fredag 4 augusti 2017

Spanska skolan - del 2: Skolor och klasser

Man är så inkörd i huvudet på hur svenska skolsystemet fungerar: man börjar i skolan det år man fyller sju och sedan är det obligatoriska stadier om tre i nio år för att sedan följas av tre frivilliga år till innan det livslånga lärandet tar vid  - om man inte fortsätter med universitetsstudier dessförinnan.

Men hur fungerar det i Spanien då? Där börjar de till exempel den obligatoriska skolan det år barnet fyller sex år. I Sverige börjar väl de flesta barnen i dag i förskoleklass för sexåringar så egentligen börjar väl de svenska barnen också det år de fyller sex år? När jag tänker efter är därför det spanska systemet väldigt likt det svenska, det bara kallas lite olika. Det här är vad jag har kommit fram till:

Jag tror att APA är någon typ av föräldraförening, att den även kallas för AMPA och CEAPA.
Får återkomma till det, kanske.
Det finns förresten en liknande strip, den satt på sonens dagis i Sverige.
Men då var det "JAG VILL INTE TILL DAGIS!" på ena rutan och
JAG VILL INTE GÅ HEM!" på den andra.
Någon som sett?

SKOLTIDEN

Educación Infantil (EI
Antal år: 6 år uppdelat i två stadier (ciclos) för 0-3 och 3-6 år
Ålder: 0-6 år
Motsvarighet i Sverige: förskola och sexårsverksamhet
Obligatoriskt: Nej, det är frivilligt men de flesta barn går i det andra kostnadsfria stadiet.
Ämnen: introduktion av alfabetet och titta lite på det här med att läsa och skriva. Sociala färdigheter osv. Tror att det är ungefär samma som man har i Sverige i förskolorna. Man förbereder för skolan, man tränar motorik och det sociala umgänget för barn.

Educación Primaria (EP)
Antal år: 6 år uppdelat i tre stadier (ciclos) på vardera två år
Ålder: 6-11 år
Motsvarighet i Sverige: grundskolans låg- och mellanstadium
Obligatoriskt: Ja
Ämnen: spanska, matematik, NO, SO, idrott, bild samt ett andra språk (normalt engelska numer). Religion är inte obligatoriskt i läroplanen, det är upp till skolan och då handlar det mest om katolicism eller annan religionstillhörighet som judendom, islam eller helt enkelt evangelism. Väljer man bort religion får man i stället läsa Valores éticos, etiska värden.

Educación Secundaria Obligatoria (ESO)
Antal år: 4 år uppdelat i två stadier (ciclos) på 3 + 1 år
Ålder: 12-16 år (max till 18 år)
Motsvarighet i Sverige: grundskolans högstadium
Obligatoriskt: Ja
Ämnen: Språk (spanska, engelska och ett tredje om man vill), matematik, NO, teknologi, samhällskunskap, religion eller etik (som nämnt i EP ovan), datakunskap, konst, idrott.
De första tre åren (ESO 1, ESO 2 och ESO 3) är i stort sett lika för alla elever medan det sista året (ESO 4) är mer inriktat och förberedande inför nästa steg i skolvärlden, mot Bachillerato eller Formacion Profesional.

Bachillerato
Antal år: 2 år
Ålder: 17-18 år
Motsvarighet i Sverige: gymnasium
Obligatoriskt: Nej, det är frivilligt 
Ämnen: det är lite olika beroende på skola vilka ämnen som erbjuds men normalt är det följande: konst (som i sin tur delas upp i två klasser där den ena är konst, bild och grafisk design medan den andra är musik, dans och teater), natur och teknologi (matematik, biolog, fysik, kemi, geologi, ritningar osv) och humaniora och samhällskunskap (matematik, ekonomi, latin, grekiska, historia, geografi, konsthistoria, företagsekonomi osv).

