torsdag 2 augusti 2018

Medusatider

Det är i dag den 2 augusti och vi har ännu inte varit vid havet. Känns nästan lite pinsamt men faktum är att det finns orsaker.

Den första orsaken är att det är med spanska mått mätt riktigt kallt i vattnet! Vattentemperaturen har i stort sett legat kring 18-19 grader och det är faktiskt inte så himla badert, det! Dagens foto från Carvajalstranden, den del som tillhör Fuengirola, vittnar om att vi är inte ensamma om att tycka det:


Öde ...


OK, tittade man åt sidorna så ser man att det fanns lite folk där vid stranden men knappast någon folkrusning.


Någon enstaka var i vattnet, en del stod vid strandkanten. Solsängsuthyrarna går nog denna säsongen med förlust för kanske en säng av fem användes. En torsdagseftermiddag, klockan var vid 15-tiden och den stora semestertiden har kommit till Spanien. Turisterna verkar dock inte veta om det i år, de är nog hemma och njuter av värmen där eller har lagt pengarna på att köpa AC.

Den andra orsaken - den större - är las medusa, maneterna. De är helt hopplösa i år. I Sverige pratar man i bland om fästingår, här på Solkusten verkar det vara medusaår.


Så hur vet vi nu detta, vi som inte satt våra fossingar i den härliga sanden vid havet? Jo, det finns en app som heter Infomedusa. Den kom för några år sedan och var då ganska ointressant. I år har den dock fått ett uppsving och folk använder den äntligen. Där kan man läsa om temperaturen i vattnet, ebb och flod, vind, och så klart flaggas det om manetläget. I dag till exempel var det rödflagg med tanke på mängden maneter och det har jag sett ett flertal gånger denna sommaren.

De som använder sig av appen kan även fråga andra användare hur läget ser ut vid en speciell strand i Málagaområdet, om det är några maneter, vågigt, kallt, smutsigt ...

 

"Många maneter. I hamnen finns det behållare fyllda med maneter. Båtarna som städar hänger inte med." står det i första meddelandet.

Dessutom finns där bilder på olika slags maneter, hur farliga de är och vad man ska göra om man blir bränd av en.

Nej, något bad i havet blev det inte i dag för det var så otroligt mycket medusor (gillar det ordet för maneter!). Det går båtar utmed kusten med stora fångstnät och ändå så är det fullt i vattnet.


Nej, det blev lite shopping i stället. En svalkande fläkt till sonens rum, lite nya badkläder, glass och en annan slags medusa: en solhatt som fladdrar så härligt när man går. Sonen och jag hade jättekul åt hur den rörde sig som en medusa när jag hoppade uppochned på paseon, mannen min tyckte det var mindre muntert.

En härlig dag ändå! Och en otrolig känsla att bada i poolen när vi kom hem!

18 kommentarer:

 1. Oj, så kallt i vattnet hos er. På Costa Blanca vet jag att dte är uppemot 25 grader. Hur dte är med "medusorna" vet jag inte, men jag vet att de fanns i maj och juni så kanske har de flyttat. Och med maneter i havet vill man ju inte bada.
  Bra då med lite shopping och en medusaliknande solhatt är ju helt ok. Har ett gäng som jag mest använder i Spanien, men ibland är det knepigt för de blåser lätt av.
  Kanske förevigade maken dig dä rpå paseon när du hoppade. Eller kanske sonen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har tydligen varit stora inströmningar med kallt vatten från Atlanten, nackdelen med att bo här nere.

   Radera
 2. Ja, under helgen lär ju vattnet kanske värmas upp en aning med tanke på rekordvärmen som väntas i dina trakter och i Portugal. Men det hjälper ju inte om det finns medusor i vattnet. Älskar också namnet måste jag säga. Å med tanke var namnet kommer ifrån är det ju väldigt passande också...

