lördag 23 mars 2019

Lördagsgodis 2019 vecka 12

Snart ska vi åka och köpa ny mobiltelefon till sonen, han har efter månader av beslutsångest äntligen bestämt sig. Men innan vi åker iväg så ställer jag fram lördagsgodisskålen!


Godisbit nr 1
Vacker återvinning! Sonen suckade ju alltid när jag förr norpade åt mig växter som folk slängt vid soporna. Nu får vi ju inte slänga trädgårdsavfall där längre så inga fler norpningar kan det bli. Trist, faktiskt! Jag hittade ju så himla mycket roliga växter där! Jag får i stället glädjas över de jag har, som dessa som står på var sin sida om trappen vid entrén. Just nu blommar de med laxrosa klockor och är så jättefina! Jo, gratis är faktiskt gott särskilt när det kommer till blommor!

Så här ser förpackningarna ut uppifrån, den laktosfria till höger.
Hade du i hasten plockat rätt?

Godisbit nr 2
Lyckad miss! Lidl har gjort om sina mjölkförpackningar och det är väl trevligt. Jag plockade som vanligt åt mig en kartong med sex förpackningar från pallen där deras blå leche entera, standardmjölk, alltid brukar stå. När jag kom hem såg jag att jaha, nähä, det här var inte den vanliga mjölken utan laktosfritt! Jag visade mannen min som tyckte att det är väl OK, till och med bra, vi provar det.

Från sidan är ju skillnaden stor men det var inte så jag såg dem i butiken.

Under denna vecka har mannen min inte haft problem med magen så som han har haft i fler år! Vi vet ju att är man känslig för laktos så är det uppsvälld mage, magknip och liknande tarmbesvär som är det som står att läsa överallt. Men nu när jag kollar så finns det faktiskt en del som reagerar på samma sätt som mannen min, med halsbränna. Eftersom sonen visar samma tendenser så får det väl bli så att det blir relativt laktosfritt här hemma nu.
- Fattar du vad skönt det känns! sa han efter några dagars användande av den laktosfria mjölken.

Vad jag inte fattar är varför halsbränna inte står med i listan över reaktioner på laktos. Det hade ju hjälpt mannen min långt tidigare och man lägger ju hellre pengarna på laktosfria produkter än på att stödja läkemedelsbranschen i onödan.


Godisbit nr 3
Baguetter i bakmaskinen! Förlåt jag tjatar men den är så rolig, min nya bakmaskin! I veckan provade jag att för första gången använda de små kurvade plåtarna i ställningen man ställer ned för att styckebaka bröden. Titta så fina bröd! Som korvbröd!

Och eftersom jag är så där hopplös och hjärnan tar några extra tankevarv ibland så ser jag ju möjligheten till att baka vetebröd på det där sättet! Tänk att bita av en bit bulle så där! Kanske till och med skära upp och fylla med en sträng mandelmassa och grädde på det - som en avlång semla. Lite stor kanske men jaja. Kul! Det måste jag prova någon gång!

16 kommentarer:

 1. Vilken tur i oturen att det blev fel mjölk då :)
  Jo - halsbränna kunde jag ha lagt till på listan för er - det led min man av i många år ... men, som sagt, varför det inte finns med på alla lister med symptom det kan an ju undra.
  Blir glad av din entusiasm över din bakmaskin! :) Keep on baking!

  Önskar dig en fortsatt fin helg.
  Hoppas mobil-inhandlingen gick bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men visst är det konstigt att det inte står, jag kollade som hastigast och fick det bekräftat av vanliga människor i olika forum. Inte Vårdguiden osv.

   Haha, ja bakmaskinen!

   Radera
 2. Visst är det fint att plocka växter som andra gjort sig av med. Vi har också några. Även hos oss är det förbud mot att lagga växtavfall vid soptunnorna men det händer ibland att några är olydig.
  Vilken tur ed den laktosfria mjölken.Och kan den bidra till att som och man mår bättre så är det ju jättebra. Vad gäller symtom på laktosbesvär vet jag att de varierar en hel del. Har döttrar som har haft problem. De är födda på Sri Lanka och i Asien dricks mycket lite komjölk och många där har brist på laktas, enzymet som bryter ner laktos i tunntarmen. De gjorde som små en laktosbelastning med tillhörande blodprov som visar hur väl laktos bryts ner i tarmen. Nu var deras problem måttliga och de minskade ju äldre de blev. När de nu i vuxen ålder lämnat prov märks det nästan inte. Men de undviker att dricka vanlig mjölk. Annars åtgärdar de inget. Genom proverna ser man ju omfattningen av problemet.Men är det inte så stort så går det ju fint att bara undvika det man inte mår bra av.
  Kul att du är så nöjd med din bakmaskin och testar nya saker. Och kanske blir det en avlång semla så småningom.
  trevliga godisbitar och jag kan tänka mig att sonen ser fram emot en ny telefon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När sonen var liten funderade vi ett tag på det där med laktos men det var inget som verkade bestå. Mannen min har väl misstänkt det länge att han är känslig men aldrig kopplat halsbrännan till det. Här i Spanien är det ju väldigt vanligt, ca 50 % av befolkningen räknar man med och i de asiatiska länderna 80 - 100 %, i Sverige 0 - 20 %. Beroende på vilken statistik man tittar på, dock.

