tisdag 22 januari 2019

Dagens utflykt

Bilen skulle in på service på Mercedes i Fuengirola, Ibercar Benet, det var dags för en sådan där megaservice som enligt alla Mercedes-ägare skulle kännas i plånboken. Suck. Men det är ju bara att ta tag i det hela.


Förra året blev jag sur när jag studerade bilservicefakturan lite noggrannare vid hemkomst. Jag vet att jag någon vecka innan hade fyllt på med spolarvätska och ändå så stod det att de hällt i det, ca 4 € hade de debiterat oss för något de inte gjort. Så eftersom jag är som jag är så fyllde jag i går upp till bristningsgränsen. Jag behövde bara fylla på några få deciliter då vi inte har gjort av med så mycket sedan han på PitLane bjöd på det - till skillnad mot Ibericar, dit vi nu skulle.

Jag tog ett foto som bevis. Utifall att.


Dagen började med en vacker soluppgång.


Hann fixa med en väderstation som skulle iväg till en annan del av Spanien.


Sedan åt jag en macka medan jag tittade lite mer på soluppgången. Vackert!


Vi åkte till Fuengirola och lämnade in bilen vid 9.30. Därefter promenerade vi ned mot havet. Innan vi nått fram stannade vi till för lite påfyllnadsfrukost vid Los Granier. Två café con leche, en croissant med ost och skinka samt en baguette med ost, skinka, sallad och tomat. Totalt 6.25 €. Min baguette åt jag bara halva av så jag fick en bit folie att svepa om så jag kunde ta med.


Vi gick utmed havet, gick ut lite på spångarna så att vi slapp sand i skorna. Jag böjde mig ned för att måsarna vid strandkanten skulle synas på kortet jag tänkte ta. Det tog duvorna som att "nu är det käk på gång, hörrni!" och flockades omkring oss. De blev rätt besvikna, de fick inte min halva av frukostbrödet i min handväska.


Strandrensarmaskinerna har kört några längder utmed havet. Misstänker att det är en hel del skräp i uppsamlarna trots att det är ganska folktomt på stranden.


Vi fortsatte att gå utmed nästan hela paseon, vi hade ju några timmar kvar innan bilen skulle vara klar. Vi satte oss på en liten träbänk och njöt av att bara sitta där, lyssna på vågorna ... ända tills kvinnan på bänken några meter bort plockade fram sin mobil och började tjafsa med någon på arabiska. Då gick vi till en annan bänk en bit bort.

Det var inte sådär supervarmt i luften men solen värmde ändå lite genom molnskiktet. Som tur var så blåste det inte heller. Väldigt skönt där vi satt i täckjacka och sjal runt halsen.


Ytterligare en kaffe, med en liten kaka på fatet, intogs på ett danskt café som heter Not a lot. Ska berätta mer om det på en Skyltsöndag, tror jag.

Sedan traskade vi vidare, tittade in i lite butiker, köpte inget.

Strax före 13 var vi tillbaka vid Ibercar och skulle hämta vår bil. Japp, den var klar, bara att betala. 599 €. Jippi ... Jag tittade igenom specifikationen och jodå, mycket riktigt.
- Det är inte möjligt att ni har kunnat hälla i någon spolarvätska! sa jag och pekade på raden på fakturan.
- Men det var nog för att det bara var vatten och inte med tvål i, försökte han.
- Nej, det var riktig spolarvätska, sa jag och började mentalt treva efter mobilen för att visa honom fotot som tydligt visar hur löddrigt och fullt det var.
- OK, de måste ha gjort något misstag då, sa han och lite suckande gjorde om fakturan.

Han tyckte säkert vi var heltramsiga som tjafsade om 4 €. Jag kan vända på det och tycka att de var heltramsiga som tog betalt för det, det gjorde ju inte PitLane.

595 € fattigare men med en massa filter och oljor bytta (i alla fall enligt fakturan) åkte vi hem. Vi hade i alla fall tur med vädret.

