söndag 16 april 2017

Skyltsöndag nr 56 - Monumento a la Peseta

Tillbaka till Paseo Marítimo i Fuengirola och det gångstråk som ligger utmed Medelhavets sandstrand.


Den här statyn är den första som har rests i pesetans ära, fler har sedan tillkommit runtom i Spanien.

När pesetan avskaffades den 1 januari 2002 fastställdes kursen till 1 EUR = 166,386 ESP och denna siffra kan man faktiskt ibland fortfarande se på kvitton när man handlar i Spanien. (1 EUR var då värd 9,2825 SEK, i dag 9,582 enl ECB.)


Monumento inaugurado siendo alcaldesa de Fuengirola Esperanza Oña Sevilla enero 2.002

Monumentet invigdes av Fuengirolas varande borgmästare Esperanza Oña Sevilla januari 2002.

Har ni sett så udda spanjorer skriver årtal! Det reagerade jag på när vi kom hit, tycker fortfarande att det ser helmysko ut med en tusentalsavgränsande punkt eller komma i ett årtal.


Gómez de Guerreo, Escultor, Tlfo. 952.476.526 

Konstnären är José Gómez Guerreo, hans telefonnummer står på skylten!


Historia de la peseta (Fritt översatt längre ned.) 
 Acuñada por primera vez en 1869, la peseta ha estado muy vinculada a la historia de España. Ha sido testigo de cambios políticos, económicos y sociales, y ha representado a reyes, presidentes y generales.
A lo largo de su existencia, la peseta ha sido acuñada en plata, papel, en una aleación de níquel y cobre ("La Rubia") y en aluminio, la mas reciente.
A partir de 26 febrero de 2002 la peseta dejara de circular para dar paso al Euro, moneda que simboliza la unión entre países europeos.

El ayuntamiento de Fuengirola rinde homenaje a la peseta con este monumento que servirá para recordar siempre su importante papel en la nación española. 


Historien om pesetan
Sedan den först präglades 1869 har pesetan varit nära knuten till historien om Spanien.
Den har bevittnat politiska, ekonomiska och sociala förändringar och har representerat kungar, presidenter och allmänheten.
Under hela dess existens har pesetan varit präglad i silver, papper, nickel och koppar ( "Blondinen") och den senaste i aluminium.
Från 26 februari 2002 upphörde pesetan att cirkulera för att ge plats för euron, valutan som symboliserar unionen mellan de europeiska länderna.
Fuengirola kommunfullmäktige hyllar pesetan med detta monument för att för alltid komma ihåg dess viktiga roll i den spanska nationen.Ett endaste konstverk och den innehöll faktiskt hela tre skyltar! Riktiga skyltar. Fullträff på en söndag!

Jag gillar den här!

~ ☺ ~

Vill du se fler skyltar och annonser kan du klicka på etikett Skyltsöndag här i bloggen.
Och glöm inte bort att kika in på förvaltaren BP's Skyltsöndag! Här är alla medverkare.

20 kommentarer:

 1. Trevligt med ett monument till pestetans ära. Jag tycker att man fortfarande kan se pesetasangivelser både på hyllkanter och kvitton. Brukar fnissa lite åt det, ända tills jag begrundar det faktum att jag fortfarande räknar om alla sorts valutor till svenska kronor efter alla dessa år...
  :-)

  Ha en härlig påskdagskväll! :-D

  SvaraRadera

 2. Ja, här fick du en fullträff... :D)

  Påskdagskram ♥

  SvaraRadera
 3. Jag kommer så väl ihåg, när peseton gick över i euro. Då var vi samtidigt på Teneriffe. Det har väl inte blivit billigare sen dess, precis.
  Mäktiga skyltar.
  Skyltsöndagskram 💛

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har tvärt om blivit en hel del dyrare de senaste åren, skulle jag tippa. Minns när vi var här 2012 på semester/kolla runt-runda, då tyckte vi det var billigt med det mesta. När vi flyttade hit två år senare var det inte längre lika billigt. Har hör flera som säger att det var något som hände där med priserna.