Formacion Profesional (FP)
Antal år: Olika, beroende på utbildning och är uppdelat i fyra stadier
Ålder: 15-27 år
Motsvarighet i Sverige: lärling (tror jag)
Obligatoriskt: Nej, det är frivilligt 
Ämnen: Detta är yrkesutbildningar (26 olika finns det i dag) som vissa företag erbjuder i Spanien, även i Europa. Teori blandat med praktik.

Universidad
Antal år: 4 år normalt men till exempel 6 för medicin
Ålder: 19 år -
Motsvarighet i Sverige: universitet
Obligatoriskt: Nej, det är frivilligt
Spanska universitet följer de regler man har inom EU för till exempel hur många år varje utbildning har.

Bild lånad från Freepik

SKOLA

Precis som i Sverige så tillhör man en viss skola enligt var man bor. Men då upptagningsområdet kan vara större än skolan har möjlighet att ta emot elever så har till exempel Andalusien ett poängsystem där närhet, handikapp, syskon mm spelar in.

Skolgången är obligatorisk (IE, EI och ESO) samt kostnadsfri. Skolböcker ingår oftast medan annat material (pennor, sudd och liknande) får man köpa själv. Den kommun man är skriven i har skyldighet att tilldela barnet en plats i någon av kommunens skolor men det måste inte prompt vara den man önskar eller tillhör, inte heller den skola som ligger närmast. Utan att veta tror jag det är samma sak i Sverige.

KLASS

När man ansöker till en skola så är det i början strikt åldersindelat. Är du 12 år så ska du börja Primero ESO, motsvarande årskurs 7 i Sverige. Märker man tidigt att det inte går bra så kan eleven få byta till en lägre klass.

Om man vid läsårets slut har dåliga betyg så kan man få gå sommarundervisning (under sommaren är butikerna fyllda med repetitionsböcker för barnen att studera hemma med) för att sedan göra ett prov som visar att man är redo att fortsätta nästa klass. I annat fall kan eleven få gå om läsåret. Man kan få gå om ett läsår max två gånger.

LÄSÅRET

Det spanska läsåret i grundskolan börjar den 15 september såvida inte denna dag infaller en lördag eller söndag. Terminen slutar kring 22-23 december efter att då endast haft någon spridd allmän lovdag under hösten. Vårterminen börjar sedan efter två veckors uppehåll och slutar vid midsommar. Under våren har man lov precis som i Sverige: sportlov (Semana Blanca) och påsklov samt några spridda nationella och regionala lovdagar.

Skoltiderna varierar något från skola till skola men det verkar vara vanligt att skoldagen börjar kring 8:30 (mellan kl 8 och 9), tre lektioner utan rast emellan, 30 minuters lunchrast då man äter en medhavd smörgås eller liknande, tre lektioner till utan rast emellan, skoldagen avslutas kring 14:30 (mellan kl 14 och 15) och då går man hem och äter en "riktig" lunch.


✎...

Det här är en serie om att börja i en spansk skola i Andalusien.
Mer vardagliga händelser finns under etikett Skolan.

9 kommentarer:

  1. Så sent som i går drog regeringen en lans för allmän 6-årsstart, Fridolin intervjuades i nyheterna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där ser man! Kanske är det bra att de får vara barn så länge som det går men samtidigt så verkar inte barn ha intresse av att vara barn särskilt länge längre ...

      Radera
  2. Det var intressant och skillnaden mellan Sveriges och Spaniens skolväsendet är ju inte så stort, bortsett att eleverna här får en ofta dålig lunch serverad.
    Sedan gillar jag att religion inte är obligatorisk och att man satsar mycket på konst. Eloge där!
    Sedan börjar de spanska skolorna en månad senare än de svenska, vilket betyder att spanska elever får en extra månads ledighet då terminerna annars slutar och börjar som här hemma. Inte illa;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trodde ni skulle krevera av alla siffror. Men det här är ju egentligen en av grunderna för min blogg: hitta fakta i vardagslivet.

