söndag 31 mars 2019

Skyltsöndag nr 111: Sommartid

Morgonens första stund gick som vanligt så här års till att gå runt och pillra på klockors inställningar. I dag har klockans visare vridits fram en timme och det är sommartid. Så vad säger Internet om det?
 
Bild lånad från Laborers

Ja, en varning är bra, det kan bli riktigt fel om man missar att ändra om tiden! Har säkert missat någon klocka som inte ställer om sig själv ... Det brukar visa sig.

Bild lånad från Terredeisrael

Men för alla är det liksom inte helt självklart att en timme försvinner mitt i natten.

Bild lånad från Twitter

Men visst har det sina fördelar, det blir ju ljusare på kvällen.

Bild lånad från USA Today

Ja, det är verkligen rörigt det där med sommar - och vintertid! Eller normaltid, heter det ju egentligen. Minnesramsor finns det flera av för att veta åt vilket håll visaren ska flyttas.

Bild lånad från Metro

Vanligast brukar det vara med att man ställer fram och ställer tillbaka grillen eller utemöblerna. Men både grill och utemöbler står ju ute här året runt så det funkar inte. Själv kör jag med "se fram emot sommaren och se tillbaka på sommaren".

Bild lånad från Tahunbaru

I Frankrike har de andra minnesramsor: I oktober går vi tillbaka en timme, i april går vi framåt. Har inte hittat någon ramsa för spanjorer. Antingen så har de full koll på läget eller så är det mañana-läget som intas.

Bild lånad från Monroe Local

I många klockinställningar står det DST, vilket är en förkortning för Daylight Saving. För att de engelsktalande länderna ska minns hur visaren ska flyttas så pratar man inte om sommar och vinter utan vår och höst. Där fjädras tiden framåt på våren (spring) och faller tillbaka på hösten (fall).

Bild lånad från The Comic Strips

Så är det bra med denna tidsomställning?

Bild lånad från The Cartoonist Group

De flesta verkar inte gilla det hela. Det är bara förvirrande och jobbigt för kroppen, fler olycksfallsrapporter och bilolyckor kommer in där man tror att orsaken är tidsomställningen.

Bild lånad från Tree Hugger

Under många år har man pratat om att ta bort det och i tisdags klubbades förslaget igenom inom EU att länderna får bestämma själva i vilken tidszon de vill fastna i år 2021. Än är det ju ett tag kvar till det så om det verkligen blir så, ja det återstår ju att se.

Lagen har ju inte ändrats än.

Bild lånad från WNPR

Men det vore skönt att slippa trasslet, känns inte som att det i dag fyller något vettigt syfte.

Bild lånad från WNPR

I alla fall inte samma syfte som för 100 år sedan, att hjälpa fabriksarbetarna i krigstider.

 ~ ☺ ~

Detta var ytterligare ett avsnitt i genren Fritt Tolkad Skyltsöndag

~ ☺ ~

Vill du se fler skyltningar kan du klicka på etikett Skyltsöndag här i bloggen. Glöm inte bort att kika in på förvaltaren BP's Skyltsöndag! Här är alla medverkare.

20 kommentarer:

 1. Kul skylttolkning. Och knepen varierar ju hur man kan tänka men jag är nog inne där på att sommaren är framför.
  Men jag är nöjd om det blir en tid hela året. Inser att det ju då blir lite trassel att ha koll på de olika Euländernas tider. Men det ger sig. Inte knepigare än att ställa fram klockan en timme när vi tar en tur till Åland och ställa tillbaka uret en timme om vi reser till Storbritannien. Men det mesta sker ju nu per automatik...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ditte!
   Ja, jag tror också att det blir lite lättare i vardagen. När man reser så är det ju ändå en massa man tar hänsyn till. Vore bra om Spanien hamnade i samma tidszon som Portugal också, den som den ju faktiskt tillhör.

   Radera
 2. Hahaha! Du kunde inte ha lagt upp mera passande skyltar till omställningen från normaltid till sommartid. Gud så jag skrattade åt alla olika metoder att minnas hur klockan ska vridas. "Aide-mémoires" när dom är som bäst alltså:-) Dessutom väckte dina skyltar ett minne hos mig. Du vet det där med stalagmiter och stalaktiter. Första gången jag såg sådana var i en fransk grotta och jag var väl 15 år eller så. Å denna aide mémoire sitter kvar än idag: stalagmiter går uppåt (monter), stalaktiter går neråt (tomber).
  Roligt att minnas.

  Själv har jag inga problem med vinter- och sommartid här, men är glad att slippa ställa om klockan två gånger per år. Hoppas bara att Sverige väljer sommartiden och inte normaltiden. Hatar tidiga kvällar vid klockan 14:30.

  Tusen tack för en toppen och väldigt aktuell skyltning. Stort tack för länken också:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt, och bra ramsa eftersom den ju uppenbarligen har hjälpt dig minnas. Jag fick lära mig stalakTiter sitter i Taket och den funkar för mig.

