torsdag 24 januari 2019

Vädret i december 2018

Nu när januari börjar närma sig sitt slut så är det väl dags att avrapportera förra årets sista månad.

Solen segar sig upp och värmer bort diset som ligger i tjocka stråk över hustaken.

December började helt fantastiskt! Snittemperaturen för de tio första dagarna var nästa 21,5 grad och det är banne mig inte illa när man tänker på att en av de medräknade dagarna var helmulen och kall.


Jämför man dessutom de föregående åren (2015, 2016 och 2017) så var det ju strålande!


En soluppgång målad i pastellfärger.


En klarblå himmel med några tussar som tillfälligt döljer solen.

December 2018
 1, 19° C, sol
 2, 22° C, sol
 3, 23° C, sol
 4, 23° C, sol
 5, 23° C, sol
 6, 20° C, sol
 7, 17° C, helmulet
 8, 23° C, sol, lite regn på natten
 9, 21° C, sol
10, 23° C, sol
11, 19° C, mulet
12, 20° C, sol
13, 16° C, sol, skurar, blåsigt
14, 15° C, sol, blåsigt
15, 20° C, sol, blåsigt
16, 21° C, sol, blåsigt
17, 17° C, sol, lite moln, blåsigt
18, 17° C, sol, lite moln
19, 18° C, sol
20, 19° C, sol, blåsigt
21, 18° C, sol
22, 19° C, sol
23, 20° C, sol
24, 19° C, sol
25, 19° C, sol, lite moln
26, 17° C, sol
27, 18° C, sol
28, 17° C, sol
29, 17° C, sol, lite moln
30, 17° C,mulet, blåsigt på natten
31, 17° C, sol

Månadens snittemperatur dagtid: 19,2° C

🌞

Statistik från väderstationen (klicka på bilderna så blir det nog lite tydligare):


Average är genomsnittstemp under hela dygnet.


🌞

Till sist, en titt på när solen gick upp och sedan ned den första dagen i månaden:

Amanecer - gryning
Salida del sol - soluppgång
Cenit - zenit
Puesta del sol - solnedgång
Anochecer - skymning

Om solens vandring: information och bild från http://salidaypuestadelsol.com/

🌞

Vad gäller blåsigt: det blåser nästan alltid lite här på Solkusten. Har jag skrivit blåsigt så har det verkligen blåst! Och som tidigare, det här är helt hur jag har uppfattat det och vad vår väderstation här hemma har sagt till oss. Vädret och temperaturen i Málaga eller Marbella kan skilja sig åt en del mot hur vi har det här i Benalmádena.

🌞

Planen är att göra en sammanställning efter varje månads slut och det finns sedan januari 2015. Klicka på etikett Väder för att hitta de andra. Man kan även i sökrutan leta upp en viss månad, de är rubricerade enligt samma princip.

14 kommentarer:

 1. Visst var det fint i december! Å andra sidan brukar julen alltid vara pålitlig här. Fulvädret och kylan brukar komma just efter Kungarna. Halva januari och februari är dom dummaste månaderna vädermässigt enligt min uppfattning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu är det huttrigt! Fast ni har ju köpte en ny värmekälla, ju! Är ni nöjda med den? Eller kanske ska jag formulera det som så att är Anders nöjd med den? Vi pratar också som sagt om att skaffa en butanbrännare men det hinner väl bli sommar innan vi skaffar en och då är det fläktdags istället. Fast det finns inga butandrivna fläktar vad jag vet.

   Radera
  2. Vi (ja, även jag, men skvallra inte) är väldigt nöjda med gasvärmarmanicken. Kör den bara ganska korta stunder för att få upp temperaturen snabbare, sen få AC-n jobba på som vanligt. Fast på värme då, inte kyla :-)

   Radera
  3. Lämpligen!

   Låter den? Luktar? Vet du hur länge en sådan där bombona ska räcka?

