fredag 10 september 2021

Mina bokmärken - nr 26: Purjolök

 Boklysten skriver så här på sin blogg:
"Vad har du mellan sidorna den här veckan? Är det senaste kvittot från ICA, ett gem från jobbet eller kanske du också alltid använder ett bokmärke? Är det inte dags att visa upp vad du använder just nu? Eller kanske du är som jag, samlar på bokmärken? Oavsett vad du använder, visa upp det!"

Marcapáginas número 26

Ja, varför inte en purjo mellan bokens sidor? Användbar grönsak!

Men bäst är den nog att stoppa ned i maträtter. Tyvärr är det lite stopp för det här hemma för den vackra gröna färgen syns ju i soppan och grytan så då sitter sonen där och petar. Lök är inte en favorit hos honom. Nä, då blir det vanlig gul lök som finhackas eller mixas till mush. 

- Försök att peta bort det om du kan, unge!

Purjolökens vetenskapliga namn är Allium purrum och den är faktiskt i samma familj som amaryllis, den där löken som drivs till att låta oss njuta av dess stora röda blommor vid jul. Låter du en purjo gå i blom kommer den dock inte att stolta med en röd blomma. Nej, då kommer det vara en stor ljust lila - nästan vit - boll, fylld med små stjärnor. Som gräslöksblommor fast många gånger större.

Ursprungligen kom purjon från Medelhavsområdet där den finns i dess vilda form, kajpar. Romarna fattade tycke för den och spred den tillsammans med sina erövringar. Kejsar Nero var tydligen helt tokig i denna grönsak, han kom att kallas för 'Porrophagus', purjoätaren. Han proppade sig full med denna lök i tron att den skulle försköna hans röst. Om det funkade, det förtäljer inte historien.

📙

Mina tidigare publicerade bokmärken hittar du under etikett Bokmärken.
Vill du se vad andra har mellan sina boksidor så besök gärna Boklysten, BP, Gerd, Hanneles bokparadis, Klimakteriehäxan, Mösstanten och Älskar att läsa. Alla är inte aktiva längre. Saknas någon är det bara att höra av sig.

5 kommentarer:

 1. Jättekul att du återuppstått från de döda än en gång, och det till och med en dag för tidigt. Lördagar är ju bokmärkesdagar. Men det gör inget - att du är tidigt ute alltså.
  Gillar purjolöksmärket. Perfekt som bokmärke i en kokbok kan jag tycka. Känner fler som inte gillar lök, så sonen är inte ensam. Jag älskar ju lök/purjolök med ogillar morötter, broccoli och några fler grönsaker. Så det jämnar ut sig;-)
  Stort tack för länken! Hoppas du bjuder på lördagsgodis imorgon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom jag brukar dela ut lördagsgodis på lördagarna så har jag alltid visat bokmärkena en dag för tidigt.

   Bra tanke där med kokboken, där ska jag sätta den!

   Radera
 2. Vilket roligt bokmärke! Kul att du är tillbaks igen, hoppas på lördagsgodis imorgon. Ja, jag vet att det är söndag då, men den som spar han har. Eller hon :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det lite roligt. Undrar om det fanns fler, om det fanns morötter och tomater också?

   Lördagsgodiset är serverat!

   Radera
 3. Jag har en likadan purjolök som använts som bokmärke! Bra grönsak tycker jag.

  SvaraRadera