fredag 9 oktober 2020

Den spanska skolan - del 32: Farsartad parte-fest

Jag ha tidigare skrivit om reglerna i den spanska skolan och dess "straffsystem". Kom på att jag däremot glömt att publicera denna händelse!  Det här var i februari så det är väl vatten under broarna, men det är ändå intressant så därför publicerar jag det.

Så här kan det gå till när allt bara ska gå fel!

 ✎...

Vilken rubrik, va! Något mystisk men den ska snart få sin klarhet även om allt annat inte får det.

Det handlar om den spanska skolan sonen går i och hur lärarna beter sig när eleverna gör något otillåtet, eller i alla fall inte gör som de ska. Som lärarna tycker. Eftersom detta är vad sonen har berättat finns det säkert mer som han utelämnat eller inte vet om. Men för mig som åhörare så kan jag bara låta haka falla ned medan jag undrar hur jag skulle ha reagerat om sonen varit inblandad ...

Som jag förstår det hände detta:

Det började på torsdagens morgon. En kille hoppar på en annan kille utanför skolans grindar, innan de har öppnats. Den påhoppade försvarar sig genom att skalla den första killen. Kille nr 1 börjar blöda och rapporterar Kille nr 2, han som blev påhoppad, till lärarna. Vilket straff Kille nr 1 fick vet jag inte men Kille nr 2 fick en parte: två veckors avstängning. Man får inte slåss, inte ens i försvar.

När Kille nr 2 på morgonen gick för att prata med en lärare om vad som hänt, följde en klasskompis med som stöd och vittne. Hon kom därför försent till sin klass så hon fick en parte hon med, tre dagars avstängning. Undrar om inte Kille nr 2 fick en parte han med för att han kom sent till klassen.

Det här var - passande nog - den dagen som det skulle pratas om fred och vänskap i skolan. De skulle ha tillställning och sonens klasskompis som vi kan kalla Kille nr 3 skulle spela piano inför hela skolan. Han behövde hjälp med att bära fram instrumenten så en annan klasskompis, Tjej nr 2, hjälpte honom. Kille nr 3 skulle ju uppträda så han var kvar men Tjej nr 2 kom försent till sin klass så hon fick en parte. Sonen hjälpte Kille nr 3 att plocka undan men de hann innan läraren kom till lektionen så sonen klarade sig. Puh!

Dagen efter, på fredagen, skulle Kille nr 2 prata med den lärare som givit honom den stora avstängningen. Det gjorde att han kom för sent till klassen med en annan lärare så han fick av den läraren en till parte och ytterligare dagar på sin avstängning. Han var uppe i 25 dagar nu.
- Den sista fick han nästan skylla sig själv över, han vet ju att läraren inte är riktigt klok i skallen! sa sonen.

Utöver avstängningar och några indragna lunchraster så har alla de straffade eleverna har fått i uppgift att göra var sitt projekt som innebär att inför klassen berätta vad de gjorde för fel och be om ursäkt.

Be om ursäkt?! För vad? Att man hjälper en vän och klasskompis med en uppgift eller i en jobbig situation stöttar en annan? För att man pratar med en annan lärare?

Vad jag skulle vilja veta är - förutom det som utdelades för slagsmålet - hur hade dessa partes kunnat undvikas? Ska de ha justificantes, papper som lärarna signerar och eleven lämnar över till den andra läraren? Ska de ha en liten bunt i ficka med sig utifall att? Verkar knappast vettigt.

- Man kan inte gå på toa ens, man risker att bli sen och få en parte då. Fast å andra sidan så är det så äckligt på toaletterna så jag går inte dit ändå! säger sonen.

✎...

Det här är en serie om att börja i en spansk skola i Andalusien.
Mer vardagliga händelser finns under etikett Skolan.

16 kommentarer:

 1. Förfärligt!Min undran är att om man som förälder finner sig i detta. Skolan kan antagligen göra som den vill men jag hade tagit mitt barn därifrån genast. Finna ju andra skolor att välja på som jag förstått. Och hade gärna betalat för att mitt barn skulle få en skolgång som stärkte det och gav kunskap för livet och då inkluderat att vara en god kamrat och vara hjälpsam. Basfärdigheter som många barn har med sig men som den här skolan inte verkar stå för. Var sedan rättvisan i slagsmålet var begriper jag inte alls. Troligen fanns den inte. Absolut ingen skola dit jag skulle skicka mitt barn.
  Kanske himla tur att sonen nu har en hel del undervisning på distans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att denna period var lite hysterisk ... Och nej, den kan inte göra helt som den vill för det finns uppsatta regler - som alla ska följa. Tyvärr kom några i kläm.

