fredag 18 december 2015

Med julafton i sikte

Idag har jag faktiskt gjort mitt besök nummer 2 i svenskbutiken, Supermercado Casa Nordica. som ligger alldeles intill feriaplatsen i Fuengirola. Målet med besöket var nämligen att hitta några småsaker till det annalkande julbordet. Eller små och små, det huvudsakliga! Julskinkan, den rimmad skinkan, det finns ju inte normalt i Spanien så då är det specialbutikerna man får vända sig till.

Jag vet att det i de svenska tidningarna här nere brukar stå att man ska beställa sin julskinka men det har jag inte gjort. Men lite tur hade jag, det fanns två julskinkor kvar så jag norpade åt mig en. Och för första gången i mitt liv har jag köpt en färdigkokt.
- Va? Har hon köpt något färdigt? Inte göra själv?
Nä. För vad ska man göra då när valet står mellan att köpa på en gång eller vänta på sändningen på tisdag nästa vecka? Det innebär ju att man måste ta sig en sväng till butiken igen och dessutom riskerar man att stå helt utan även om man förbokar. För tänk om det inte kommer någon sändning?

Bild lånad från citygross.se
Så nu har jag Allers testfavoritjulskinka i kylen, 3,5 kg à 10,95 €/kg (i Sverige 49,95 kr/kg). Jag hittade även en flaska Apotekarnes julmust för 2,95 € för 1,4 liter (i Sverige brukar det väl ligga mellan 10 och 15 kr), Ingemar Johanssons prinskorv, 600 g, 7,95 € (hittade inte något pris för den i Sverige men jag såg något om att 300 g kostar ca 30 kr), Abbas inläggningssill för 4,75 € (ca 30 kr i Sverige) samt en liten burk med ansjovisfiléer till en liten Janssons för 2,65 € (ungefär samma pris som i Sverige!).

Nu måste jag köpa köttfärs till köttbullarna, jag kom på att jag saknar bruna bönor också. Kanske ett litet rödkålshuvud borde köpas in... Och grötris! Och senap!

Nu måste jag nog göra en till lista.

Igår bakades i alla fall julens fruktkaka för det 17:e året och gången! Och som vanligt en liten ändring i receptet. Trodde jag hade någon typ av kakfyllning hemma men näpp. Så den ersattes med lite finskuren apelsinzest i stället. Blir nog jättegott. Det smakade i alla fall lovande, det som satte sig fast i kakformen. :)

Idag har jag gjort den godaste kolan men precis som förra året så blev det inte kola man kan slå in i papper eller cellofan utan mer åt kolasås till glassen - trots att det kokat dubbelt så länge. Jag förstår inte problemet! Jag har precis samma saker som i Sverige, t o m sirapen som storebror hade med sig förra året! Kan det vara den spanska grädden? Använde nata de montar, ska ju vara vispgrädde det.
Men god är den ändå1 Och det går att äta med sked om man är tillräckligt sötsugen

Så i år blir det en liten svensk jul här hemma i vårt lilla hus!

12 kommentarer:

 1. Det brukar inte vara billigt i butiken vid Feriaplatsen, i och för sig är inte den uppe vid Da Bruno billigare. Fast det gör oss inte så mycket, vi tar med det mesta småsakerna vi känner vi inte kan vara utan, speciellt när det prylar med högt kilopris som dressingmix och liknande. Sen är det också så att man för varje år kör mer och mer lokala alternativ. Vi är hemma för jul med familjen - miserabelt grått, blött och ganska kallt...

  Glömde nästan vad jag tänkte tipsa om... Om du ska ha tag på svensk smörgåsgurka så har HiperCor den billigt i sin internationella avdelning. Ja och om du gillar lite grövre bröd så har Svenskbutiken vid feriaplatsen ett i lösvikt de kallar "GI Bröd" som är fantastiskt gott och håller sig fräscht i flera dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen! Vi ska ta och skriva ihop en önske-fylla-resväske-lista till mamma och pappa så snart som möjligt! Fast det blir nog mest kaviar och liknande. :)

   Radera
  2. Hej ja alt är dyrare här om man skall ha Svenskt men smakar det så kostar det God jul från Erkki

   Radera
 2. Här finns det många skandinaviska affärer, den som är närmast ligger bara tvärs över gatan... Fast jag har hittat en Mercadonaskinka som får duga som "julskinka" :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns säkert fler skandinaviska butiker än jag vet om. Vet att det i alla fall finns tre i Fuengirola. Sedan har t ex Carrefour sin avdelning med utländska varor och där finns det även lite dyrbarheter.

   Radera
 3. sv: Det är fotoförbud i typ alla affärer här. Har blivit tillsagd på fler ställen, bland annat Mercadona. Tydligen nån lag som säger att man inte får fota människor som arbetar?

  SvaraRadera
 4. Vi har inga svenskbutiker här, däremot Ikea! Ikea är räddningen! För några dagar sedan shoppade jag loss. Julskinka, prinskorv, mjölkchoklad, matjessill, knäckebröd, mjukt fryst bröd. En liten flaska (inte särskilt god) must. Lycka! Köttbullar ska jag göra, liskom gröt, lax köps i vanliga affären. Fick besök av Carin Osvaldsson och hon tog med ett par saker från svenskbutiken i Fuengirola; en stor flaska Apotekarnes julmust och Kung Oscars pepparkakor!

  Tips: om du menar Kalles kaviar så finns det på Ikea.

  SvaraRadera
 5. Vi som kollade efter skinka förra året när vi var vi IKEA - inte enendaste skinka i sikte. Julskinkor, alltså!

  Kaviar finns faktiskt på Carrefour, både Kalles och Svennes. Men den är så hiskeligt dyr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte vår Carrefour. För få nordbor här, de tar inte hit nordiska varor.
   Ikea byter lite. I år saknade jag glöggblandningen russin-mandlar, som var bra eftersom vanlig osaltad, rå mandel är så himla dyr!

   Radera
  2. Attans, det var ju tråkigt med er Carrefour... Och att mandel ska vara så dyr förstår jag inte, inte när man ser mängderna som odlas och skördas. Men svindyrt är det!

   Radera