tisdag 5 juli 2016

Vaddå för män?!

Ibland blir jag lite kvinnosakskvinna!

Som när SE-Banken (den kallades för det då) skickade alla papper till min man om vårt gemensamma lån för lägenheten vi köpte i Sverige på 90-talet. Bara för att han har en ojämn näst sista siffra i personnumret! Jag stod som sökande nummer ett, han som två, jag sköter papperen. Ett surt samtal senare kom fortsättningsvis alla papper i mitt namn.

Eftersom vi hade uppvärmingstrassel på Midsommarafton så blev jag åter påmind om mitt saknade stormkök. Så häromdagen satt jag och tittade runt på internet, vad kostar det att köpa ett nytt här i Spanien? Ja, om mitt inte finns kvar i Sverige hos mina föräldrar, tänkte jag. Och så råkar jag på det här:Tatonka Cooking - Hornillo de acampada para hombre, color plateado.
Stormkök för män, silverfärgat.

För män?!

Vad innebär det? Att kvinnor inte kan, får eller bör använda det? Finns det speciella för kvinnor? Är de rosa då, eller? Blommiga? Menar de att det är männen som ska laga maten när man campar? Eller ska kvinnor inte gå ut i naturen ens?

Nä, för en kvinna som inte är i köket är ju vilsen. Haha. Jättekul. (Bättre att jag skriver det än att det dyker upp i kommentarerna.)

Jag provade att söka på ... para mujer men det var samma stormkök som dök upp. Eller är det språkförbistringar som spökar? Menar de hombre som i man som i människa? Säger man ens så i spanskan? (Jo, det gör man tydligen.) Och vad betyder då det? Att djur inte får använda det? Ja, det verkar ju vettigt att förtydliga så att inte hunden får för sig något där vid campingen.

Nä, jag förstår inte.

20 kommentarer:

 1. Hahaha! Redan innan du skrev det tänkte jag att kvinnliga stormkök måste säkert vara rosa:-)
  "para hombre" trodde jag betydde "för män" inte "för människor".
  Å för att undvika att du retas ännu mera i jakten på ett stormkök skulle jag rekommendera amazon.co.uk, där är dom mera könsneutrala om man säger så;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk dig tanken, rosa stormkök... Hua!

   Slog faktiskt upp det där med para hombre och det används på samma sätt som vi i svenskan använder man: man eller människa.

   Ett litet PS!
   Hörddu BP, jag har nu suttit i flera dagar nu och väntat på din kommentar på min Skyltsöndag! Jag som t o m la in en extra bild bara för dig. Och vad fick jag för det? Inte ett pip!

   Radera
 2. Sånt där är ju verkligen jättetramsigt! Jag tycker inte att jag är en kvinnosakskvinna i vanliga fall, men jag kan bli det helt plötsligt. På en middag nyligen fick alla män whisky och alla kvinnor rosa hallonlikör. Kan man inte fråga istället, vem vill ha whisky och vem vill ha hallonlikör? (Jag gillar whisky). Kastruller för män... man vet inte om man ska skratta eller gråta...!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen det är ju precis det där som irriterar mig! J-a trams! Och vad är det som säger att männen vill ha wiskyn?

   Radera

 3. Det positiva med att vara skild är att banken och alla andra vänder sig direkt till mig, he he... 😉
  Allvarligt talat så trodde jag inte de gjorde så där i 2016 men det kanske är några gamla bankdirektörer kvar av den gamla stammen.

  Kramen 😊 💰📑

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där var visserligen i början av 90-talet men jag tror inte att det hade varit någon skillnad nu.

   Och det var en positiv syn på en skilsmässa! :D

   Radera
 4. Du hart min fulla förståelse. Dylikt är såväl idiotiskt, obegripligt som respektlöst.

  Vem f*n, man eller kvinna, vill ha rosa hallonlikör?

