lördag 22 april 2017

Lördagsgodis vecka 16 2017

Jag hade en så himla bra godispåse skriven! Men Blogger tyckte tydligen annorlunda samt livet i allmänhet. Det är lite mycket just nu men visst finns det godisbitar! Tur man minns godsakerna även om formuleringarna är annorlunda. Fast det vet ju inte ni.

Godisbit nr 1
Den spanska sjukvården! Konstig godisbit, jag vet men vänta så ska ni få höra!
Doktorn skällde ju på mig för att jag tyckte det var bra att tvätta öronen med öronpinnar så han tyckte att jag skulle äta penicillin och sedan komma tillbaka om tio dagar. De dagarnas slut var i torsdags och jag kunde lekande lätt boka tiden på telefonens app. Väl på plats fick jag visserligen vänta tio minuter eller så men det var OK. Doktorn tittade sedan i mina öron, han var lite konfunderad och var inte helnöjd med vad han såg utan tyckte jag skulle till en öronspecialist och skrev ut ett papper. Jaja, jag är öronbarn så jag förstår inte vad han gnällde om egentligen. Inget att hetsa upp sig över. Men jaja, de kan väl få titta om de vill och roar dem.
Medan jag var där så passade jag på att fråga honom om det där med gynekologi i Spanien (på vännen Fru Málagas inrådan), hur fungerar det? Var ju ett tag sedan och det kanske kan vara lämpligt att checka läget, så att säga.
- Ah! sa han och skrev ut ett papper till.
- Lämna det i receptionen, sa han till mig.

Några minuter senare hade jag bokad tid hos gynekolog och öronspecialist. Alltså, inte samtidigt utan separata platser, separata tider och separata läkare. Här är det inte "Vi skickar en remiss" och så får man vänta på att det eventuellt ska dyka upp en tid inom tre månader. Nej, det tog några minuter. Här slår Spanien Sverige ordentligt på fingrarna, må jag säga!

Godisbit nr 2
Torsdagens middag var en höjdare! Schnitzel gjord på dubbelpanerad tunt skuren fläskkotlett som sonen med glädje stekte till perfektion! Jag upptäckte en annan positiv sida av detta samarbetet och det är att medan han håller koll på stekningen så kan jag hålla koll på det andra, allt medan jag informerar honom om vad jag gör. Det blev även middag till fredagen och det var lika gott då.

Det saknas något rött!
Tänker ni å det när ni serverar eller får mat? Att något liksom saknas?
Mannen min tycker jag är helknäpp.

Godisbit nr 3
Paella! Vänner! Att försöka lösa en trist situation.
Vi var bjudna på paella till Familjen Málaga tillsammans med andra vänner. Mannen min vaknade dock med ryggskott och kom knappt ur sängen. Först tänkte vi ställa in helt men det slutade med att sonen och jag åkte och var där i två timmar och jag fick mig en rejäl spanskalektion. Jag fick prova på något nytt: svart paella!

Man kan ju inte komma tomhänt! En kruka med kryddor som uppskattades!
Och jag såg att krukan kommer att tas om hand om för oj vad mycket fina växter Familjen Málaga har!

Svart paella!

16 kommentarer:

 1. Efter att ha läst AMA:s blogg så har jag lärt mig att spansk jukvård är toppen. Hoppas dock att jag slipper nyttja den under våra fem veckor här...

  Presenten till

  Schnitzeln och potatismoset var helt i min smak, men absolut inte resten;-) Dessutom saknades det sås;-)

  Paellanhade jag utan problem fåt ned om jag hade givit order till mina ögn att blunda;-)

  Toppen godis den här veckan hos dig:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den verkar fungera bra.

   Men det är sås där, den bidde lite blek bara! Kunde inte ha i mer soja, det var redan tillräckligt salt.

   Ja, svart paella var en upplevelse. Jag hade inga problem med färgen, får bara inte tänka på vad det är jag stoppar i mig.

   Radera
  2. Svenskar är väldigt såsiga av sej;
   tycks inte kunna äta en köttbit utan sås. :)

   Ruth i Virginia

   Radera
  3. Jag älskar sås! Men amerikanarna är ju duktiga på att dränka det maten i sås med, tänk alla grillsåser, ketchup osv.

   Radera
 2. Nr 1: Ännu en gång kan fastslås att svensk sjukvård INTE är bäst. Jag var i veckan på mitt "snabba" återbesök efter min plötsliga dövhet på höger öra i juli i fjol. Det utlovat snabba återbesöket dröjde alltså 9 månader.

  Nr 2: Sonens medverkan i familjens mathållning är stadd under ständig utveckling ser jag.

  Nr 3: Svart paella är ingen ögonfägnad direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att det löser sig med ditt öra. Själv är jag inte alls orolig för mina. Bara doktorn som ojjar sig i onödan.

