lördag 22 oktober 2016

Lördagsgodis

Godisbit nummer 1

Jag kunde inte motstå dem: tre stora cyklamen! Lidl hade ett erbjudande där man köpte tre och betalade för två. Och titta vilka skönheter! De lyser verkligen upp och de är så otroligt vackra där de står tillsammans på det stora terrakotta-fatet.

Nu måste jag bara försöka hålla liv i dem också!


Bina hittade dem på en gång och när jag satt och tittade på dem i går så upptäckte jag plötsligt en sak: blommorna är ju uppochned! Kronbladen har liksom vecklat ut sig 180 grader och bina hittar därför pollen hängandes under dem. Där ser man!

Godisbit nummer 2

De där kottarna jag plockade ned från grannens tall låg ute i trädgården i väntan på rengöring i ugn. I går hade jag ugnen på för matlagning och passade därefter på att lägga in kottarna för "avkådning" och "avkrypning", dvs kådan skulle bort och eventuella kryp dödas.


Nu har jag en kasse full med rena kottar att leka med. De är enastående vackra!

Vad lärde jag mig av proceduren då?
 1. Ett ark med aluminiumfolie i ugnsplåten var inte tillräckligt, särskilt inte som jag hade många kottar och det läckte smält kåda utanför. Ett större ark med grillfolie eller bara vanligt bakpapper som täcker hela plåten hade varit lämpligt.
 2. Det gick bra att köra in två plåtar samtidigt eftersom jag har varmluftsugn (100 grader C gick bra).
 3. Det doftade i hela huset, ganska intensivt och jag tyckte att det luktade juligt och gott!
 4. Mannen min och sonen tyckte det stank och var vidrigt! Jag har därför fått förbud att göra det igen.
 5. Kottarna skulle kanske behöva en andra omgång, inte säker på att 20 minuter var tillräckligt. Dessutom finns det ju många kottar kvar där i tallen hos grannen. Jag har börjat snegla på grillen ... Lite kol på ena sidan, aluminiumfolie på det undre kolgallret som fångar upp kådan som droppar ned ... locket på ... Borde funka! Eller kommer de då lukta grill? Får prova, helt enkelt.

Godisbit nummer 3

Jag pratade lite med grannarna Holland. De frågade mig om jag gillar oliver. Om jag gör! De frågade om jag hade någon glasburk så kunde jag få då de hade en stor dunk med oliver de hade lagt in själva.
- Ska bara diska ur den först! sa jag och rusade in i köket. Här!

Supergoda gröna oliver med chilisting.

Jag frågade dem om de behövde fler glasburkar och det tog de tacksamt emot! Det är alltid bra att ha hemma någon tom glasburk, man vet aldrig när de kan behövas. Men skåpen började tycka att det var lite för bra så en hel del glasburkar var nästan på väg till glasinsamlingen. Men nu blev grannarna Holland glada för de hade inga burkar till oliverna! En stor kasse fick de nu.

Byteshandel är bra!

16 kommentarer:

 1. De tre cyklamen är verkligen vackra där de står. Å de är ju nästan lila också;-)

  Alltså vad du kan! Att stoppa kottar i ugnen för "avlusning" - det hade jag aldrig kommit på. Nu skulle jag inte ens ha plockat upp dom om jag ska vara ärlig, men ändå. Kan föreställa mig lukten och ser lite småkryp kvar i ugnen som livsnär sig på dina bullar...

  Snacka om tjänst och gentjänst med oliverna. Det kallar jag win-win läge alltså.

  Tusen tack för två lördagsgodis som var helt i min smak:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blommorna spänner faktiskt från cerise till vinrött även om det inte riktigt framgår på fotot. Jag är ju inte heller något fantast av det rosa spektrumet (förutom mina cerisa skor med dm-klackar samt dito bälte- attans vad snygg jag var i det på 80-talet!). Men när det kommer till blommor så blir det plötsligt en favoritfärg. Konstigt!

   Det låg någon ihoprullad liten spindel på folien, annars var de rena och fina. Superfina! Och doftade så gott! Och det sägs ju att vi måste lära oss att äta kryp för att befolkningen ska överleva.

   Japp, oliverna var verkligen en win-win!

   Radera
 2. Så lärorikt det är att botanisera "där ute".
  Gröna oliver med chilisting låter lockande.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är många som lägger in sina egna oliver, man kan köpa dem råa på marknaden i stora nät. Men jag misstänker att grannarna Holland har egen skörd då hennes bror har en finca i bergen.

