lördag 1 april 2017

Lördagsgodis vecka 13 2017

Trots allt tjafs med den spanska byråkratin denna veckan så har där varit några riktiga ljusglimtar!

Godisbit nr 1
Söndag kväll, sonen hade läst ut alla böcker. Jag skulle logga in på Stockholms Stadsbibliotek för att hitta en ny bok åt honom att ladda ned men äsch! Det har gått ett år och lånekortet har inaktiverats (de är aktiva ett år i taget, tydligen).

Kl 20:23 på söndagskvällen skickade jag mail till dem om att aktivera kortet, måndag morgon kl 9:02 fick jag svar att det var fixat. Helt suveränt fin service! Jag är så otroligt tacksam för detta!

(Tänk så lätt administration faktiskt kan vara!)

Godisbit nr 2
Återbruk! Mannen min suckar åt mig ganska ofta, jag har ju så svårt för att slänga saker. Men den här gången fick jag med beröm godkänt. Varför då? Jo, en av de där böjliga skärbrädorna från IKEA hade spruckit lite i mitten. Kastklar, alltså. Men jag tog i stället fram saxen och klippte skärbrädan i bitar så nu har jag fyra små skärbrädor i perfekt storlek för till exempel en apelsin för morgonjuicen. Dessutom får de plats i diskmaskinen utan att vara i vägen för vattenspridaren där inne.


Godisbit nr 3
Torsdagens middag, så klart! Sonen skulle ju laga middag och han hade bestämt att vi skulle göra köttfärscrêpes, dvs pannkakor med någon köttfärsfyllning, ost på och sedan in i ugn en stund. Så det blev det! Han lagade i stort sett allt själv medan jag sprang runt med disktrasan i hand och torkade och sa vad han skulle göra.
- Lagade du allt själv? frågade mannen min när vi satt vid bordet.
- Ja, fast mamma hällde i paprikapulver och den där andra ... salladskryddan.

Och jo, det stämmer i stort. Jag tog över lökhackandet när tårarna bara rann.
- Häng inte över löken så blir det lite lättare och gnugga inte med handen i ögonen! Och akta fingrarna! instruerade jag.

Resultatet? Det blev gott, ingen gourmetmiddag kanske, men helt OK. Men man måste ju lära sig vardagsmat också samt att det är svårt att instruera när det liksom sitter i fingrarna. Men bäst av allt var att han gjorde allt med ett bra humör, tyckte det var kul. Han har redan bestämt vad som står på menyn nästa torsdag.

8 kommentarer:

 1. 1. Fantastisk service av Stadsbiblioteket!
  2. Återvinning när den är som bäst! Och du måste ha världens vassaste sax!
  3. Duktig son! Imponerande! Å om du inte vill ha rinnande ögon när du/n skär lök så släng löken i kylskåpet. När de är kalla framkallar de inga tårar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Löktipset måste jag prova, tack! Den var faktiskt ny. Annars har man hört många varianter.

   Saxen är även den ifrån IKEA. Den där med blå handtag och någon typ av flasköppnare. En riktigt bra kökssax, faktiskt!

   Och jag är så otroligt glad för den fina servicen på bibblan, det har jag berättat för dem flera gånger.

   Radera
 2. Visst är dom bra där på biblioteket! Blixtersnabba på att svara och åtgärda :-)

  Vi hade återbruk av en sån där Ikea-skärbräda nu när vi var i Andorra och åkte skidor. Vi har börjat lära oss vad som INTE brukar finnas i lägenheterna. Åtminstone inte i brukbart skick... Men den skärbrädan som gjorde sin sista insats i livet där, ja, den finns inte mer...

  Så himla kul att sonen klarade av det så jättebra!

  Härliga godisbitar här :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återbruk och en skärbräda tar ju inte mycket plats, kan användas till annat under resan, bottenplatta i väskan eller något.

   Nu ser vi fram emot torsdagens matlagningslektion. Nu ska han få lära sig mer om kryddor också! :)

   Radera
 3. Vilken trevlig godispåse!
  Visst är Stadsbiblioteket i Stockholm toppen. En eloge till dem. Jag är också supernöjd (Men läser helst pappersböcker när jag är hemma.)

  Kul idé att återanvända dessa mjuka skärbrädor. Ska genast testa.

  Roligt med sonens matlagning. Vi hade det så sedan döttrarna var 10 år och de hade var sin dag i veckan. Vad de lärde sig mycket och dessutom att följa en instruktion. Perfekt!
  Ett tips är att efter hand helt lämna köket och komma dit när maten står på bordet för då lägger man sig inte i. Lätt hänt annars.
  Att ta på "simglasögon" när man hackar lök kan också hjälpa. Ja,tipsen är många och man får prova sig fram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé där med att lämna köket. Fast det dröjer nog ett tag, än är det mest att följa mina instruktioner. Men jag köper i bland de spanska mattidningarna och snart så ska vi välja där och då blir det till att följa recept på spanska!

   Radera
 4. 1. Sådan service blir man glad av. Det är en viss skillnad på administration och byråkrati.
  2. Med kreativitet kommer man långt.
  3.Sonen tar verkligen sin nya roll på stort allvar. Nästa torsdagsmeny redan klar. Imponerande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det skillnad på administration och byråkrati men tyvärr lockar väl den ena till sig den andra. All slimma administration samtidigt som lagar och regler måste uppfyllas är inte lätt, har trilskats med det i många år.

   Ja, det ska bli så gott på torsdag!

   Radera