fredag 21 februari 2020

Mina bokmärken - nr 25: Orkidé

Boklysten skriver så här på sin blogg:
"Vad har du mellan sidorna den här veckan? Är det senaste kvittot från ICA, ett gem från jobbet eller kanske du också alltid använder ett bokmärke? Är det inte dags att visa upp vad du använder just nu? Eller kanske du är som jag, samlar på bokmärken? Oavsett vad du använder, visa upp det!"

Marcapáginas número 24


Jamen den var väl bra! Det hängde med ett "bokmärke" på den senaste orkidén som fick följa med hem! OK, inte det vackraste mönstret direkt men i alla fall! Dessutom var det ju själva blomman jag ville ha.


Vänder man det jag nu väljer att kallar för bokmärke så hittar man skötselråd: akta för sol, hålls i temperatur mellan 15 och 25 grader, sänk krukan i vatten en gång i månaden, klipp av blomsterstängeln, ge näring en gång i månaden och ät inte plantan.

Njaä ... OK, äta plantan ska man ju inte göra. Det håller jag definitivt med om (och undrar stilla vem som äter orkidéer?). Men resten är en sanning med modifikation. Modifikationen är så lång så jag tar inte upp den här men det är flera som undrar hur jag har skött om mina så jag har faktiskt skrivit ned det! Så kanske kan mina mångordiga tips hjälpa din orkidé att leva längre än en vecka.

📙

Mina tidigare publicerade bokmärken hittar du under etikett Bokmärken.
Vill du se vad andra har mellan sina boksidor så besök gärna Boklysten, BP, Gerd, Hanneles bokparadis, Klimakteriehäxan, Mösstanten och Älskar att läsa. Alla är inte aktiva längre. Saknas någon är det bara att höra av sig.

11 kommentarer:

 1. Känner igen detta med dessa "bokmärken" som följer med orkidéerna. Ja, många instruktioner är det. Och än fler fick jag med på de orkidéer jag tog hem från Thailand. Men knepigare att begripa. Men skötselråden du klurade ut fungerar. I alla fall har de gjort det på mina. Några är 4-5 år gamla.
  Trevlig kväll!
  Lycka till med din.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju bra när det är illustrationer, oftast kan man tolka dem. Oftast ... Men ibland är det ju roligt att missförstå dem också.

   Kul att du tog med dig orkidéer från Thailand!

   Radera
 2. Alltså det fejkade bokmärket är faktiskt roligare än många av de bokmärken jag brukar fota på Akademibokhandeln. Ditt märke är ju dessutom gratis, medan bokhandeln tar 15 kronor minst för sina fula (i mina ögon) märken.

  Att du har extremt gröna fingrar är ju inget nytt. Men jag frågar mig var du har lärt dig allt om orkidéer i din länk. Förstår mycket bättre nu varför våra orkidéer hade en livslängd på max. en vecka. Även om blommorna inte behöver daglig omsorg som du säger, så är "omvårdnaden" alltför komplicerad och krånglig för min lilla hjärna. Håller mig nog till min novemberkaktus som bara behöver vattnas en till två gånger i veckan;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men BP, det är inte så svårt!
   1, Ställ dem inte i direkt solljus.
   2, Kolla på rötterna i krukan en gång i veckan om de behöver vatten (kolla när du vattnar din kaktus):
   Gröna = nej
   Silvriga = jo, lite tack
   Skrynkliga = JA!
   3, Inget vatten mellan bladen.

   Det är de tre viktigaste och då brukar det fixa sig.

   Du brukar säga att det tar en vecka sedan är blomman död. Menar du då att blommorna rasat av eller hela plantan? För blommorna och knopparna kan rasa om den blir "stressad" dessutom vet du ju inte hur länge den blommat i affären.

   Fina gröna rötter i krukan, blanka oskadade blad och många knoppar, det är det man ska titta eftr när man köper en orkidé. Typ.

   Radera
  2. Var jag har lärt mig? Läser i forum och tittar på videor på hur andra gör. Inte bara en källa utan fler. Och frågar om jag inte vet. Och försöker tänka mig hur växten lever normalt och hur man kan efterlikna på något sätt.

   Radera
 3. Riktigt fint bokmärke! Har läst ditt trevliga skötselinlägg - tack för kunskapen som du delar med dig av!
  Ha en fin dag!
  PS Det går bara att kommentera med Googlekontot ... konstigt... DS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anki!

   Konstigt, det är inställt att alla ska kunna kommentera. Men Blogger får ju lite spatt emellanåt.

   Radera
 4. Helt klart en bonus med orkidéköpet att det ingick ett bokmärke också.
  Men det där med att den inte ska stå i direkt solljus, det har ju jag redan listat ut den hårda vägen och tipsat om ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det bra med bonusar!

   Jag skulle helt klart ha skrivit inlägget tidigare, alltså.

   Radera
 5. Den där sortens bokmärke har förvisso jag också bland mina. Och mina orkideer blommar ständigt om, så himla snäll! Allt jag gör är att de får en mycket liten skvätt vatten i veckan och en enstaka dusch. De är nöjda med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt med nöjda blommor! Då har du hittat ett sätt som fungerar hemma hos dig. För det är ju det som är trasslet, det som funkar för dig skulle kanske inte funka för mig med varmare klimat, mer kalk i vattnet, starkare sol ...

   Radera