   Radera

 3. Kan du inte hålla den där vackra cyklamen vid liv så säg till, jag kommer och hämtar upp den och ger den all kärlek den behöver. :D))

  Kram ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. För ett år sedan köpte jag en vackert röd cyklamen och den höll jag i liv ända fram till i våras. Då la den av helt. Men vacker var den...

   Radera
 4. Läste om tips att hålla cyklamen vid liv häromdan. De ska inte stå för varmt (16 gr var perfekt) och sedan ska man vattna dem på fat, inte hälla vatten uppifrån. Tydligen ruttnar rotknölarna då. Ska köpa några och testa.

  Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har också försökt läsa mig till skötselråd. Det står att de växer vilt här kring Medelhavet men oj, det är rätt stor skillnad, havet är stort! De vill inte ha det för varmt. Nä, men nu är det kring 25 grader och jag kan inte göra så mycket åt det. Och jag upptäckte också att de gillar vatten underifrån, de flesta växter gör ju trots allt det dör det är ju där rötterna är.Och så läste jag att de inte gillar kalk, jaha nähä och vi som har hårt vatten. Regnvatten eller filtrerat alltså... Eller som stått ett tag.

   Kul att höra ifrån dig igen, Lotta!

   Radera
 5. Dina cyklamen är verkligen vackra, men kanske tur nu att temperaturen går neråt för de vill ju inte ha dte för varmt, soligt eller för torrt. Exakt vad dte innebär får man nog testa sig fram till.
  Bra jobbat med kottarna. Men visst kan du köra repris. Sänd man och som på lite egna utflykter så ordnar det sig smidigt. Och vädra under tiden!
  Kul att se vad du gör av kottarna.
  Verkar smidigare med kottar i ugn än på grillen. Eller kanske på en gasolgrill.
  Härligt att få egeninlagda oliver! Så gott, kan jag tänka mig.
  Fint med tre goda lördagsblandningar och sparade glasburkar inte minst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag satte på ugnen idag igen och det började genast dofta kåda. Men det var faktiskt ingen som gnällde.

   Jo, jag får nog försöka köra ut dem ur huset några timmar!

   Radera
 6. Jag har dödat många såna där cyklamen genom åren. Dom behöver vatten... Men inte för mycket av den varan. Kinkiga är dom. Men jättevackra!

  Visst är det praktiskt med byteshandel :-)

  PS: Jag föreslår att du ger dom där kottarna en omgång till i ugnen. Mera folie under och vänta tills den manliga delen av familjen har lämnat huset. Vad kan dom göra sen, liksom? Sen brukar inte killar ha så bra luktsinne, det dom inte vet har hänt det märker dom nog inte av :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har alltid varit lite för ambivalent till cyklamen. De ser så konstgjorda ut och jag gillar inte riktigt det. Gillar inte när man måste gå och peta på en växt för att se om det är plast eller en riktig, egentligen.

   Men dessa var så himla härliga! Och skötselråden är knäppa: den ena säger att de ska torka upp emellan vattningarna, den andra säger absolut inte, att de får aldrig torka ut medan nr 3 säger att när de börjar nicka så är det dags att vattna.

   Som att naturen bryr sig om det...

   Radera
 7. Jag är tyvärr totalt värdelös med sådana där blommor, de har förmåga att se ut som någon typ av eterneller efter ett tag, men vackra är de. När det gäller "avlusningssteg nummer två", kan du inte fjäska lite för grannarna och använda deras ugn så behöver familjen aldrig märka något ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja! Det vore något!
   - Här! Kan ni fixa till mina stinkande kottar. Jag har ett träd fullt så det kommer mer. Eller rättare sagt, den andra grannen har ett träd fullt...

   Radera
 8. Kanske märker make och son inget om du fixar kottar när dom inte är hemma...
  Gör dom ändå det är det ju försent... hehe
  FÖRBUD - VILKET TRAMS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, problemet är ju att någon av dem är ju nästan alltid hemma! Mannen min jobbar ju hemifrån.

   Nä, för husfridens skull så ska jag nog komma på något. Satte på ugnen i går utan att det var några kottar i och det började genast dofta kåda. Fast lite mer subtilt, denna gången.

   Radera