torsdag 5 januari 2017

Rensa foton? Va? Måste man?

Jag läste om Ama som har 75.000 foton snyggt och prydligt sorterade av sin "Stalker". Avundsjuk blir man ju, vilket jobb han har gjort!

Jag har inte riktigt så många men på min OneDrive, lagringsstället där uppe bland molnen, har jag visst råkat samla på mig 8 000 foton på ca två år och många av dem finns även kvar på telefon - samma foton. Jag borde nog rensa lite, de allra flesta är ju inte mycket att ha. Fotona lagras där automatiskt från telefonen så fort jag har wifi så det är inte mycket till kvalitetsgallring där inte. Och vem blir glad över att ha kvar foton som dessa nedan?

Inte jag i alla fall.


Det där var ett försök till att visa att jädrans vad det bolmade inne i braskaminen! Vi köpte en kemisk sotare, dvs som ett vedträ som ska rensa bort tjära och annat som sitter fast i skorstenen för vi misstänkte att det har nog inte gjorts något där på länge. Väldigt länge. Tror det funkade rätt bra, såg rent ut det lilla jag kunde se. Och det ryker in lite mindre, inbillar jag mig.Apelsiner, köksbänk, tidningshög och min toffla. Väääldigt intressant för eftervärlden.Ett försök till att fotografera julbelysningen i hibiskusbusken. Vi upptäckte nämligen nu - den tredje julen - att det i den röda-gula slingan sitter en blå lampa och i den blå-gröna sitter en röd! Väldigt underhållande!Skulle tippa på min handflata och min munkjacka.


 

Om någon undrar så är min sko köpt på Decathlon, märket är Newfeel och fungerar utmärkt för min opererade Hallux valgus-fot. Jag tror jag går i parken. Väldigt intressant, eller hur! Nä, tänkte väl det ...Jaha ja. Det där måste vara ratten i bilen. Man får ju i Spanien inte prata när man kör utan installerad handsfree. Fast det här är nog mer när jag ska kliva ur eller något. Med kameran på?Tänk att något så gott kan se så vidrigt ut! Jag försökte fota stekt surkål medan den tillagas, den är inte färdig än där på fotot. Smaklig måltid, liksom ... Bilden fick mig att tänka på ett inlägg av BP. (Känsliga läsare bör inte klicka på den länken.)

Vad jag skulle komma till med detta långa - och ja, tramsiga - inlägg var att nu måste det röjas! Precis som man måste spara så måste man kasta. Och jag har i ett års tid tänkt att den 3:e varje månad (började skriva ett inlägg om det för ett år sedan), då ska jag röja föregående månads foton i mobilen och i dator. Har jag gjort det? Nä. Eller jo, lite. En del. Men nu måste jag storstäda för både telefon och OneDrive tycker att nu får det vara nog, bättring måste ske eller så får jag betala för det! I telefonen är kostnaden att jag inte kan ta mer foton eller göra något för minnet är fullt. På OneDrive får jag betala 69 € för ett år för att få mer utrymme.

Lägg in en pling i kalendern! Det kanske hjälper lite, i alla fall!

Med tanke på att de där bilderna ovan är samlade från foton tagna efter den 22 december så inser man ju att nä, här ska det inte köpas något. Här ska det röjas! Och helst varje månad!

15 kommentarer:


 1. Hi hi hi, lite oviktiga bilder har man allt. Jag försöker rensa eftervärt. Sparar inget i molnet. Dumt eller inte det vet jag inte...

  Kram ❤

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste inte spara i molnet men det är bra om man har en kopia någonstans. Duktiga du som redan rensar!

   Radera
 2. Hahaha! Känner igen ditt dilemma. Uppenbarligen gör jag det med närmare 50 000 osorterade bilder i fem mappar och i form av olika backups. Men grejen är ju den - hade du slängt dina mera eller mindre misslyckade bilder hade du ju inte haft bloggfoder till det här inlägget.

  Åsså 1 000 tack för länken med spyan. Vilket otroligt minne de har - bilden är ju från maj ifjol. Jag är impad här, riktigt impad:-)

  PS. Struntar i slänga bilder och bygger på i stället. Men åt andra sidan har jag ingen av mina bilder i nå't moln heller. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otroligt minne? Jag försöker och försöker men bilderna i det inlägget är för evigt fastsvetsade! :)Och så är det ju som så att vissa saker är mer framkallande än andra. Jag menar, surkål... hur smakligt ser det ut?

   Radera
 3. Jag lägger in alla bilder på datorn och bävar inför den dagen då datorn protesterar ;) Peter spelade nyligen in en reklamfilm för Kiliaro, som är en lagringstänst för bilder som kostar 19 kr/månad. Jag har inte provat själv, men det verkar inte så dumt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket sammanträffande!
   Kiliaro... https://kiliaro.com/?hl=sv

   Kan jag få lite kickback nu? :)

   Jag måste säga att det är ett bra pris. OneDrive vill ha ganska mycket mer! VÄLDIGT mycket mer. Och så sitter jag och undrar ver vilka skyldigheter de har mot mig som icke betalande kund, de har alla mina bilder men jag betalar ju inte för det. Om det händer något? "Jaha...? Och?" är ju risken att man får som svar, egentligen.

   Radera
 4. Jag läggger först in bilderna på datorn och sedan sovrar jag noga, väldigt noga vilka jag behåller. Jag sorterar fotona genast och efter månad och plats så det är lätt att hitta. Lgger oftast in bilder varje dag från kameran. Mobilkameran används ganska sällan för den har inte någon bra optisk zoom. (Mobilkameror har sällan det, men det kanske kommer) En separat hårddisk kopplar jag till datorn när jag lägger in bilderna och då hamnar de där också per automatik. Även den rensar jag, men bara en gång i månaden.
  Jag har också ett "moln", men de tjänsterna är jag mer osäker på. Separata hårddiskar har jag koll på, det har jag inte på molntjänster.
  SEdan är det alltid bra att fråga sig varför man sparar en del foton....
  Har även på telefonen ca 500 foton men där rensar jag också. HUr ofta tittar man på dem?
  Låter som om du är på rätt väg i rensningsprocessen. Lycka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktum är att jag använder nog fotona på telefon en del. Visa vänner något, skicka en bild via WhatsApp osv. Men oj, vad jag måste röja!

   Radera
 5. Haha! Såna där bilder måste jag lägga ut på bloggen direkt - annars är dom borta när Anders tar tag i rensning och arkivering för den månad som gått :-)

  "Vi" har bilderna i stora arkivet. Den variant som jag kommer åt är INTE originalet ifall jag skulle slinta med fingrarna (vilket händer titt som tätt). Sen finns bilderna i molnet och på ett par hårddiskar (en hemma och en hos vänner) och säkert på nåt fler ställe som inte jag vet om.

  Ordning och reda! Fast inte tack vare mig då. Jag bara fotar jag... :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns för- och nackdelar med det mesta. Jag har sett ibland att jag har väldigt många Daddy Longlegs bland mina foton, dvs missar med skuggor av mina ben. Fast de är ju rätt kul egentligen.

   Anders är duktig han!

   Radera
 6. Vi är nog många som ler/nickar/suckar igenkännande åt detta inlägg. Jag lägger över foton till en separat hårddisk vid varje årsskifte och har bilderna katalogiserade efter datum/månad/år. Det får räcka så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det räcker nog långt! Det viktigaste är ju att det finns någon typ av backup och det verkar du ju ha.

   Radera
 7. Att fotografera är kul.... men att rensa, fy så trist.
  Visst måste man ändå ibland, det tenderar ju att bli rätt många bilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fy så trist det är. Och det tar sådan tiiiiid! Och allra helst borde det vara en gallring nummer ett följt av en nummer två.

   Radera
 8. Jag har fotat något så enormt mycket under 2016, blir väl lätt så när man flyttat till ett nytt ställe. Måste också rensa!!

  SvaraRadera