  Din hatt är kanooooon! Väldigt brittiskt, lite kungligt över den faktiskt;-)

  PS. På Costa del Sol råder precis motsatta förhållanden till här. Badvattnet har aldrig varit varmare häromkring än i år. Åsså säger väderprognosen att det ska bli "kallare" här på lördag (24 grader i stället för 32-33), medan ni får upp till 48 grader. Bra att ni köpte en fläkt till sonens rum idag. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mannen min är lite upprörd över det där med "rekordvärmen". Det är så stort ståhej om det när de säger att det ska komma men när de sedan kommer på att det inte alls ska bli så där varmt så är det ingen som säger något eller rättar. Vädret ska enligt de senaste prognoserna bli varmt men inte några 40-50 grader.

   Visst är hatten snygg! Den matchar min favoritklänning!

   Radera
  2. Från AEMET och deras utfärdande:

   "En buena parte del sureste peninsular, litoral de Andalucía oriental, Ceuta, Melilla y Canarias las temperaturas previstas para estos días no serán significativamente superiores a las habituales en estas fechas."

   Här är hela utfärdandet:
   http://www.aemet.es/documentos_d/enportada/20180802113252_p52tesp1.pdf

   Radera
 3. Den här helgen värms väl vattnet upp då Nordafrikavärmen sköljer över er. Vad det nu kan innebära för medusorna

  Varför tänker jag osökt på Greta Garbo när jag ser damen i solhatt? Förstås för att du lyckas omgärda dig med mystik. Både snyggt och elegant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktum är att det kommer hos oss inte vara varmare än vad som är vanligt vid denna tiden av året. Maneter gillar värme och det är ju en del av problemet, de kommer med värmen.

   Jag kände mig faktiskt lite som en filmstjärna där jag gick med min hatt och mörka solglasögon!

   Radera
 4. Här hade vi ju dom riktigt otäcka portugisiska örloggmännen tidigare i somras. I och för sig är dom inga maneter, utan typ fyra olika organismer som lever i nån sorts symbios (märkliga grejer det finns här på vår jord...). Giftiga rackare med upp till 50 meter långa tentakler som kan brännas och ge skador även fast dom spolats upp på land.
  Det blev till och med badförbud på stränderna då.

  Poolen låter som ett bättre alternativ nu när det är så många maneter i havet. Det kalla havsvattnet tycker jag dock låter rätt lockande :-)

  Gillar smulan! :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste också lite om det där, fantastiska skapelser! Världen är verkligen förunderlig och särskilt när det gäller symbioser.

   Vet du om ni har någon motsvarande app hos er, förresten? För det här är Málaga som har gjort. Förstår inte att den inte kan gälla för hela kusten. Kanske kommer.

   Måste lära mig att använda mig av smulor här, bränner ju upp pannan! Det har jag alltid gjort och det börjar märkas på huden nu. Inte bra. Bättre med en snygg smula!

   Radera
  2. Måste - lite motvilligt - erkänna att jag har nollkoll på appar. Det jag har på telefonen har Anders lagt in förutom två. En som är rysligt inaktuell och som har med ruta de la tapa att göra, och en som gäller lokalbussarnas framfart genom stan, och som inte riktigt verkade stämma då när jag testade den för ett bra tag sen.

   Här är jag blekare än på väldigt länge. Så blir det när man inte ens är ute och promenerar och då befinner sig fläckvis i solen... :-)

   Radera
  3. Jomen titta! Det finns en app för er med:
   https://play.google.com/store/apps/details?id=com.medusapp

   Radera
  4. Där ser man... Men eftersom vi aldrig är nere och badar här känns den inte så väldigt användbar för oss ;-)

   Radera
 5. Usch för maneter! Jag har hittills bara träffat en sort som jag gillat. https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2018/02/blotdjur-att-gilla.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde komplimentera dig för hatten: jättesnygg!

   Radera
  2. Just ja, den är vacker! Maneter är ändå vackra och fascinerande men kanske just inte när man vill bada.

   Radera
 6. Har besökt Sverige och där var det runt 24 grader i sjöarna. Välden verkar var upp och ner. När vi kommer till Spanien i september blir det nog poolen. Brukar faktiskt inte heller använda havet så mycket, blir mer poolen.
  Maneter är inte kul!
  Ha det skönt över helgen med lite poolhäng!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, poolen är underund när havet är långt borta eller känns oanvändbart! Annars finns det fina stränder i Elviria.

   Radera