   Nu behöver vi inte skippa alla mjölkprodukter, yoghurt funkar och ost. Som tur är!

   Radera
 3. Det var inget dåligt lördagsgodis! Mycket vackert återvinningsfynd.
  Och vilken tur med den laktosfria mjölken! Jag tål inte heller laktos. Men allra bäst mår jag när jag inte heller äter gluten. Tester visar ingen intolerans men när jag slutade med gluten 2015 försvann också en mångårig magvärk. Ibland får man bara prova sig fram! Bra bakmaskin också. :) Önskar dig en fin fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är blommorna fina! De växer på rätt bra så jag förstår att någon hade röjt i sin rabatt.

   Ibland är det ju så att tester säger inte allt. Och säger din mage att den inte gillar gluten så är det ju tyvärr bara att gilla läget. Glutenintolerans verkar vara jättejobbigt! Mjölk finns det i dag så väldigt fina alternativ till samt tabletter som verkar fungera.

   Ha en härlig helg du med!

   Radera
 4. 1. Återvinning när den är som bäst, helt klart!

  2. Tänk vad slumpen kan göra. Mannen och sonen kommer nog tacka dig livet ut. Lite förvånad blev jag dock över mängden mjölk ni dricker. 6 förpackningar per vecka antar jag. Jag dricker ingen mjölk alls, och min man dricker 3 dl i veckan. Ja, han dricker sin Nespresso med mjölk.

  3. Förstår att du älskar din bakmaskin. För du är ju verkligen en fena på att baka och tycker ju till och med att det är roligt:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, nä vi dricker nog inte sex liter mjölk per vecka. Vi köper UHT och den står ju några månader. Åtgång beror ju alldeles på vad man gör. Herrarna äter gärna flingor med mjölk medan jag föredrar grekisk yoghurt till det. Lagar man sedan pannkakor eller bakar vissa typer av bröd så går det åt en del där med. Annars är det mest till kaffet som jag använder mjölk.

   Radera
 5. 1. Vackert välkomnande entréblommor.
  2. Så bra när fel blir rätt.
  3. Vid första anblick såg jag korvbröd XXL.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de ser verkligen ut som stora korvbröd! Att stoppa en hel bratwurst i, kanske! Skulle nog sonen gilla.

   Radera
 6. Så blommorna är inte bara fina, dom är goda också? Fast det vete tusan om jag hade vågat smaka på dom... ;-)

  Vilket suveränt misstag! Alla misstag är ju inte av ondo. Exempelvis gjorde hon som uppfann tjälknölen ett alldeles förträffligt bra misstag :-D

  Bakmaskinen verkar kunna göra en himla massa grejer, men jag fortsätter nog att anlita expertisen när det kommer till bakning ;-)

  Hoppas sonen blir nöjd med telefonen :-)
  (Anders har tjatat om en Samsung S10+ länge nu, men jag säger nej och vill absolut inte byta själv! Jag antar att vi i slutänden kommer att bli nöjda med den telefonmodellen båda två... ;-) ).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, de blommorna har jag inte smakat på men vissa går ju att äta: krasse, violer, rosor ...

   Och ja, vissa saker får man verkligen vara tacksam för att det missades - på olika sätt.

   I morse vaknade jag av doft från nybakat i köket. Funderar på om jag ska prova baka något sött i den. Man kan även göra risgrynsgröt, marmelad, pastadeg ... Jisses, va!

   Än verkar han nöjd med den, det blev en Honor. Lycka till med det förestående bytet då!

   Radera
 7. Jag tycker det är bra att du tar upp hur bra bakmaskinen är. Det behöver fler svenskar veta.
  Du har verkligen gröna fingrar, det kan jag t o m se på min egen terrass. Krukan med växterna är så fin!
  Har kommit hem till Spanien från ett Sverigebesök och på ett av mina besök hade de laktosfri mjölk och jag kände ingen skillnad. Visserligen har jag det bara i te, men ända.
  Önskar dej en fin söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en rolig leksak jag har fått där i köket!

   Du vet väl att man kan med fotot välja vad man visar, det mesta ser för jäkligt ut i trädgården just nu, tycker jag. Borde ta ett jättetag i den saken ...

   Sonen tycker till och med att den laktosfria är godare. Inte så konstigt, den är ju lite sötare. :D

   Ha en härlig söndag, just nu regnar det så då slipper jag gå ut och röja i trädgården!

   Radera
 8. Vilket lördagsgodis du bjuder på!! Allra bäst var ju när du kom hem med fel mjölk men i slutändan blev det en bra mjölk🤗🤗🤗
  Gillar dessa korvbrödsformade bröd. Såklart kan man stoppa de med allt möjligt då även mandelmassa. Åh, semla 🤗
  Älskar semlor!!!
  Tråkigt att du inte kan norpa dessa bortkastade växter längre. Gratis är bra.Du får ut och stjäla dem i något annat utkast 🤗

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blev bra där med mjölken! Vilken tur i oturen!

   Semlor, det är gott det!

   Radera