onsdag 19 februari 2020

Gemsweekly Photochallenge vecka 8 - Blad

Vad gör man när man har ett träd som dignar av citroner? Man ger bort åt höger och vänster men ändå så är det mängder! Lite som att ha äppelträd i Sverige, det blir lätt för mycket ...

Men citronträd har en stor fördel gentemot äppelträd: allt blir inte moget samtidigt. Lyckligtvis är vissa citroner tidigare ute i solskenet medan andra är lite senare i de skuggigare partierna. Det innebär att det finns nästan alltid en gul citron att plocka om det behövs. Och är citronen inte så gul så funkar det faktiskt rätt bra med en grön att klämma över mat och dryck.

Nu, de första månaderna efter årsskiftet är citronerna som finast, flest och gulast. Snart kommer blommor att slå ut bland citronerna som fortfarande sitter i trädet. Nya kart som blir gröna citroner som samsas om platsen med de stora gula som ännu sitter kvar.

Men som sagt, vad gör man när man har så mycket att de faller till marken, spricker och juicen rinner ut i en liten rännil, blir liggande och ruttnar? Jo, man kan skära i klyftor och frysa in styckevis. Perfekt för då är det bara att vid behov ta ut en klyfta och lägga dricksglaset - citron och isbit i ett! - eller pressa över fisken. Sedan kan man alltid göra Lemon Curd att bre ut på det rostade brödet. Och så gör man Limoncello! Vacker och klart gul, god att smutta på eller att använda i bakverk och desserter. Fördelen med att göra själv är att man då också kan reglera sötman, att det inte blir sockerlag med sprit och smak av citron.


Och vad gör man när man vill sätta på en etikett på flaskan men inga har? Jo, man väljer ut några vackra blad från trädet, torkar dem rena och torra, skriver med en tuschpenna och med klar packtejp sätter man dit det på flaskan. Snyggt, eller hur!

Faktum är att det håller sig förvånansvärt länge också. Det håller inte i flera år men i alla fall tills flaskan är tömd. Därefter är det ju i alla fall ingen vits längre.

📷

Detta är min personliga tolkning av Gemsweekly Photochallenge med homonyma ord.
Klicka gärna på länken, där visas de andra deltagarnas tolkning i text och/eller bild av samma ord.
Jag samlar mina bidrag under etikett Gemsweekly Photochallenge.

26 kommentarer:

 1. Limoncello....än har jag aldrig smakat det men måste nog prova :) fast här uppe i norr blir det köpevarianten, lite synd för det hade varit roligt att testa att göra själv :) men att köpa dyra citroner finns inte på kartan, så du kan tro jag är avundsjuk på dig!
  Läckert inlägg om blad blev det i alla fall :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Mia! Du får passa på att prova göra om du kommer över billigt någon gång.

   Radera
 2. Vilken suverän tolkning! Snyggt som bara den - du är verkligen pysslig och uppfinningsrik också :-)

  SvaraRadera
 3. Visst är det fint att ha tillgång till citroner. Och likaså perfekt att göra både lemoncurd och limoncello. Själv ägnar jag mig åt det sistnämnda. Och en citroner, från grannarnas trä, använder jag nästan varje dag i med matlagningen. Och de är perfekta till en GT då och då. Tack för tipset om etiketterna. Kan ju absolut vara på andra saker också som man vill märka upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är dålig på attanvända citroner i matlagningen, men det används väl en hel del i den asiatiska?

   Som etiketter är de ju mest en rolig grej, inget som håller hur länge som helst som sagt. Men roligt att göra om man ger bort.

   Radera
 4. Det här var nog det hittills mest innovativa bidraget till temat. Du är verkligen otroligt kreativ. Å dessutom blev det himla snyggt! Vilken perfekt idé!
  Är faktiskt riktigt stolt över dig:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Svårigheten med veckans ord var att välja bort, jag har så mycket jag vill skriva om och som passat så bra på olika sätt. Men nu blev det i alla fall plats- och säsongsanpassat.

   Radera
 5. Wow, snygga bilder, kul tolkning av blad, något jag aldrig sett förut! Jag blir lätt lite less när en ynka citron här kostar en tia. Äpplen hade vi i höstas, massor, men aldrig var de billigare i handeln än 25kg/kg. Och trots den stora mängden inhemska äpplen var ändå de utländska billigare. Grrrrrr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet, hemskt pris! Som avokado som här också kan vara svindyrt.
   Konstigt det där med äpplen i Sverige...

   Radera
 6. Vilken suverän tolkning! Snygga etiketter - och fina bilder! Jag har aldrig någonsin smakat limoncello ... har fått för mig att den är läskigt söt ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Det beror på hur den är gjord, hur söt man gör den. Det ska ju vara en frisk sötma så de gånger jag gjort den har jag försökt att hålla sockerhalten på ett minimum.. Sedan blir det också skillnad på om man gör den på bara zesten eller om man även använder juicen. Det blir som två olika drycker.

   Radera
 7. Verkligen ett fint bidrag till veckans BLAD! Vad pysslig och uppfinningsrik du är! Så fint att sätta ett blad på flaskan. Jodå, mycket går att frysa in.

  PS. Jag har varit med väldigt mycket i den här utmaningen men som med mycket, så pausar jag och nu prövar jag igen. DS

  SvaraRadera
 8. Egna citroner - det låter så otroligt härligt!!! Och doften! Blommorna! Njut för allt du är värd (för det är du ju!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack Aina!
   Jag tycker fortfarande att det är otroligt festligt att gå ut och plocka en citron från trädet!

   Radera
 9. Kreativ tolkning och ett bra tips! Vacker färgkombination!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. Så finurligt!
  svar: Ja, cyklamen växte i gräsmattan på en södersluttning. Blommorna tål några graders kyla så knölen övervintrar säkert här i Skåne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, lite finurlig är jag allt emellanåt! :D

   Radera
 11. Härligt citroninlägg och fina bladetiketter! Passar perfekt till temat den här veckan. Jag hade nog gjort citronsaft också - smakar väldigt gott även till mat. Och så är man fortfarande helt klar i knoppen efter att ha intagit ett glas eller två :-).
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Vi har provat att göra citronsaft men det blir inte bra! Det blir beskt. Jag har prövat lite olika varianter men nej. Någon gång kanske jag kommer på hur jag ska bete mig för det vore suveränt att kunna ha citronsaft. Saft, dvs koncentrat som man blandar med vatten, det finns inte i Spanien!

   Radera
 12. Kul tips håller med dig om att det man köper oftast är för sött, gillar sura smaker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju fördelen med att göra själv. man får det som man vill ha det. Ungefär.

   Radera
 13. Heisann, så kreativt og vakkert. Smart gjort ;:OD)

  SvaraRadera