söndag 16 oktober 2016

Skyltsöndag nr 32 - Utan men med

Har inte så mycket att skylta om idag, mest att hetsa upp mig över!

~ ☺ ~

Alltså... Om det är något jag avskyr så är det att bli lurad! Och som den blåögda - trots mina vackert bruna - svenska jag är så blir jag det om och om igen. Det ligger nog i generna, kommer aldrig att lära mig.

Vad jag den här gången hänger upp mig på är vad som det skyltas att det ingår - eller inte - i matvaror.

Titta här! (skriver jag upprört!)


I Spanien finns inte saft, dvs blandsaft. Alltså saft du blandar ut med vatten. Så jag blev så glad när jag hittade den här flaskan i den engelska butiken Iceland. Och inget extra socker, det är ju bra! Vad de inte skrev ut i klartext var att de i stället hade tillsatt aspartam. Jag gillar inte aspartam och vill heller inte att sonen får i sig för mycket av den skiten. Ska han nu få i sig socker (vilket så klart han eftersträvar med alla medel) så är det bättre att han får i sig riktigt socker och inte konstgjorda historier. Den där flaskan har därför stått där i skafferiet i minst ett år. Varför i hela friden har jag inte kastat den?

~ ☺ ~
 

Vi råkade på en ny juice på Carrefour i helgen. Den kan ju vara gott till frukosten, tänkt vi! Det var det inte... Det står att den är utan gluten och konserveringsmedel. Ja, jo... det brukar inte vara så mycket gluten i citrusfrukter och att det inte är så mycket konserveringsmedel är ju trevligt, färskpressat! Man tänker Brämhults! Den första klunken till söndagsfukosten berättade dock att det var inte alls var i paritet med Brämhults: aspartam! Som jag förstår det är det fenylalanin som visserligen är en nödvändig aminosyra men inget man ska få sig i större mängder.

Jag helt och fullkomlig avskyr aspartam! Smakar vidigt!

~ ☺ ~

Vill du se fler skyltar och annonser kan du klicka på etikett Underhållande här i bloggen.
Och glöm inte bort att kika in på förvaltaren BP's Skyltsöndag! Här är alla medverkare.

12 kommentarer:

 1. Oooooops! Här var den arga tanten i farten om man säger så. Har inte den blekaste vad aspartam eller fenylalanin är för nå't, men nå't nyttigt var det då inte.

  Safter och juicer i Spanien har vi undvikit. Inget kan mäta sig med Brämhults, varken här eller i Spanien har vi kunnat konstatera. Vi studerar sällan (läs: aldrig) innehållsförteckningarna på juicer, men i Spanien satsar vi på apelsinjuice av Don Simon (utan socker). Ja, jag vet att Don Simon vin är odrickbart, men juicen är helt okej, dock inte klass med Brämhults. Inget är i klass med Brämhults förresten!

  Tusen tack för "arga tantens skyltning" och länken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aspartam och liknande finns i alla de där Light-dryckerna och är lika vanligt i Sverige som här i Spanien. Jag har gjort samma tabbe med "Inget tillsatt socker" och jag tycker det är en så ful skyltning.

   Jag dricker eg inte så ofta färdig juice, jag brukar satsa på apelsiner som jag pressar själv. Men de har varit sisådär och dyra men det vänder nog nu.

   Hade inte tänkt skylta i går för jag hade inget. Ja, tills jag öppnade juicen. :-)

   Radera
 2. Nej, den där texten "no added sugar" är något man ska akta sig för, definitivt i den del av världen jag befinner mig i. Här verkar det som man kan ha vad som helst för tillsatser i det mesta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det lustiga är att det är skyltat med vad som det inte innehåller, som är naturliga ämnen. Så klart superbra för dem som är glutenallergiker men ibland blir det lite väl. Men kanske finns det apelsinjuice med gluten...

   Radera
 3. Det där med att "inget socker är tillsatt", det är det alltid nåt lurt med...

  Vi (läs Anders) brukar pressa apelsiner till frukost. Fast nu är det inte så goda apelsiner, så nu är det juiceuppehåll för vår del. Mercadona hade ett tag en apelsinpress i affären som var behändig - lite dyrare såklart men är man lite lat var det perfekt. Den är borta nu. Kommer kanske tillbaka när apelsinerna blir sådär supergoda igen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, just nu är apelsinerna lite luriga i smaken men de börjar vända. Tycker dock att de är lite för dyra än.

   Varför kan de inte i klartext skriva att det innehåller sötningsmedel? Det är so sagt samma visa i Sverige? Har för mig att det gjorde det förut.

   Radera
 4. Lättlurad - det trodde jag inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå! Och naiv. Men så blir jag arg och skäller också! :) Ibland, i alla fall.

   Radera
 5. Jag kan bara hålla med. Avskyr att bli lurad. Och det är så tråkigt att det bara blir mer och mer konstiga tillsatser och onaturliga saker i det man ska äta. :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag förstår faktiskt inte att det är lagligt att skriva så som de gör! Åtminstone antar jag att det är lagligt.

   Radera
 6. Aspartam-dryckerna är ett effektivt medel mot myror, kanske inte humanare än andra gifter, men kanske snällare i naturen. I alla fall ett sätt att göra slut på innehållet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja! Jag kanske ska prova det i min myrinfesterade gräsmatta. Tror nog att det kommer ett inlägg om det med, vad det lider!

   Jag lider nämligen av myror...! I hundratusental!

   Radera