      Jag kan nog egentligen tycka att den svenska modellen är väldigt bra, bättre än den spanska. Hur man än vänder och vrider på det så är religion väldigt viktig i vårt samhälle, inte minst att förstå hur andra fungerar. I Sverige får vi läsa mycket om kristendom men också en hel del om de andra större religionerna. I Spanien väljer du en religion eller inte alls. Nu kan jag ha fel i detta. det är inte alldeles lätt att sätta sig in i dessa stora som alla skolväsenden är.

      I Spanien har man inget höstlov, man slutar senare på sommaren, man har intensivare skoldagar och mer läxor. I alla fall så som det verkar. Så jag misstänker att det går på ett ut. Det intressanta i slutänden är att det är välutbildade barn/ungdomar som går ut skolan, antar jag.

      Radera
    2. Med "den svenska modellen" som jag skriver ovan menar jag just med hänsyn till religionen.

      Radera
  3. Jätteroligg läsning! Tack för detta!
    Ganska lika är det med Sverige, men jag tror det kan variera en del mella olika regioner i Spanien. Vet att i Torrevieja så har flera av de kommunala skolorna en lunchpaus mitt på dagen på ett par timmar då barnen hämtas och går hem och äter. Sedan ska de följas tillbaka och slutar oftast skoldagen vid 16.30.
    Och i Torrevieja får eleverna oftast köpa allt material inkl. skolböcker själva. (Kommunala skolor)
    Jag har också förstått att barnen i de spanska skolorna mer "rejält" börjar läs och skrivinlärningen tidigare och likaså matteundervisningen. Men det är säkert olika. Har besökt ett par kommunala skolar i Torrevieja och tycker att femåringarna och sexåringarna där kommit långt. Likaså att 12 åringarna ligger långt före i bla. matte och spanska samt att skriva olika texter med läsbar skrivstil. Däremot känns engelskan ganska eftersatt. Men som sagt det verkar variera en hel del.


    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror också att det varierar en hel del mellan regionerna men dessutom mellan skolorna, till och med mellan klasserna. Marta som sonen tränar spanska med säger att just matten beror väldigt mycket på hur duktiga eleverna i varje klass är, det kan vara stor skillnad.

      Jag har också hört att vissa har siesta-tider även i skolan, slutar dagarna klocka 17. Det är säkert lokala skillnader men även om det är privata eller kommunala. Finns så många varianter! Jag försöker att just nu fokusera på vår del av Spanien, det blir väldigt mycket - för mycket - att ta in annars. När jag känner mig varmare i kläderna kanske jag även kan begripa mig på resten.

      Kul att du gillar inlägget. Trodde att det skulle uppfattas som alldeles för "torrt".

      Radera
  4. Vad jag förstår så är det inte så stor skillnad på svensk och spansk skola.
    När mina töser gick i engelsk skola så var läsåret indelat i 3 terminer. Skolbarnen hade inte alls så långt sommarlov som i Sverige. Skolmat ingick inte utan mot en avgift. Annars fick barnen ta med sig matlåda. I Kanada fick alla ta med sig matlåda. All material såsom kollegieblock, pärmar och dylikt fick föräldrarna stå för. Innan skolgång var man tvungen att visa barnens vaccinkort ( gula kortet) och ev komplettera.
    Skoluniform var obligatoriskt i England men inte i Kanada.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hörde också att det engelska läsåret var uppdelat på tre terminer, det är några från sonens klass i Svenska Skolan som i höst ska börja på engelsk skola här i Benalmádena.

      I Svenska Skola i Fuengirola betala man extra för lunchen (som dock är obligatorisk). Undervisningsmaterialet och vissa skrivböcker ingår i avgiften men pennor, linjal mm får man köpa själv där med.

      Vi fick också uppvisa sonens hälsokort när de började i Svenska skolan men däremot inte i den spanska. Vi måste nog däremot ta och se över sonens vaccinationer. Suck! Det är liksom alltid något som måste till på den där Att göra-listan!

      Radera