tisdag 24 januari 2017

Fukt - fuktigare - blött!

- Lo siento, Naira, I think the roof is leaking.
- Please tell Miguel, I am busy.

Öh...? Så säger man väl inte till sin hyresgäst? Men jaha ... Aj då. Hmmmm...

Det där var i slutet av oktober. Jag fick det nog då bekräftat, något jag har misstänkt sedan i somras. Nu är det Miguel vi hyr av.

Taket då. Jo, det läcker. På sina ställen ganska bra, även om det egentligen är ett dåligt ordval i sammanhanget.

En närbild av väggen ovanför vår säng. Det här var i slutet av november (28 november).

Jag fotade väggen ovanför vår säng, en bild med en plaskvåt vägg. Fläcken spred sig mer och mer. Det gick inte att fläkta bort det ens om någon velat göra det: taket läcker. Miguel kom hit. Några takläggare kom hit. Jodå. Det är trasigt och måste fixas. Det är dock inget som man kan göra medan det regnar, inte så som vädret var där under november-december. Men åtgärdas, självklart.

Efter en vecka såg det ut så här, det här var dagen vi kom hem från Madrid (5 december).

Puh! Äntligen!

Vi brottas nämligen under den kallare årstiden med fukten inomhus. Det hjälper att vädra men det är inte tillräckligt. Det bildas ändå mögel på innertak och i garderober. Vi torkar med klorinprodukter, vädrar, har fuktuppsugarhistorier (typ Torrbollen) i rum och skrymslen.

Köpte först en fuktuppsugare samt en refillpåse.
När vi förstod att vi behövde fler klippte jag av bottnar på PET-flaskor och mindre burkar.
Egna fuktuppsamlare! Billigare, enklare att hantera och faktiskt snyggare!

Möglet kommer ändå, minst varje vecka måste det tvättas rent.
- Es normal! sa Naira när vi påpekade det förra vintern.
Nej, det är inte normalt, däremot är det vanligt. Det var därför som vännen Fru Higuerón sa att man bör inte köpa hus i Spanien på hösten för då har husen torkat upp under sommaren.

Efter ytterligare två dagar (7 december). Man ser hur det liksom rinner nedåt.

Vi satt vid TV:n i vardagsrummet på juldagen och hörde ett konstigt ljud från köket.
- Vad var det?
- Ingen aning.
I mina julröda tjocka sockar tassade jag ut i köket. Det visade sig att det var färgen i taket som rasat i golvet. OK, jag har nog väntat på det sedan i somras, egentligen. Jag har ju sett vartåt det barkar. Men ändå. Där på golvet låg färgen i flagor. De där vackra virvlarna. Det blottlagda innertaket visar fuktfläcken under.

Jaha, där är färgen...

... och inte där.
 
Men nu har i alla fall Miguel varit här igen. Vi har bestämt datum. Nu i helgen kommer han hit med takläggarna igen för att gå igenom med oss allt som ska göras, de ska mäta ordentligt så de kan beställa material. På måndag hade takläggarna velat börja sitt en till två veckors takarbete men nä, då kommer mamma och pappa hit! Veckan efter är det Semana Blanca, Sportlov, och då vill vi kunna sova på mornarna. Så den 20 februari ska de i stället komma och börja lägga om taket. De kommer även att försöka sig på en lösning för att minska på fukten i husgrunden.

Wow! Snö! På Solkusten!
Vi såg detta redan förra året och fattade inte vad det var som satt där ute vid entrédörren,
vi bara torkade bort. Nu vet vi att det är mögel som bildas av fukten i grunden.

Och så får vi se vad hantverkarna gör invändigt. Det borde nog torka ur lite mer men sedan måste nog taken och väggar målas om. Men det är bra, Miguel inser att vi i alla fall inte överdriver. Han är rätt mån om sitt hus, verkar det som. Det är bra!

Det här var den 15 januari. Ser bättre ut, men det är fortfarande väldigt fuktigt.

Tänk så mycket vi får vara med om! Tänk så mycket jag får att skriva om!

12 kommentarer:

 1. Å suck! Skulle gissa att det bara är del 1 av hela historien. Känner att det kommer fler efterföljare som med poolen ungefär...

  Tycker synd om er faktiskt. Först poolen, trädet med alla larver och nu fuktskador och läckande tak/vägg. Å det har ju regnat en hel del på sistone också.

  Bra dock att Miguel verkar vara mån om sitt hus och åtgärdar problemet. Är Miguel Nairas man eller?

  PS. Skulle jag någonsin få för mig att köpa hus i Spanien, påminn mig om att låta bli;-) DS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, hoppas att det inte blir en långkörare. Med poolen hade vi ju dessutom problem med företaget som skulle fixa. Takläggarna har tydligen redan lagt om en del av taket för en del år sedan, nu är det resten som ska åtgärdas,

   Miguel är Nairas blivande fd man.

   Det är nog lika jobbigt med hus oavsett land. Herrejisses vad saker man kan råka ut för!

   Radera
 2. Så trist att bo i ett hus med mögel. Hoppas verkligen de kommer till rätta med grundproblemet för fukt och mögel är ju inte det bästa för hälsan direkt.
  Misstänker att det tar tid att få allt årgärdat men förhoppningsvis blir det bra när allt är klart. Håller tummarna! Skönt att Miguel vill se till att få huset beboligt i alla fall.
  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det är ju det där med hälsan. Hade vi inte fått bra respons från Miguel så hade vi väl fått omvärdera boendet. Men jag tror i alla fall inte att det har gått så pass långt att vi eller huset luktar mögel. Vi försöker hålla undan och tvättar rent osv.

   Radera
 3. Så trist! Inte då att det äntligen ska bli åtgärdat, utan mer att det ska gå så långt innan det tas på allvar. Vi har lite olika syn på det där med husunderhåll i olika delar av världen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men det kan ju ha berott på okunskap också ifrån Nairas håll. Inte lätt att veta. Men ibland måste det till rejält för att ögonen ska öppnas, tror jag.

   Radera
 4. Så trist med all fukt och framförallt med möglet! Vi köpte lägenheten på hösten, och då hade den knappt nåt tak alls. Haha! Vi hade tur...

  Hoppas det ordnar sig med allt nu då - Miguel verkar ta det hela på allvar, och det är ju bra. Kanske bra att det är han som tar över ansvaret för huset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det ä nog bra att det är Miguel som tar över huset. Han är inte lika spanskt hetlevrad heller tror jag. :)

   Och visst ordnar det sig. Lite bloggfoder, som sagt!

   Radera
 5. Det finns lärdomar att dra av ditt inlägg:
  - Ska man flytta utomlands så är det klokt med att börja med att hyra bostad. På så sätt blir man insatt i problembilden utan att "ruineras".
  - Viktigt att göra skillnad på "det är normalt" och "det är vanligt".
  - Det underlättar att vara innovativ. M t p de smarta egna fuktuppsugare du gjorde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där var nog en bra sammanställning av situationen!

   Har aldrig ångrat att vi hyr i st f att direkt börja leta efter köpeobjekt. Vi har fått andra tankar längs med vägen.

   Radera
 6. Trist att ni drabbats så hårt av mögel. Vår lägenhet är mögelfri, men det tar tid för all tvätt och badrummet att torka efter dusch. Känns rätt ofräscht, men det är väl så under vintern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är jobbigt med fukten. Tog tre dygn att torka kläder inne när det var riktigt fuktigt ute och inne. Känns sådär det med. Men just nu är det bättre fast nu regnar det igen.

   Radera