   Undrar om jag kan få sonen till att göra paella! Fast inte svart, kanske.

   Radera
 3. Spansk sjukvård låter verkligen bra - tänk bara att slippa remisser. Svenska motsvarigheten tror att de är så väl fungerande att de inte ens verkar titta över sitt system ... och det blir inte bättre med tiden - även om vården är bar, när man väl får den ;)
  Laga mat tillsammans är alltid så mycket trevligare än att göra det ensam!
  Svart Paella? Med bläckfisk? Därav svart? #intenyfikenbarajagfårveta ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror du har helt rätt, det är oftast inte fel på läkarnas kunnande. Det är det runtomkring som haltar. Spanien verkar ha ett bra utvecklat datorsystem för sjukvården.

   Japp, man häller i bläcket som man kan köpa i påsar här. Finns i frysdisken. Ger tydligen en viss sälta, annars vet jag inte vad mer det ger för smak. Det är ju inget saffran i denna paellan, heller.

   Radera
 4. Jag har - tyvärr - studerat den spanska sjukvården MYCKET noggrant, och har bara rosor att ösa över den. Hur bra som helst! En nackdel kan vara att så fort jag visar mig så har dom en tendens att sy in mig... Kan bero på att jag har en tendens att tro att allt ska gå över av sig självt, och åker inte till sjukan sådär på studs...

  Tur att det inte var en kombinerad gynekolog och öronspecialist, för det lät lite skumt :-D

  Hoppas makens rygg är bättre nu!

  Ha en fin söndag :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske du inte visar dig där så ofta just för att de syr in dig? Hönan och ägget ... Och nä, jag drar också ut på läkarbesök in i det sista.

   Tror jag inte ska utveckla det där med gynekolog och öron. Finns ett skämt där men det är ju söndag ...

   Ha en bra sådan du med!

   Radera
 5. Jag har ju även erfarit sjukvården i Spanien i över 3 veckor på vårdavdelning och är supernöjd med både behandling och personal!!!
  Jag är nog tacksam att jag var i Spanien när jag fick hjärnhinneinflammation =)
  Annars gillar ju schnitzel men har aldrig provat med mos. Svart Paella har jag inte testat men blir jag bjuden så provar jag nog gärna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hörde jag redan innan vi flyttade att sjukvården ska vara bra och än har det stämt. Har ingen vidare lust att undersöka det närmare, dock.

   Potatismos är jättegott till, särskilt som vanlig kokt potatis ratas av herrarna i hushållet. Dessutom så blir moset i Spanien lite extra gott av någon anledning.

   Ja, du s om verkar prova det mesta i matväg borde ju inte rata svart paella!

   Radera
 6. Ja Svensk sjukvård ligger i lä mot många länder. Nu har vi precis kommit hem och det första jag behövde göra var att uppsöka läkaren för ett väldigt infekterat sår i foten. Men herre jösses vilka procedurer, vänta hit å dit, telefontider, köer, olika sköterskor läkare, sen slutligen en värdelös läkare som bara ville gå på lunch. Så på vägen ut genom dörren fick jag själv fråga hur ofta och länge jag ska äta penicillin. Usch! Jag har inte mycket tillövers för Svensk läkarvård nej.

  Paella har jag lustigt nog aldrig ätit men har bara hört bra saker om det. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen tråkigt att höra när det brister i vården. Det känns som att alla bara slåss inom systemet, alla vill säkert väl men orkar till slut inte.

   Jag älskar paella men jag har inte ätit den "riktiga" med kanin och det känner jag heller inget behov av att göra. Men gillar du ris kan jag verkligen rekommendera denna maträtt.

   Radera
 7. Verkligt trevliga godisbitar och visst är den spanska sjukvården jättebra. Men jag är supernöjd bven med den svenska. Inga remisser utan allt ordnas för mig där på stds. Tror det beror på var man bor och vilken vårdcentral och sjukhus man tillhör. Men en stor eloge till Spanien här. Absolut. Vet att många hemma har haft det svårt med att få läkartider, men dit hör jag inte. Inte på någort sätt. Hoppas nu att örat ordnar till sig på bästa sätt.
  Kul med sonens matlagningar och snart behöver du inte ens vara på plats uten kan sätta dig till ett dukat bord och maten framme. Kul med dessa frmsteg som sonen gör.
  Kul och spännande med svart paella. Det har jag aldrig testat. Och en spansklektion på köpet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du har haft tur där med din sjukvård, Ditte. Men det är bra, det! Alla vårdcentraler och sjukhus beter sig nog inte rakt igenom dåligt heller.

   Mannen min frågade sonen om han nu skulle ha klarat att laga detta helt själv men det var sonen inte så säker på. Fast han skulle nog klara av att fixa till några varma mackor i alla fall!

   Radera