   Generellt sätt så är skolan bra. Vad de får med sig - vilket generellt saknas i svensk skola i dag - är att faktiskt följa regler och auktoritet.

   Allt har sina sidor.

   Radera
 2. Helt sjukt! Sedan är jag kanske lite dum, men kille 1 verkar ha klarat sig helt. Ok, du vet inte om han blev straffad, men jag tror nog att sonen hade vetat det i så fall.
  Å alla partes bara för att man hjälper sin kamrater går stick i stäv med "Fred och vänskap".
  Gissar att du hade gått i taket om sonen din varit inblandad. Undrar hur de inblandades föräldrar reagerade. Skulle vara intressant med en uppföljning här.

  PS. "Slagsmålet" hände ju utanför skolområdet. Så hur kommer det sig att skolan lägger sig i så hårt? DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blev verkligen in absurdum så som det på spanskt maner kan bli. Hade sonen fått en parte hade jag gått i taket - men det hade nog inte hjälpt. En uppföljning blir det tyvärr inte heller, har ingen kontakt med de andra.

   På ett sätt är det bra att skolan tar tag i saker som händer precis utanför deras grindar. Att det sedan blev felriktat är en annan sak. Tyvärr.

   Radera
 3. Oj då, det var hårt! De skolor som J jobbat på (ett tiotal) använder sig nästan aldrig av avstängning, det måste vara något riktigt grovt som har skett i så fall! Låg- och mellanstadieskolor, visserligen. Skönt att bestraffningar inte finns på Disas skola.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att de är hårdare i högre åldrar. Tror. Vad vet jag. Det är nolltolerans mot våld och mobbning vilket ju är bra. Men ibland slår det tydligen lite fel.

   Radera
 4. Men oj! Det verkar ju faktiskt inte riktigt klokt att bli straffad för att man ställer upp och hjälper en kompis - inte annars heller förresten!

  SvaraRadera
 5. Helt sjukt att man inte får försvara sig och ännu sjukare är ju reglerna kring sena ankomster. En sak ju om man kommer försent utan anledning men här kom de ju sent för att de hjälpte någon annan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att ibland går saker per automatik och slår lite fel. Samtidigt är det bra att de lär ungarna att hålla tider.

   Radera
 6. Men gud vad konstigt och märkligt system. Att utdela straff för saker som i mina ögon inte är ett dugg fel. Att hjälpa andra skulle vara straffbart? Vad sänder det för signaler...
  Jag som tyckte att jag gick i en sträng skola på låg- och mellanstadiet får nog omvärdera det hela. En västanfläkt till sonens skola måste jag säga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med där om att det blev in absurdum, man måste ju få hjälpa till utan att det får sådana konsekvenser. För hur ska det annars sluta?

   Radera
 7. Hysteriskt=/
  Alltså vad ger det för några signaler....
  Jag tror verkligen inte att straffa eleverna för att hjälpa/ stötta andra inte hjälper. Visst är det ett knepigt system. Det verkar som att den första killen klarade sig helt och hållet eller.....
  Ha det gott!
  Trevlig lördag <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det gick nog lite för strikt och vilt till just denna period!

   Radera
 8. Ingen som inte jobbat som lärare kan förstå hur enerverande det är
  med elever som kommer insläntrande 5-6-7 minuter försent till vareviga
  lektion. De stör och stoppar upp lektionerna. Av hänsyn till de andra
  eleverna är det orätt att göra så.
  När jag jobbade som lärare så fick de ha en jäkligt bra ursäkt för att
  de kom försent.
  Det var många elever i min klasser som åkte buss och vintertid
  kunde man aldrig lita på att bussarna skulle komma i tid.
  Morgonlektionerna fick jag lägga om så att inget nytt presenterades
  de första tio minuterna för hade jag gjort det så hade jag fått börja
  om igen när busseleverna kom.
  Kan tillägga att jag undervisade i teckenspråk och det de hade missat första
  tio minuterna gick inte att hitta själv, inga böcker inget teckenspråk på nätet så det de förlorade var förlorat.
  Jag vill ha ordning och reda, tider ska passas. så kommer livet att bli utanför skolan så det är lika bra att vänja sig tidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller helt med om att alla ska lära sig att hålla tider! Självklart! Våld och fula ord har heller inte plats i livet (även om det finns där). Men samtidigt måste det också finnas en liten parentes, en möjlighet att hjälpa någon utan att själv råka illa ut. För hur skulle allt då se ut? Ingen som vågar något för att inte råka illa ut själv. Det är nog en vardag vi inte vill ha.

   Radera