fredag 8 juli 2016

Skyld sömn

Det här med att sova när det är varmt kan vara ett elände. För mig är en del av eländet det att jag gillar inte att sova utan täcke, känns oskyddat på något sätt. Bara ett underlakan eller påslakan utan istoppat täcke funkar väl ganska OK men jag tycker dock att de är för lätta och jag saknar den trygghetskänsla som tyngden ger.

Mannen mins farmor hade däremot de perfekta sängkläderna för ett varmt klimat. Hon hade stora filtar i ganska tung bomullsfrotté och dessa kunde man stoppa i påslakan eller bara ha dem som de var. De var jättebra!

Jag har till och från letat efter denna typ av täcken både i Sverige och i Spanien men aldrig hittat det. Tycker det är lite konstigt att det inte finns i Spanien. Eller det kanske det gör men jag har bara inte funnit dem, letat på fel ställen eller använt mig av fel ord. När sedan svärmor var på besök i september-oktober så beklagade jag mig över att jag aldrig hittat några, ingen visste vad jag menade. Men svärmor visste precis vad jag var ute efter! Så hon lovade köpa och skicka till oss.

Och det gjorde hon! Självklart fastnade paketet i tullen i Madrid några veckor, de tyckte att vi skulle uppvisa faktura och kvitto på att det var betalt. Ja, jo, det är ju lätt när det är en gåva. Till slut skrev jag bara på ett vitt papper att det är filtar som vi har fått i gåva av svärmor och det ungefärliga värdet. 15 € i speditionsavgift och 13 € i tull och moms fick vi betala till postgubben som var här, kontanta pengar utan möjlighet till att få tillbaka växel. (Det där förfarandet, det skulle jag nästan kunna avhandla i ett inlägg! Kanske kommer ...)

Men nu har vi våra fina täcken i ren bomull, de är så snygga och användbara! Och de är så perfekta i värmen - det tycker vi alla tre! Tack så mycket, snälla svärmor!

20 kommentarer:

 1. Den där tullhanteringen skulle passa väl in i nån av dina beskrivningar av den spanska byråkratin.
  Sov gott i värmen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja det skulle den nog egentligen. Måste nog bara orka ta sats först. Massor med ork!

   Radera
 2. Peter älskar att sova utan täcke (året om) men det gillar inte jag... Man kan säga att vi ALLTID är oense om sovrumstemperaturen ;)

  SvaraRadera
 3. Hej Emma vilken snäll svärmor du ha annars brukar det väl vara den jävla ragatan .Ja det blir varma nätter framöver inte under 23 grader här var jag bor .Sov nu gott så du får massor med ork. Sen en fråga var du i Madrid och hämtade ut paketet erkki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är så snäll så!

   BNädå, det var postgubben som kom med en bil till vårt hus och levererade paketet. Som tur var!

   Radera
 4. De är verkligen jättesnygga! Väl värda att vänta på och betala 28 Euro kontant för. Pengarna går säkert raka vägen in i postgubbens fickor. Det du inte berättade är ar din gulliga svärmor köpte täckena. Var det i Sverige eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är supersnygga och passar så perfekt in färgmässigt med de färger vi har i huset. Och när vi inte använder dem som täcken så kan de användas som mysfiltar i soffan eller som överkast i sängen. Och som du säger, väl värda de dryga 28 € för oss (blir bara så trött på administrationen!).

   Undrad e just om någon skulle upptäcka detaljen jag utelämnade, var de är köpt. Nej, de är inte svenska. Ska snart berätta om våra kommande semesterplaner och då får du svar på det. En liten cliff hanger...

   Radera
 5. Verkar himla bra ju! Har aldrig hört talas om. Däremot har jag vant mig vid det här laget att bara sova med lakan, eller oskyld. Annars döööör man ju i värmen!

  Den spanska byråkratin... Nåja, den är ju bra för en bloggare på sitt vis ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, den spanska byråkratin och den spanska trafiken - när allt annat tryter finns den där för oss bloggare.

   Gu bevars...

   Radera
 6. Känner exakt samma. Behöver täcket för att kunna somna, även om det är 30°C i luften. Verkar vara en bra grej det där!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte bara jag, tydligen. Kolla om André känner till dem, vore intressant att höra.

   Radera
 7. Hej Emma du får bli som Marilyn Monero när hon fick frågan vad hon har på sig om natten så svarade hon Chanel no 5 erkki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, nä du! Tycker inte ens att Chanel No 5 luktar gott.

   Radera

 8. Så är det för mig också, måste ha täcke.... Bara lakan känns inte okej, något fattas...

  Kramen ❤

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är den där tyngden, tror jag. Så mina frottétäcken är perfekta nu i värmen!

   Radera
 9. Frottétäcken är jag uppvuxen med i Norge och jag köper helst påslakan av det norska märket "Höije" som är riktig bomull, som den var förr. Så sköna! Och vad gäller täcken så blir ju syntet alltför varmt för det "andas" sällan.
  Jag är så varm när jag sover så ett lakan i just "Höije" kvalitet fungerar bra när det är varmt.
  Skönt att ni fått era frottétäcken och att de fungerar i värmen.
  Men jag kan förstå att det var ett gissel att få ut dem...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha så i Norge finns de? Jo, det är ju ett väldigt varmt klimat...
   Höije har jag också några lakan av, de ligger magasinerade i Sverige.

   Radera
 10. Så smart. Det ska jag komma igåg för varma dagar, jag som inte heller gillar att sova utan täcke. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag älskar mitt täcke! Och det är så lätt att tvätta det, tror dessutom att det bara kommer bli bättre ju mer det används.

   Radera