   Radera
  4. Den låter lite, men inte öronbedövande på nåt vis. Som AC-n ungefär. Vår har två lägen och vi har bara kört på lägsta, det andra läget låter mer såklart.
   Luktar gör den inte, inte som jag tänkt på i alla fall. Fast precis när vi körde igång den första gången rök det från den (och luktade givetvis) och då åkte den ut och fick elda för duvorna ett tag tills det upphörde. Men så är det väl med många grejer - dom ska liksom köras in.

   Vet inte hur länge gasen kommer att räcka. Det finns ju olika modeller med olika effekt. Mer effekt - mer gas lär ju gå åt. Vi köpte en på 4,2 kW, vilken nog är något av en värsting för inomhusmodeller.
   Hittills har vi kanske kört den 25 timmar på den vecka vi haft den, och ännu har inte gasen tagit slut i alla fall :-)

   Radera
  5. Vi får väl se vad vi kan hitta på, tack för infon. I dag är det ju väldigt skönt med nästan 18 grader men det blåser rätt rejält. Vår sittplats är i lä och där är det väääldigt skönt just nu. Ska nog gå ut och värma mig lite.

   Radera
  6. Vi har kört en gaskamin som spetsvärme där vi bodde tidigare, i Castelo Branco-området i Portugal.

   Den kaminen hade tre effektlägen, 1400W, 2800W och 4200W.
   Förbrukningen (butan) per effektläge påstods vara (angivet i kg/h): 0,104, 0,207 och 0,310
   Med dessa uppgifter så borde en 12kg-flaska räcka 38 timmar på 4.2kW

   Radera
 2. 19,2 grader som snitt i december:-))))))) Ni har verkligen lyckats med att bosätta er i rätt del av Spanien. Men jag antar att du kommer "gnälla" lite mera över hur ruggigt det har varit under januari 2019.
  Du kanske borde skaffa en värmemanick som Ama...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, just nu sitter jag med fårskinnstofflor på fötterna, undertröja, munkjacka och en fleece på det. Och en sjal runt halsen. Det är ju ganska OK ute, problemet är inne. Så visst funderar vi på en sådan där som Ama har.

   Radera
 3. Kul att du publicerar temperaturer på detta sätt! Misstänker att denna information - "hur varmt är det på vintern i Spanien" är det som vi 'som funderar på att köpa i Spanien' googlar innan köp.

  När sitter man med "fårskinnstofflor på fötterna, undertröja, munkjacka och en fleece på det. Och en sjal runt halsen." inomhus i Sverige? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du uppskattar det! Och visst är det så, vi tittade ju också mycket på väder innan vi flyttade ned.

   Väder och temperaturer är ju på sitt sätt ganska subjektivt. Man vänjer sig dessutom fortare än vad man tror är möjligt.

   I går var det en helt underbar dag, t-shirtväder i solen, folk låg i badkläder och solade vid hotellen, någon enstaka vid stranden. Så fort solen går ned så är det ju inte direkt shorts och linne som gäller så som det är på sommaren. Fukten sitter kvar i husets väggar och det är det som ställer till det, man måste försöka vädra ut det varje dag men det går inte alltid. I det rum jag sitter, i huset skuggdel, är det 19 grader och kring 70 % luftfuktighet, i vardagsrummet som ligger på solsidan är det någon grad över 20 och minst 10 % lägre i luftfuktighet. De där procenten gör mycket för välbefinnandet.

   Radera
 4. Ser att det var liknande temperaturer hos er som i Torrevieja. December brukar vara skön svensk försommarvärme.Vi var ju bara på plats i 10 dagar i slutet av december och början av januari men helt klart helt ok temperaturer. Och det är ju inte i de tropiska trakterna man är.
  Men inomhus blir det ju lätt ganska kallt/rått när solen försvinner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Julen brukar vara behaglig med strålande soldagar precis som du säger.

   Det är ju det där råa som är problemet, egentligen. Fuktigheten.

   Radera
 5. Er juli ser ju ut att bli svalare för varje år - är det den värmen vi får här upp då? ;)

  SvaraRadera