tisdag 25 oktober 2016

Fritidsaktiviteter i vår närhet

Nytvättad och struken. Märket är Tagoya
Svenska Skolan i Fuengirola anordnar en mängd olika aktiviteter efter skoltid och det är ju jättebra! Många av dem är i skolans lokaler, andra i närheten.

Vi valde dock att leta efter aktiviteter på egen hand. Till exempel finns det aktiviteter som kommunerna anordnar på de stora och fina sportanläggningarna. Det finns minst en stor anläggning i varje kommun och eftersom kommunerna är små så är det heller inte så långt emellan dem. Sedan finns det en väldig massa andra anläggningar. Det gäller bara att bestämma sig för vad man vill göra: simning, basket, fotboll, padel, tennis, konståkning med rullskridskor, skateboard, gymnastik, dans i alla uttrycksformer, hästridning, golf, ishockey... Nej, jag skrev inte fel, det finns faktiskt en ishall här i Benalmádena, den enda i Andalusien! Och ett hockeylag. Undrar vilka de spelar mot bara...?

Precis som i Sverige är det stora prisskillnader på de olika aktiviteterna. Dessutom så har de ofta olika priser beroende på om man är skriven i kommun samt om man är abonado, medlem i sporthallen.

Vi kan ta sonens judo som exempel. Kostnaden per månad är 21 €. Om man väljer att bli medlem (kostar 36 € för 12 rullande månader, hela familjen kostar 60 €) men inte är inskriven i kommun kostar det 16 € per månad. Är man inskriven i kommun men ej medlem så kostar det 12 €. Det bästa är så klart att vara inskriven i kommun och dessutom medlem, då kostar det endast 8 € per månad.

Nu är ju då Torremolinos inte vår hemkommun men däremot valde vi att köpa ett medlemskap för sonen, vi räknade på ett år och då sparar vi in den kostnaden. Därför drar de nu 16 € från bankkontot i början av varje månad. Dessutom tog de 18 € för att skriva in sonen, matrícula, i sina rullor. Är man inte abonado kostar det 21 €.

Till detta kommer sedan kostnaden för judodräkt, en gi, på spanska kallas de för kimono. Sonen är ju lång så han har nu en vuxendräkt. Vi valde att köpa via klubben och då kostade den 36 € för en gi i riktigt bra kvalité, den är supertjock och väger hela 1,7 kg! Med emblem och allt!

Sedan har vi då det där med gradering, att visa vad man kan och få ett ny färg på bältet. För att få gradera måste man vara med i en judoklubb, det kostar 35 € per år och i det ingår det t ex försäkringar mm. Sedan är det normalt en gradering per termin och den kostar 25 €, det nya bältet ingår i den kostnaden också.

Räknar vi ihop detta på de nio månader som de håller på så blir kostnaden 301 €. För detta får sonen två timmar judo-lektioner varje vecka, två graderingar samt att han har även fått en läkarkontroll! Motsvarande kostnad för sonens judo i Sverige är ca 2800 kr (aktivitet, dräkt, graderingar).

Det där med läkarkontrollen var ju lite intressant! När man skriver in sig så ingår det en läkarkontroll för att säkerställa att man kan utföra idrotten man anmäler sig till. Sonens läkarkontroll var i förra veckan och läkaren kontrollerade noga sjukdomshistorik, ryggraden, fötter och ben, rörlighet, vikt och längd. Allt på spanska. Vi kände oss rätt duktiga som klarade av det själva utan någon vän som kunde översätta åt oss. Läkaren var jätteduktig och väldigt trevlig och hjälpsam, vi tackade henne för att hon var så tålmodig med vår usla spanska.

Och jodå! Sonen klarade testet och får utöva judo!

11 kommentarer:

 1. Klargörande så det förslår. Jag har inga frågor på det, men blev lite småtrött utan att ens ha utövat någon aktivitet.

  SvaraRadera
 2. Kan inte låta bli att skratta åt Steves kommentar. För så kände jag också. För mycket orter, medlemskap och framförallt priser;-)
  Slutsats för min del var att det alltså kostar ungefär lika mycket att utöva judo i Sverige som i Spanien. Fast det är klart - en läkarundersökning ingår väl inte i Sverige;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tror du jag tyckte då! Fattade ingenting om abonado, matrícula och allt som de skulle ha betalt för. Och det var därför jag skrev det så detaljerat, för att andra svenskar i samma sits ska få lite hjälp. Hade jag bara skrivit slutsummor så hade det inte hjälp andra i samma sits.

   Radera
 3. Haha! Dom där priserna snurrade runt även i min skalle :-) Får väl skylla på att det är lite tidigt... ;-)

  Kul ändå att det finns så många aktiviteter att välja på! Men blir det inte lite varmt och tungt i den där dräkten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svetten rinner om honom efter passet men det är välbehövligt. Och han gnäller inte så jag säger inget. Han läser ju inte bloggen. :D

   Radera
 4. Kul att det finns så många olika aktivitetetr att välja bland. Och visst är det bra att svenska skolan också anordnar aktiviteter men än bättre för språket och annat är ju att ordna med "eget".
  Kul med judo för sonen! Önskar honom och er all lycka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ditte!

   Det var någon som hade sagt att det finns ju inga aktiviteter här men det finns massor! Och det där är så klart bara en liten del.

   Radera
 5. Om det skulle vara så att någon inte "går genom läkarkontrollen", kan man vara med ändå om man gör det "på egen risk"? (Misstänker att det kan ligga någon slags försäkringsklausul bakom det hela)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tror också att det är någon försäkringshistoria som ligger bakom det hela. Spanien är - tror jag utan att veta - lite åt USA-hållet med stämningar och liknande. Men det är ju jättebra att de kollar upp allt det som de gjorde.

   Radera
  2. Men för att svara på frågan: har inte en aning.

   Radera