måndag 17 oktober 2016

Nu börjar det bli larvigt igen - säsong 2 akt 1

Jag har under våren och sommaren tittat på den vackra tallen på grannens tomt, den där jag fortfarande kan skymta de gamla larvnästena från förra vintern (för mer info, se länkarna längst ned i inlägget). Mest ser jag de vackra långa barren som hänger så gracilt samt de stora vackra kottarna. Ja, och så ser jag ju sedan de där förbannade långa barren som skräpar ned så jäkligt på min sida av tomten när de tycker att de gjort sitt i trädet. De stora kottarna, de får gärna trilla ned i min trädgård men se, det gör de inte!

Den har vuxit till sig fint och är så grön igen!

Jag har länge tänkt att jag ska klättra upp där på taket och kolla hur det står till med larverna, om det skymtar några nya nästen. Men jag har varit lite rädd, tycker de är så vidriga och jag vet ju att de giftiga borsten finns kvar. Sedan kom väderprognosen med regn på onsdagen så jag bestämde då att efter det ska jag klättra upp, när det är nysköljt.

Jo, det är ju rätt vackert när man står där på taket och tittar ut över nejden.

Så det har jag nu gjort.

Och jodå, på flertalet ställen ser man att små knippen med tallbarr är torkade och bruna. Vid roten till varje knippe sitter det nu små nästen på en 3-4 cm. Om några månader är de på 15-20 cm med hundratals larver i varje.

Föregående säsongs näste

Näste i vardande. Det skymtar där i fästet till de bruna barren.

Som sagt, en hel del bruna knippen är det.
Syns kanske inte så mycket på bilden, dock.

Så nu har jag kontaktat Mercedes, advokatbyråkvinnan. Hon skulle kolla upp läget och återkomma.


Och upps... det råkade visst följa med lite kottar ned också. Det är snart jul. Den klibbiga kådan ska man tydligen kunna bli av med om man lägger ut kottarna på en folietäckt ugnsplåt och kör in i ugnen, 100° C i ca 20 minuter (har hört 1 timme också så vi får väl se vad som fungerar). Sedan kan man ha roligt med dem!


Barren, de fick ligga kvar där i rännan. Jag vet, de bör tas bort men problemet är att där är det nog mycket larvrester kvar som ramlat ned efter besprutningen och då tar vi det en annan dag när jag är bättre förberedd för det.

Vill ni läsa om förra säsongens larvigheter så är de här: akt 1, akt 2, akt 3, akt 4 och akt 5.

16 kommentarer:

 1. Grrr! Tycker att dessa träd inte borde få finna spå privata tomter. Vet att man i Torrevieja i allmänna "utrymmen" satt upp fällor på träden där larverna samlas upp och man varnar alltid hundägarna. Hundarna kan ju avlida om de får i sig pinjelarverna.
  Bra att du kontaktat advokaten. För de grenar som är på er tomt kansk ede kan klippas bort av områdets trädgårdsmästare. Det är ju inte ert träd....
  Men lite kottar kan ju vara trevligt om de inte är larviga förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Träden får gärna finnas där men det borde vara lättare att få dem behandlade. Det kanske borde ligga på kommunen att sköta det, inte på husägaren. Så är det i alla fall i vår kommun, det är olika i landet.

   Det spelar ingen roll om någon gren klipps av eller ej, grenarna får gärna sitta där! Problemet är ju när larverna vill förflytta sig, de struntar ju i tomtgränser. :)

   Radera
 2. Håller på att spy, även om du lyckades ypperligt med att få dessa kotar ut som de är gjorda av choklad. Men eftersom jag inte äter choklad så hjälper det ju inte heller;-)

  Vad gäller "trädet" så kan jag berätta att det var en rik ägare av en tomt i Näsby-Park som tyckte att grannens träd tog bort solen från hans tomt. Han gjorde allt för att få bort trädet. Han fick inget gehör. Så en natt anlitade han några kompisar som sågade ned eländet. Jo, han fick dagsböter. Med andra ord - bra att du anlitade en advokat. Bra att vara på den säkra sidan... Men är det inte Nainas ansvar - egentligen?????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ser de ut som choklad?! Tänkte inte på det. Jag funderar på att koka dem först och sedan in i ugn. Eller tvärtom för annars har jag kåda i kastrullen. Men tänk så fin krans jag kan göra av dem att sätta på dörren sedan!

   Advokaten är ju inte min, det är husägarens dvs ägaren till tallen. Hon måste kolla hur de ska göra, måste väl skaka fram pengar till att betala bekämpningen. Får väl ge det några dagar, sedan får jag kontakta dem igen. Vill inte ha en repris av förra året, som sagt.

   Radera
 3. Nu har jag läst din "larviga följetong" - inte att leka med dessa varelser! Hoppas det går något snabbare för er att bli av med dem den här gången, eller att de av någon anledning skulle flytta självmant, vilket kanske inte är sådär väldans troligt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, de är verkligen inte att leka med. En och en är de söta att titta på men i hundratals har de passerat äckelstadiet för ett tag sedan.

   Radera
 4. Fy vad läbbigt! Jag skulle aldrig ha vågat ta in dom där kottarna, än mindre köra dom i ugnen...
  Hoppas det kommer nån och åtgärdar å det snarasta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast larverna sitter inte på/i kottarna, de sitter i sina nästen och käkar tallbarr så de ska bli stora och starka så att de kan förflytta sig.

   Ja, hoppas att det inte tar lång tid.

   Radera
 5. Syndens nästen har jag hört talas om, men larvers nästen är nåt nytt. Tråkigt som tusan i alla fall så hoppas att ni finner en lösning på eländet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att katterna brukar springa upp dit och man sedan hör vilda kattvrål så är det ju inte uteslutet att det är ett syndens näste!

   Ja, jag hoppas att de snart hör av sig.

   Radera
 6. Det började klia på mej när jag läste.Läbbigt.
  Jag har nu din mail adress och hör av mej någon dag senare.
  Idag är det lokal helgdag här i Marbella.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, dessa lokala helgdagar, dem blir man ju inte riktigt klok på!

   Ja, vissa saker får det verkligen att krypa i skinnet på en. Eller på en.

   Roligt om du hör av dig!

   Radera
 7. Hu, så läskiga dom där larverna är, det är bra att du tar tag i det nu med en gång innan det blir en ny invasion av dom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi får väl se vad som händer! Annars sätter jag Naira på dem, hon som vi hyr av.

   Radera
 8. Svar: Ja, helt otippat att du gillar Barbershop! Innan Yvonne bjöd in mig skrattade jag bara åt den "sångstilen". Sedan satt jag på deras genrep med gåshud. Det var också otippat kan jag säga. RSC är regerande världsmästare och de vill gärna försvara titeln. När de vann 2014 vann de med högsta poäng någonsin, samtidigt som det var första gången en kör från utanför USA vann VM. Så himla kul för dom.

  En "medelstor" kör från Helsingborg vann för två dagar sedan. Samma story där. Den heter Pearls of the Sound Chorus. Kolla på YouTube om du känner för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk som verkligen kan hålla tonen och som visar glädje! Som har roligt tillsammans! Det kan väl inte bli fel - även om alla inte gillar det. Jag älskade t ex Flying Pickets version av Only you, har den som singel magasinerad. Jag har alltid varit fascinerad över vad folk kan åstadkomma med enbart sin röst.

   Radera