fredag 24 september 2021

Mina bokmärken nr 28 - Frukt och grönt

 Boklysten skriver så här på sin blogg:
"Vad har du mellan sidorna den här veckan? Är det senaste kvittot från ICA, ett gem från jobbet eller kanske du också alltid använder ett bokmärke? Är det inte dags att visa upp vad du använder just nu? Eller kanske du är som jag, samlar på bokmärken? Oavsett vad du använder, visa upp det!"

Marcapáginas número 28

Grönsaker och frukt är gott och trevligt, väldigt användbart och nyttigt. En del har väldigt starka färger så dem kan man färga tyger med, potatisar - som ju är en rotfrukt och inte en grönsak, om man ska vara petig - kan man skära ut mönster och göra textiltryck med. Väldigt kul!

Sedan kan man alltid gå lite längre. Det tycker jag lugnt man kan säga att denne konstnär har gjort som målat sin käre kejsare Rudolf II av Habsburg helt i grönsaker och frukter och döpt verket till 'Vertumnus'. Den är målad 1591, under renässansen. En och annan blomma är med också, ser jag.

Bild lånad från Wikipedia

Himla rolig idé tycker ju jag som gillar när man ser saker från ett annat perspektiv och andra användningsområden. Undrar om han konstnären, Giuseppe Arcimboldo, tog sin torgkorg och fyllde den för att sedan lägga ut ett mönster och måla av? Valet av frukt och grönt är dock uttänkt och ska symbolisera "maktpropaganda" och tanken var att det skulle vara ett skämt men samtidigt en hyllning till kejsaren som ömmade och propagerade för konst.

Namnet på verket har han lånat från den grekiska mytologin där Vertumnus var guden för växtlighet och gröda.

Tro't eller ej men denna tavla finns faktiskt i Sverige! Närmare bestämt på Skoklosters slott. Jag tror att svärmor var där på ett besök och köpte då detta som ett minne.

Det här bokmärket tror jag att jag ska sätta i kokboken tillsammans med purjolöken. Ja, på olika ställen då.

📙

Mina tidigare publicerade bokmärken hittar du under etikett Bokmärken.
Vill du se vad andra har mellan sina boksidor så besök gärna Boklysten, BP, Gerd, Hanneles bokparadis, Klimakteriehäxan, Mösstanten och Älskar att läsa. Alla är inte aktiva längre. Saknas någon är det bara att höra av sig.

7 kommentarer: