onsdag 25 januari 2017

Rondell nr 9 - Glorieta Joan Hunt

När jag började denna serie om de spanska rondellerna i min närhet så tänkte jag mest på hur de ser ut, om de är estetiskt tilltalande eller avskräckande. Vad jag inte tänkte på var vad det skulle tillföra mig! Att jag på köpet får lära mig en massa om händelser och personer, sådant som jag annars aldrig skulle brytt mig om att läsa eller leta mer information om.

I dag har turen kommit till en rondell som ligger ovanför Lidl nära oss och den är namngiven efter en spektakulär kvinna! Den här rondellen heter Glorieta Joan Hunt.


Vi tar först ett varv kring rondellen.Den är just nu juligt och vackert färglagd med röda cyklamen.


Där bakom rondellen ligger det en måleributik.


Och där i bakgrunden, intill måleributiken, skymtar den senapsgula byggnaden, orsaken till rondellens namn och läge.

Invigningen 2013
Bild lånad från Cudeca

Vem är då Joan Hunt som har fått en egen rondell? Jo, denna engelska kvinna är grundaren av Cudeca, Cuidados del Cancer, canceromvårdnad. Som så många andra har hon förlorat sin man i cancer. Hon hade velat kunna sköta honom hemma men det gick inte. Efter sin mans bortgång donerade hon först filtar och gardiner till hospis och sedan började hon samla in pengar. Idén om en stiftelse föddes.

Cudeca bildades 1991 och började verksamheten 1992. Sedan dess har stiftelsen varje år fått många utmärkelser. Ca 12 000 personer i Málagaområdet har kostnadsfritt fått hjälp till ett drägligare liv i dess slutskede, antingen hemma eller i deras faciliteter (hospis och dagcenter). 


To change the process of dying to a process of living. Although we cannot add days to life, in Cudeca we try to add quality of life to days through our “special kind of caring”. (Cudecas huvudsyfte)


Huvudkontoret ligger sedan 1997 alldeles intill rondellen och är byggt på mark som Benalmádena kommun skänkt till Cudeca. 


Jag har sett reklam om Cudeca lite varstans i främst tidningar där de ber om donationer. Skådespelaren Antonio Banderas, född i Málaga, är en av frontfigurerna för att samla in pengar. Detta går till att hjälpa främst cancersjuka att få palliativ vård, det vill säga vård av sjuka där den förväntade utgången är döden, antingen i hemmet eller på hospis. Omsorgen gäller inte bara den sjuke utan även de anhöriga då de kan behöva hjälp att hantera situationen och bearbeta sorgen.

Vidare går pengarna även till att utbilda den anställda vårdpersonalen samt att utveckla terapier för att ständigt förbättra livskvalitén för de drabbade.


Förutom donationerna samlas pengar till stiftelsen in via deras butiker i Málaga-området. Dessa är secondhandbutiker som drivs av volontärer. Privatmänniskor skänker sina saker till Cudeca och pengarna som kommer in vid försäljning går oavkortat in i organisationen. Ofta lämnar folk sina saker till dem när de t ex flyttar tillbaka till sitt hemland och står med ett fullt möblerat hem. Det är via butikerna som Cudeca får in mest pengar men pengar kommer även in via deras aktiviteter och donationer från Junta de Andalucía (ungefär som Landstinget för Andalusien, fast mycket mer än så), företag och privatpersoner.

I dag är Joan Hunt 87 år och är fortfarande aktiv i sin stiftelse även om hon 2014 lämnade över ordförandeskapet till nästa eldsjäl, advokaten Ricardo Urdiales.


Vill du själv se den? Då kan du åka hit:
Korsning: Avenida del Cosmos/Calle Turmalina
Ort: Arroyo de la Miel, Benalmádena
Provins: Málaga, Andalusien, Spanien
Google Maps hjälper dig till rätta.


Det här är min lilla serie med cirkulationsplatser jag har kört förbi eller genom i först och främst Spanien. Vill du ser fler vackra, roliga, konstnärliga eller helt enkelt bara udda rondeller? Klicka då på etikett Rondeller. Planen är att publicera en ny varje onsdag.

25 kommentarer:

 1. Vilken underbar idè att skriva om rondellerna! Och intressant att de har fått namn också. I min närmaste omgivning är rondellerna helt namnlösa, tyvärr (och ganska misskötta också).
  Stella i Italien

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stella,
   Vad roligt att du gillar det! I Sverige är de också ofta ganska trista men de senare åren har de kommit lite mer i fokus och även där tycker jag man kan se roliga, vackra och innovativa historier. Däremot brukar de nog inte döpas på samma sätt som här i Spanien.

   Radera
 2. Tänk att en rondellgenomgång kan vara så allmänbildande. Det är eldsjälar som Joan Hunt som håller hoppet vid liv när det gäller mänskligheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tänk. Det var jag själv inte riktigt beredd på. Jag lär mig massor om min nya omgivning.

   Och ja, vilka människor det finns!

   Radera
 3. Ditt bästa rondellinlägg hittills! Som jag sagt så många gånger förut så älskar jag spanjorernas inställning till rondeller. Å den här rondellen är verkligen något alldeles extra. Kan dock tycka att den egentligen borde ha varit dubbelt så stor och byggts mitt i Malaga för att uppvakta Glorieta Joan Hunt och hennes Cudeca. Fantastiskt!
  Vilken eldsjäl (på bilden i länken ser hon oerhört pigg och fräsch ut)!

  En riktig solskenshistoria som värmer rejält!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, BP!

   Rondellen må vara liten men den är välplacerad då den ju ligger där Cudeca ligger samt att det är mycket trafik där. Det är samma väg som Bollrondellen, den ligger strax ovanför.

   Radera
 4. Extra roligt idag att läsa om den valda rondellen eftetrsom syftet ligger mig extra varmt om hjärtat. Och visst får du lära dig mycket och på olika sätt just genom rondellerna. Jag är väldigt glad över att du delar med dig. En stor eloge till denna fantastiska kvinna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid roligt när det uppskattas!
   Måste försöka titta in i en butik någon gång, finns säkert mycket bra där.

   Radera
 5. Tack för ett väldigt intressant inlägg om en beundransvärd kvinna. Har sett namnet någon gång tidigare, men inte vetat vad det varit.
  Bra om kändisar kan använda sitt namn och person för behjärtansvärda ändamål.
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är intressant att läsa om när man börjar titta runt för att samla information. Tung läsning samtidigt som det finns ett litet ljust skimmer.

   Radera
 6. Jag säger som Steve, tänk vad man kan lära sig mycket genom att läsa inlägg om rondeller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var precis det jag menade! Jag tänkte inte på det när jag började. Det borde finnas mycket kvar att lära sig så många rondeller som hör finns.

   Radera
 7. Tänk att en kvinna kan "orsaka" så mycket på ett väldigt positivt vis mitt i allt det elände som den där hemskesjukdomen ställer till med. Hon är klart värd en rondell! Fast precis som BP tycker jag att den rondellen borde ha en mer framträdande plats.

  Tänk vad man kan lära sig mycket av rondeller!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tänk! Det tänkte jag väl aldrig när jag började med dem.

   Fast jag tycker den ligger ganska fint där den ligger, ändå.

   Radera
 8. Wow denna kvinna gillar jag starkt som kämpar och har lyckats att starta en stiftelse genom donationer som går till hjälpmedel och eftervård till cancersjuka. Man får definitivt inte glömma de anhöriga som kämpar på att ta hand om sin vän, partner eller släkting. Jag skänker gärna ting och pengar för att bidra till stiftelsen. Tack Emma, om jag har vägarna förbi ska jag ta mig ett besök till seconhandbutikerna och donera. Vilket fint initiativ!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns nog mycket att finna där i butikerna. De säljer även kläder, har jag för mig. Undrar hur det är med böcker, kabske borde gå ib och se vad de har,
   Har för mig jag läste att de även har öppnat i Estepona.

   Radera
  2. Ditt initiativ att faktiskt börja rensa i skåpen för att ta med vid tillfälle, det är ett otroligt fint initiativ!

   All heder!

   Radera
 9. Men så trevligt med lite ..(eller mycket)information av denna rondell! Vilken härlig kvinna som tog detta initiativ, stor eloge till henne!
  Tack för all information och bilderna på den vackra rondellen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så lite så! Nöjet är på min sida, det var intressant att läsa om.

   Radera
 10. Svar: Mythbusters är en av makens absoluta favo serier:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag kan tänka mig! Det är otroligt underhållande även om det hela kanske inte alltid är så vetenskapligt som det först ser ut att vara.

   Radera
 11. Ett bra sätt att hedra henne på, många passerar väl dagligen denna rondell och blir förhoppningsvis nyfikna, som du.
  Intressant rondellinlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är stor genomströmning i rondellen. Jag hoppas att folk vet om vad Cudeca är och gör.

   Radera
 12. Men vilka fina rondeller ni har!

  SvaraRadera