   Jag brukar inte heller lida så av omställningarna, förutom tiden man springer runt och ändrar klockor. Spanien borde passa på och ändra tidszon helt så att vi är i samma som Portugal och England eftersom det är där det platsar.

   Radera
 3. Jag lärde mig också via din grej där Emma, att stalaktiter sitt er i taket. Hade dock en extended version: StalagMiterna Möter dom :-D

  Visst är det så att man så småningom hittar klockor som man totalt glömt bort att dom finns. Blev mäkta impad av Anders som kom ihåg den i AC-n igår eftersom vi inte använder den just nu. Ifjol betedde den sig mycket märkligt när det var dags att börja använda den. Timern var liksom ur funktion tills Anders kom på att det nog var läge att ställa om klockan även i AC-n :-)

  Men dom allra flesta verkar överens - BORT med sommartiden! Fast just nu verkar själva sommaren ha försvunnit istället. Fy vilket pissväder vi har haft i ett par dagar nu.

  Härlig och passande skyltning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fy f-n vilket väder! Regn och rugg. Ska det här kallas för sommartid? Pfft!

   Jag vet att jag har inte ändrat alla klockor än, bilen till exempel. Och armbandsuret för det har jag inte haft på mig på ett tag.

   Radera
 4. Sitt er i taket? Inte ens sätt er i taket blir särskilt lyckat här... Sitter. Särskrivning är ett otyg precis som sommartiden ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland undrar man vad fingrarna gör! Tror att mellanslagstangenten är stor, helt enkelt.

   Radera
 5. Tänkte på det där med Stonehenge och slitet dom har där. Det är inte bara tidsomställningen som sabbar, det såg vi på Irland:

  https://amacasa.wordpress.com/2012/11/13/irland-newgrange/

  Även jordaxelns lutning sabbar dom där gamla grejerna - att dom inte tänkte på det när dom uppfördes? :-D

  SvaraRadera
 6. Vad många roliga bilder och bra knep du hittat.
  Jag har inga problem med omställning av denna enda timme men hörde att hjärtinfarkterna ökar precis i bytet, lite märkligt.
  Jag gillar sommartiden bäst och tycker att det varit bra när Europa haft samma tid men det är ju inget större bekymmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag kanske inte lider av omställningen heller, tycker bara att det är bökigt. Skönt att slippa för jag ser inte att den fyller någon funktion.

   Radera
 7. Det är så virrigt det där i min värld. Har försökt med grillen och massa andra knep, men ändå vill det inte fastna i minnesbanken åt vilket håll som visarna ska snurras. Är nog tur att vi oftast är utomlands när denna dag sker. Så får vi sen bry oss om 7 timmar eller nå helt annat. Hi, hi!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja alla sätt är bra om de funkar. Att vara bortrest låter som en mycket trevlig lösning! :D

   Tänka i tid tycker jag inte om, det är bara rörigt. Samma sak med valutor.

   Radera
 8. I Spanien så tycker jag generellt att flytta fram klockan till sommartid inte har någon större betydelse. Jag förstår att i de nordiska länderna känner annorlunda. Visst tycker jag dock att vi är tvugna att bestämma oss för en normaltid och slippa att ändra fram/ tillbaka klockan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, i Spanien behöver vi inte någon sommartid, vi ligger ju redan i fel tidszon.

   Radera
 9. Ja vad skall man säga om EU-förslaget, alla skall få välja, men samordning är önskvärd...

  Tittar man på tidszonkartan,
  https://www.timetemperature.com/time-zone-maps/large-world-time-zone-map.shtml,
  andra kartan med vertikala linjer, så är det ju helt klart att Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Frankrike och Spanien skall använda UTC+0, samma tid som i UK och Portugal.
  Portugal ligger mitt på linjen mellan UTC+0 och UTC-1, men kan då passa på att ta samma tid som Spanien, om det är någon i Portugal som tycker det.
  Sverige ligger ju jättefint i UTC+1, med 15-gradersmeridianen rakt genom Leksand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig, det är lite konstigt det det där. Spanien borde definitivt inte behålla sommartiden, den ligger ju två timmar fel. Det har väl varit en massa prat om det länge här så det blir ju spännande att se vad som händer.

   Radera
 10. Klockan är ändrad och jag gillar de ljusa kvällarna, mornarna struntar jag i hur det är, men vet att det är delade meningar om detta.
  Däremot ligger ju Spanien fel geografiskt för sin tid, Marbella ligger på ung samma längdgrad som Wales huvudstad Cardiff. Skulle nog fungera bättre med portugisisk tid här.
  Ha en fin dag, solen skiner på oss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar de ljusa kvällarna men det är faktiskt motigt att gå upp när klockan är 7 och det är svart ute.

   Ja, i dag skiner solen! De varnade i går för att det skulle bli skit i helgen. Så vi får njuta i dag!

   Radera