  SvaraRadera
 5. Hej ja det finns ju många andra saker som bara är för kvinnor o män schampo parfym som väl kan användas av båda könen plus kläder erkki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många kläder fungerar OK men inte alla, vi ser ju ändå lite olika ut och faktiskt mer olika än man tror och tänker sig. Det är därför herrbyxor ofta sitter lite halvdant på kvinnor t ex. Men de skillnaderna är ju som de ska vara, vi är ju ändå olika.

   Men va fasen, ett stormkök?!

   Radera
 6. Pratade med mina spanska vänner och "para hombre" kunde enligt dem betyda för människor så om jag har dotterna hund med så får jag se upp så den inte använder stormköket. (Såg att du slagit upp ordet)
  Han skulle nog kunna.
  Vad gäller banken så är/var det kanske specifikt för SE.banken för hos oss får jag alla papper även om vi båda står för saker. Kanske för att mitt efternamn börjar på A. Likadant i Spanien. Kanske tur?
  Men ibland tas vissa saker för givna t.ex. att kvinnor ska kunna sticka och virka. Jag akn inte men men man kan om han vill. Jag vare sig kan eller vill.
  Förstår inte hur man tänker ibland. Men jag inser att jag aldrig kunnat springa 100 m lika snabbt som en man, men nu har jag kommit över just det.
  Och jag vill vare mig ha rosa hallonlikör eller rosa stormkök.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för hjälpen! Bra att få det bekräftat av en livs levande spanjor.

   Visst är vi olika och visst har vi olika - framförallt fysiska - förutsättningar. Så är det ju av naturen. Och ska så vara. Men vissa saker är enerverande!

   Bankhistorien var före vi gifte oss och mitt efternamn kommer före hans i alfabetet, samma sak med förnamn. Jag vet att jag vände och klurade på det och kom fram till att det var personnumret vilket även banken sedan bekräftade.

   Radera
 7. Jag som faktiskt är tämligen vilse i köket tycker att det är perfekt med ett stormkök för män - oavsett färg. Då är det ju liksom ingen tvekan om vem som ska laga maten... ;-)

  Och hallonlikör lät himla gott det med! Hallon är mina favoritbär efter åkerbär och smultron.

  /Kärringen mot strömmen ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, någon ska ju vara det också! Nu var det visst din tur.

   Radera
 8. Usch så fånigt och tröttsamt att skriva ut "para hombre", även om de åsyftar människor (varför man nu skulle göra det). Mänskligheten har mycket kvar att lära!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag förstår då inte vitsen!

   Undrar om man skulle ta och ställa frågan till tillverkaren. Var är den (rosa) för kvinnor? Bara just därför att. Mina horn börjar bli lite trubbiga, känner jag. De behöver vässas lite.

   Radera
 9. Vi har kvar ditt stormkök men jag inte kollat färgen. Du kan få tillbaka det i vilken färg du vill, ej rosa. När jag var liten fick kvinnorna vermouth och männen drack grogg på Eau de vie. Dryckerna var varianter av brunt, inte rosa. Hallonlikör fanns inte i vokabulären men svartavinbärslikör och slånbärslikör (hemmagjorda) var goda kvinnodrycker medan männen groggade. Pappa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Färgen torde vara tonerna melkan silver, brunt och svart. Har ju använt det några gånger ochbrengörinfen är ingen favoritsysselsättning. Minns när jag på scoutläger gjort rent otaliga stormkök med sand.
   Perfekt! Inget rosa och inget manligt! Bara ett fungerande stormkök.

   Finns T-röd i Spanien, tro...

   Radera
  2. Just bristen på T-röd eller substitut till detta gjorde att vi bytte till en gasoldriven campingspis. Den var dessutom i en bekväm arbetshöjd så Anders slapp sitta som en ostkrok när han skulle laga maten :-D

   (Vi hittade i alla fall inget bra alternativ till T-röd, bara nån dunderalkohol som sotade som bara den... )

   Radera
  3. Men något måste ju finnas eftersom stormköken finns. Eller män kanske inte bryr sig lika mycket om sotandet, det lär väl vara kvinnan som ska ta bort det i alla fall.

   Radera