söndag 19 september 2021

Skyltsöndag nr 140 - Horchata de chufa

Ibland - till och med ganska ofta - råkar man på saker man inte har en aning om vad det är. Vad i hela friden är horchata de chufa för något?
 

Jag har sett flaskorna i de olika matbutikerna och undrat vad det är. Tidigare i somras hade de ställt en hel pall med dessa och erbjöd dem till ett lägre pris så jag tänkte att ja, vi kan väl prova! Folk plockade ju åt sig några stycken och la i sina vagnar så det är säkert gott. Jag nöjde mig med en, vi kunde ju alltid köpa mer sedan.

Så vad är horchata de chufa? Jo, det är en dryck som skapas av jordmandel (chufa), ett halvgräs. Det är rotknölarna som torkas och används till att skapa denna dryck som är vanlig främst kring Valencia-regionen men även i Mexico njuter man av ett glas iskall horchata när det är varmt.

För det är så den ska serveras, iskall. Det första jag gjorde när jag kom hem med mitt fynd var därför att ställa det i kylskåpet. Därefter skakade jag flaskan och hällde upp i ett glas för att avsmaka. Och spottade ut. Fy fasen vad äckligt! Eftersom mannen min ekade mitt omdöme så hälldes flaskans innehåll ut i vasken och flaskan hamnade i återvinningen.

 

Lidl har en app där man kan få kuponger på produkter, ibland kan man snurra på ett lyckohjul eller skrapa på en lott och få något utan extra kostnad. När jag "vann" en flaska horchata de chufa tryckte jag inte på Guardar, spara. 

Inte ens gratis är gott alla gånger.

~ ☺ ~

Vill du se fler skyltningar kan du klicka på etikett Skyltsöndag här i bloggen. Glöm inte bort att kika in på förvaltaren BP's Skyltsöndag! Här är alla medverkare

12 kommentarer:

 1. Förstår dig! Har smakat denna dryck men nu har jag gjort det. Men är man vegan så kan den ev. användas. Men jag är inte det.
  Gratiskuponger och andra i appen från Lidl brukar maken få. Men tror inte utbudet här inkluderar denna "horchata de chufa" om man snurrar på hjulet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du möjligheten ska du så klart prova men det är väldigt sött. Kan ju hända att är den hemmagjord är det mycket bättre. Jordmandel ska tydligen vara väldigt nyttigt.

   Radera
 2. Tack för detta inlägg! Har länge undrat vad horchata är! Jag blev inte sugen på att prova!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag skrev detta så tänkte jag på dig, du som lever mycket mer spanskt än vad vi gör. Tänkte att du kanske har druckit "riktig", dvs inte Lidls, och att det är jättegott.

   Men där ser man!

   Radera
 3. Hahaha! Första och enda gången jag testade Horchata var i Alicante, då ett konditori hade "färsk" Horchata. Å jag gjorde precis som du - mitt på gatan alltså och spydde ut drinken. Äckligt är ju bara förnamnet. Förstår inte att spanjorer är så förtjusta i denna äckliga drink. Lika äckligt förresten som chokladdoppade Churros. De däremot är väldigt poppis här i Täby Centrum, där en boliviansk food truck har börjat sälja dom. Bara de inte börja med Horchata också;-)

  Så himla kul att du skyltar igen! Det var verkligen ett (långt) tag sedan. Tusen tack för att du är med och länkar:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag som tänkte att det kanske bättre med hemmagjord, inte massproducerad. Men då vet jag att det är inte lönt. Jag är inte så förtjust i de alternativa mjölkdryckerna heller så jag tänkte eg mest på herrarna här hemma när jag köpte för de tycker att det kan vara gott. Men inte horchata.

   Churros är gott om man äter väldigt sällan och lite.

   Radera
 4. Usch, det lät inte gott men ett bra bidrag till skyltsöndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det finns godare saker från det spanska köket och butiken.

   Radera
 5. Se där! Precis som jag hoppades så hittade jag skyltar här hos dig idag :-D

  Jaime som var uppväxt i Barcelona drack med glädje denna dryck. Jag provsmakade och min reaktion var precis som din. Aldrig mer! Vissa saker måste man kanske lära sig tycka om från barnsben...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt udda är det1 Och så läser jag ändå svenska sidor som skriver att det är sååå gott och uppfriskande, ICA har till och med recept på det.

   Nä, de där jordmandlarna må vara nyttiga men de är nog bättre i en drink - som jag också såg recept på.

   Radera
 6. Kul att du är med och skyltar igen ...
  OM jag skulle träffa på denna dryck, så gör jag nog klokt i att avstå att smaka :)

  SvaraRadera
 7. Har blivit bjuden på horchata och blev i artighetens namn tvungen att smaka. Usch! Dessutom var jag rätt orolig för vad min mage skulle tycka ... för min var "hemgjord". Men det gick bra. Fast jag tackade nej till påfyllning.

  SvaraRadera