina källor:
Acosol
Fundacion Madeca

18 kommentarer:

  1. Ja, du det var mycket att tänka på🤗
    Vilka otroliga mängder av vatten vi gör av med per person och år. Nu ska vi ju även fylla en pool i vår trädgård...
    I Sverige hade vi egen djuo brunn och vattnet var jätte berikat med järn men var jätte gott. Vi skaffade även ett reningverk och filter. Numer i Spanien så har vi filter där vattnet körs igenom men många påstår att Jerez vattnet är helt drickbart. Innan jag hann och läsa så långt i ditt inlägg så kom jag direkt att tänka på Nerja där det har skrivits mycket om att avloppsvattnet som hade hamnat i havet 🤨🤨 Ett väldigt intressant inlägg där hjärnknölarna får tänka till lite 🤗

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att i den där siffran är det även inräknat företag och hotell. Vilken turist tänker på att spara på vattnet? Det är ju gratis ...

      Vi hade också egen brunn, första var ett h-e, fick den förorenad med någons avlopp. Kan mer om det än vad jag önskar.

      Här har vi Brita-kanna, till det som vi dricker (te, kaffe, isbitar och vatten). Det är helt OK att dricka som det är egentligen, bara att det smakar klor och blir så mycket avlagringar.

      Radera
  2. Antar att din pappa kommer att vara lyrisk nu. Han borde ju fått svar på alla hans funderingar och lite till;-)
    Vilken research du har gjort!

    På Costa Blanca är det mest Alicante där det luktar illa när det regnat eller blåst. Lägenheten i Benidorm är luktfri och dricksvattnet har förbättrats oerhört under de senaste 10 åren. Dags antar jag. Men så är vi ju så otroligt bortskämda i Sverige också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas han blir nöjd men han vill säkert ha ännu mer information, skulle inte förvåna mig. Jag får väl boka ett besök på "vårt" EDAR när han kommer hit nästa gång!

      Jo, Sverige har generellt bra vatten men långt i från alla har det. Det är mycket trassel med egna brunnar emellanåt.

      Radera
  3. Gedigen genomgång av ett område som inte så många bryr sig om.

    Din inspektionslucka i golvet, un bote sifónico, är motsvarigheten till det som vi kallar vattenlås. I Sverige och många andra länder så har vi vattenlås normalt under tvättställ, men i Portugal (och Spanien) så har man ett gemensamt vattenlås i golvet, dit går rören direkt från dusch/badkar, tvättställ och bidé.

    Detta vattenlås består av en rund plastburk med inloppsrör i ena halvan och ett utlopp i andra halvan. Det sitter en vertikal plastskiva nära utloppet och allt vatten skall rinna över denna.
    På inloppssidan blir det då en vattensamling som håller inloppsrören under vattenytan och härigenom skall inte luft/lukt från utloppssidan tränga upp i dusch och tvättställ.
    Gegga av diverse slag samlar sig här på samma sätt som i våra normala vattenlås.

    Att man sedan inte har någon golvbrunn där man kan kara ner spillvatten är också annorlunda.

    Att din hantverkare inte hittar någon lucka skulle kunna bero på att någon lagt golvplattor tvärs över alltihopa...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Per-Åke!

      Vet du, jag tänkte faktiskt att det var någon typ av vattenlås just eftersom det står att det ska hålla lukt borta. Här i huset som vi bor sitter det vattenlås under kranarna men hur det ser ut i duschen vet jag inte.

      I köket har de faktiskt bankat upp golvet på ett ställe (under arbetsbänken, inte vid vasken) så att rören är frilagda. Så ja, allt är definitivt möjligt!

      Radera
    2. Om ni har vattenlås under tvättstället så har ni nog en bottenventil med vattenlås i duschen också, jag hittade sådana hos t ex Leroy Merlin, http://www.leroymerlin.es/fp/19710131/valvula-para-ducha-60mm-con-rejilla-equation-?idCatPadre=10621&pathFamilaFicha=500703
      och här verkar det som att man kan dra upp ventilgallret och få med en inre burk, del av vattenlåset, och därigenom komma åt att göra rent

      Radera
    3. Tack! Det måste jag undersöka närmare. Jag är trött på att det kluckar i duschen när jag spolar i handfatet, något är vajkalle där känns det som.

      Radera
  4. Intressant läsning! Jag har inte kommit längre än att jag undrat över var alla soporna tar vägen (utom skrotade bilar då).

    Att vattenavrinningen funkar dåligt vid skyfall har jag sett många exempel på. Bland annat i Nerja:

    https://amacasa.wordpress.com/2012/09/28/man-ska-vara-forsiktig-med-vad-man-onskar/

    Även här i Torrevieja kan vattenavrinningen fungera sådär lite halvtaskigt ibland:

    https://amacasa.wordpress.com/2015/09/09/att-fly-eller-illa-fakta/

    :-)

    Här i stan har dom gjort många försök till att ordna till det hela, oftast med mindre lyckade resultat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra att du tyckte det var intressant. Dessa skyfall är också intressanta men inte kul om man anser sig behöva gå ut.

      Soporna? Du menar förutom det som folk envisas med att spola ned? Det står på min funderarlista det med!

      Radera
  5. Hej Emma!
    Lyckades komma in i datorn efter 14 dagar kl 5 i morse...vet inte hur...bytte ett lösenord på kul men var och så pang inne i morse...
    Nu törs jag inte stänga av :-)
    F ö ...måste ni ha dessa bildklickningar? Tar evighet att publicera...klickade 17 ggr på Annikas nyss...man drar sig för att kommentera...mina webbkillar på Spaniensidorna lade in det på mig men jag skrek "ta bort"!!! Hade en del kmlånga spam, ryska direkt i skräp,
    nu har jag bara några siffror som ett barn kan räkna ut :-) Och inga spam...
    Tack för redogörelsen om vattnet. Jag är ju nyfiken på allt. I Torre dom nytt reningsverk som luktat f-n men är väl åtgärdat nu...vattnet ska vara sååååå bra...blir spaltmeter om nån som jag skriver att jag inte dricker så klorerat vatten...bryr mig inte om Brita och annat :-)
    Luktar för mycket klor,basta. Tur att man gör som man vill :)
    Skyfall klarar stan inte a´v efter tappra försök.
    kram P ♥♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej där!
      Problemet är att tar man bort verifieringen så blir man översvämmad, jag har blivit det emellanåt. Jag tror att det hänger ihop också med hur mycket och ofta man kommenterar för jag har märkt nu när jag knappt har varit och hälsat på hos andra bloggar så får jag det nu när jag är där, efter några veckors frånvaro. Men skriver jag oftare så dyker de inte upp. Hänger väl ihop med kakor och annat, jag vet inte riktigt.

      Om vattnet så tar ju Brita bort klorsmak och lukt, funkar jättebra. Finns variant man kan sätta direkt på kranen om man inte orkar hålla på med kannor. Då slipper man släpa, tycker det är så himla bra! Släpa vatten från bensinmackar gjorde jag under fyra år i Sverige så det tänker jag inte göra igen, det var ett helvete. Men som du säger, man gör som man vill ... :D

      Ha en härlig fredag1 Kram

      Radera
  6. Det här är sådant so är intressant att läsa om och som jag konstaterar att jag inte alls ens hade frågat efter ... för jag absolut inte ens tänkt på det :) det är svårt att undra då!
    Sv: Ja, bokupplevelser är väldigt beroende av mycket ;) Frankenstein får nöja sig med mig (och några till) som kompis ;)
    Sv: Någon sorts aktiv tacksamhet tror jag är nyttigt för alla - nyttigt som för själen, individen och, i förlängningen, den tacksammes omgivning. Tacksamhet gör oss till trevligare människor? :)
    Önskar dig en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag stalkar dig just nu, vi sitter båda vid varsin dator och kommenterar! :D Väldigt udda känsla, faktiskt.

      Jo, jag förstår att många gillar Frankenstein-boken, något måste den väl ha som tilltalar eftersom den fortfarande är aktuell. Jag är - tro't eller ej - en väldigt förlåtande person och känner mig som en svikare om jag slutar läsa en bok jag påbörjat. Det var väl det enda som fick mig att traggla vidare ... :D

      Radera
  7. Tack för intressant läsning. Har förstått av våra spanska grannar från San Sebastian att detta med hur hur vatten och avlopp fungerar är väldigt varierande beroende på var i Spanien man bor och hur kommunerna väljer eller inte väljer att göra.I Torrevieja har jag varit med på en guidad tur på reningsverket och det var intressant. Men hur avloppen fungerar i olika bostadshus verkar variera en hel del. Här i stan finns i alla fall ett rejält reningsverk och avloppsvattnet släpps inte orenat ut i havet som det görs på en del platser här

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra att det uppskattas!
      Jag får väl ta med pappa på en guidad tur på reningsverk nästa gång han kommer!

      Ja, det verkar vara väldig skillnad på hur vatten- och avloppsystemen fungerar. Misstänker att så är det nog i alla länder.

      Radera
  8. bra artikel, vatten är intressant!
    du nämnde nerja som ett problemområde. har varit något jag irriterat mig på sen jag först besökte orten för 10 år sedan. dom släpper nämligen ut avloppsvattnet direkt ut i havet utan någon som helst rening... så sjukt äckligt. man kan ju tycka att det ska vara brottsligt och nu verkar det faktiskt vara nära till åtal på diverse politiker. (nerja är tyvärr inte ensamma om att göra på detta vis, tydligen ett tiotal andra ställen utmed kusten som gör likadant). här är en länk till uppdaterad info om just nerja (som du förmodligen redan sett) ni andra... varning för känsliga tittare. :P

    https://www.svenskamagasinet.nu/shortnews.14191.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Jonas!

      Nerja har ju verkligen varit ett problemområde och det verkar liksom aldrig ta slut! Tyvärr är det ju inte det enda. Jag hittade någonstans en karta där de prickat ut problemanläggningar i Spanien och det var en hel del prickar över hela landet. Nu hittar jag inte den så som jg mins den men här är en artikel i El País:
      https://elpais.com/politica/2018/07/28/actualidad/1532799069_748599.html

      Och bilden där i Sv Magasinet, den var väl inte så farlig ... Värre har jag varit med om (Som stopp i vårt avlopp i huset i Sverige, när man spolade uppe dök det upp på duschgolvet i källaren. Tur att det bara var vår egen skit att ta hand om!) och man vänjer sig vid det mesta.

      Radera