   Radera
 4. Lärorikt. Pesetas kommer jag för alltid att förknippa med Spanien. Så "rik" jag kunde känna mig med en bunt små pesetassedlar i fickan. De va tider de.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, nu får man åka till Serbien för att få den känslan. Dra av en nolla så får du ungefär beloppet i svenska kronor.

   Jag blev så glad när jag tittade ned i semesterplånboken och hittade en massa sedlar, trodde de var från Sverige! Wow! När fick jag dessa?
   Äsch, skit! Det var ju dinarer... Från 1500:- till 150:- på en sekund.

   Radera
 5. Vad trevligt och roligt att komma hit till Paseon i Funkan och här har hag gått många gånger under årens lopp, första gånge redan på 70- talet.Men då såg det annorlunda ut.
  Gillar verkligen den här skulpturen och perfekt med tre skyltar i en. Och visst är det trevlig läsning dessutom. Håller nog med att det känns på många platser där euron finns att dte blivit dyrare, men här har vi ändå ca bara 50%av hushållskostnaderna mot hemma och gäller det restaurangbesök än mer.
  Tack för fin skyltning och intressant läsning om pesetan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv!

   Jag tror att ni har ganska mycket lägre priser på en hel del i Torrevieja, inte bara fastigheter.

   Radera
 6. Full pott här Emma! Monumentet är otroligt vackert tycker jag och står ju på en plats där man knappast kan missa det. Tror att jag till och med har några pesetas kvar någonstans i en låda - kult ju!
  Å precis som andra länder i EU som gick över till Euro så steg priserna rejält. Minns även vår folkomröstning här i Sverige där vi (min man och jag) och en majoritet i Sverige röstade mot Euron.

  Vilket toppen bidrag till Skyltsöndag!!! 1 000 tack för det och länken. Å tack för soliga och "varma" bilder från solkusten. Du skulle inte vilja byta med mig just nu kan jag säga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, jag har förstått att det är allt annat än klarblå himmel och värme i hos er just nu.

   I och med euron har det ju också blivit lättare att verkligen jämföra priser så de som låg i "botten" har säkert sett sin möjlighet till att höja. Misstänker dock att det är inte riktigt samma utveckling på lönenivåerna.

   Radera
 7. Undrar verkligen om Sverige hade gjort minnesmonument över kronan om den försvann. Antagligen inte. VI är dåliga på att vara stolta över både det ena och det andra.
  Kommat i tusentalen. Minns att jag fick lära mig att skriva så i tusental i skolan i tidernas begynnelse. Inte i årtal dock - men, egentligen, varför skulle det vara skillnad ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tveksam, jag med. I Sverige är det nästan som att hylla är att skryta och det ska man ju inte göra. Ja, om det inte är en kung eller författare.

   Om komma i årtal, här kommer min teori: vi säger ju inte ettusenniohundrasextionio utan nittonhundrasextionio om 1969. Rekommendationen är även att man ska säga tjugohundratalet, inte tvåtusentalet. I den internationella standarden så har man inte hundratalsavgränsare utan tusental så alltså inte i årtal. För övrigt rekommenderar standarden att man skriver ett fast mellanslag som tusentalsavgränsare för att minska å förvirringen eftersom vi i Europa (utom GB) skriver punkt som avgränsare och komma vid decimalerna. I USA och GB gör det tvärtom och det skapar förvirring.

   Radera
 8. Vilken kul grej, att resa ett minnesmonument över valutan. Undrar om det finns något liknande på någon annan plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns fler i Spanien i alla fall. Men om det finns något i de andra länderna? Ingen aning.

   Radera
 9. Häftigt med detta monument. Fransmännen skulle kunna gjort det samma, de var rätt stolta över sin franc.
  Minns när Euron kom och fransmännen var sura över att den italienska euron kunde vara lika mycket värd som den italienska. ����

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju möjligt att de har något, det är mycket man inte har sett i Frankrike!

   Radera
 10. Jag får ju verkligen säga att spanjorerna är väldigt patriotiska. De har verkligen förevigat pesetan till ett fint monument. Knepigt värre att markera tusentalet med en efterhängsen punkt/ komma =●

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de är väldigt patriotiska! Och det får de gärna vara, särskilt när det ter sig på detta viset.

   Radera