fredag 7 oktober 2016

Morgonstund

Det sägs ju att hösten har kommit och även om det mesta är grönt året om på Solkusten så finns det ändå små skillnader. De är inte lika markanta som i Sverige, men de finns där likväl. Vissa träd, som platanerna, de börjar anta en brunaktig torr ton och marken under är full med löv som snabbt samlas i drivor.

Det är även lite disigare på morgonen och det tar längre tid för solen att titta igenom morgondiset - om den ens helt klarar av att göra det.

Den senaste veckan har det på morgonen även legat en stor tjock dimma ute på havet och utmed strandkanten. I skrivande stund är det vid 12-tiden och den har precis börjat luckras upp. Vissa dagar har dimman legat kvar hela dagen. Jag misstänker att det är som en tjock soppa där nere, borde egentligen åka ned och uppleva det.

För att man verkligen ska kunna se dimman så är vilden i extra stort format.
Den här typen av dimma kallas för sjörök eller blandningsdimma, niebla de vapor. Den uppstår när den nattkalla luften möter det varmare havet. När sedan solens strålar värmer upp luften så lättar också dimman.

Rätt mäktigt och väldigt vackert.

10 kommentarer:

 1. Niebla de vapor, det låter ju t o m vackert.

  SvaraRadera
 2. Den där dimman gör soluppgången extra vacker! Det har jag sett själv. På bilder som Anders brukar leverera hem från sina morgonpromenader vid havet :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tänkte väl. Hade jag inte haft skolbarn hade jag nog inte heller sett (snö)röken av den.

   Radera

 3. Så vackert med dimma och havet. :)

  Kram ❤

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det bjuder på lite omväxling mot en klarblå himmel och blått hav. :)

   Det är väldigt vackert! Står ofta och bara tittar.

   Radera
 4. Känner igen "fenomenet" från Costa Blanca. Bloggade till och med om det i mars. Sikten var så begränsad att man inte ens såg en byggnad 50 meter bort. Men det var fascinerande att se hur huset och havet "återuppstod". Väldigt vackert, precis som du säger.

  SvaraRadera
 5. Ja, det är ju fördelen med att bo lite ovanför, man är inte mitt i jolmet för där ser man inte det vackra. Dimma är tvärt om väldigt obehaglig när man är inne i den. Som ung höll jag och lillebror nästan på att åka vilse på Åreskutan. Jag var nästan panikslagen.

  SvaraRadera
 6. God förmiddag! Jag ser liknande här och just igår var det väldigt påtagligt med denna dimman som också gav ett soldis. Väldigt kvavt var det också i luften.
  Känner även igen det hela från våra seglingsturer i stockholms skärgård då det ofta var liknande just i augusti-september. Vackert, men dålig sikt.
  Önskar dig en fin söndag och kanske blir det vid tillfälle en bild nerifrån havet också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, samma fenomen förekommer ju även i Sverige. Och ja, kanske vi tar oss ned till stranden vid tillfälle!

   Radera