28 kommentarer:

 1. Med tanke på att det var en megaservice så var den riktigt billig tycker jag. Okej, det är ju billigare i Spanien än här, men ändå. Dessutom hade ni en toppen dag på och vid stranden med några pitstops. Inte helt fel - typ som en bonus;-)
  Säljer ni väderstationer i Spanien eller?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte det var svindyrt! De är dyra på Ibericar men de ligger bra där vid Fuengirola så ...

   Vi säljer väderstationer över hela Europa. Men det är klart att det blir mest till länderna häromkring samt till England.

   Radera
 2. HA! Där FICK dom!!! Det handlar inte om pengarna egentligen (i alla fall när det är såpass små summor det handlar om) det är ju själva principen. Man tar INTE betalt för saker/material som man inte har gjort/använt sig av. Snyggt jobbat av dig! (Jag skulle ha blivit besviken ifall dom nu inte hade tagit betalt när du förberett "hämnden" så bra ;-) )

  Vi lämnar också in bilen på service hos Mercedes. Hon heter så, hon som alltid tar emot den på Toyota. Vi tycker att servicen är betydligt billigare här än hemma i Sverige, men visst nöter det lite i plånboken trots allt.

  Åh! Jag skulle absolut ha offrat min frukostmacka till duvorna där på stranden. Jag gillar att mata fåglar! Fast dom skulle inte ha fått nåt där på restaurangen hur mycket dom än hade tiggt. Att mata fåglarna på restauranger är ett oskick. Om dom nu inte är extra söta eller speciella, som den första fågeln i det här inlägget:

  https://amacasa.wordpress.com/2011/10/03/att-locka-till-sig-faglar/

  ;-) :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oops! Såg ditt svar till TravelAnna i förra inlägget och jag tror att jag ska skylla på att min mellanslagstangent inte alltid fungerar som den borde. "Såpass" ska såklart vara "så pass" i kommentaren här ovanför. Den funkar dåligt när jag skriver igår och imorgon och möjligen ifjol också ;-)

   Radera
  2. Precis! Jag blir skitsur på sådant! Mannen min sa att nästa gång säger vi till att det är påfyllt men då blir det ju ingen sport. Och så har jag inget att hetsa upp mig över. Fast det är klart, vi är ju i Spanien, finns alltid något att hetsa upp sig över om man vill. Alla turister som går i linnen så här års till exempel ... Hutter!

   Sparvar vid MacDonalds är ju vanligt. Men de är rätt söta och inte så på som duvorna. Din lille långbening var också söt! Min macka var god när jag kom hem!

   Radera
  3. Fast det är ju accepterat att skriva igår osv. Däremot rekommenderas särskrivningen av dessa i-ord: https://www.ordkollen.se/ihop-eller-i-sar/igar-eller-i-gar/

   Radera
  4. Tycker dom ja... Fast har ordkollen koll? ;-)

   Radera
  5. Men det är ju logiskt att särskriva i detta fallet!
   Skriver du imorse, iförrgår, iförraveckan? Nej, det gör du ju inte. Så varför då skriva ihop i dag, i går, i natt osv?

   Helt plötsligt har folk så himla svårt med särskrivning! Något ologiskt anser jag.
   (Nej, jag vet att du inte är en särskrivare, Ama, så bli inte upprörd nu. :D )

   Radera
  6. Johodå! Det gör jag visst det. Sökte i bloggen och fick en hel drös med träffar på imorse. Dom andra två lös dock med sin frånvaro, jag måste nog börja använda dom orden mer... ;-)

   Nej, jag är inte en särskrivare, snarare skriver jag ihop ord nästintill in absurdum. Eller inabsurdum kanske det heter? :-D

   Radera
  7. Och där ploppade lös upp. Som jag alltid rättar till lyste men som jag tyvärr upptäckt att båda är accepterade.

   Jag kommer aldrig att säga att lampan lös. *ryyyyys*

   Radera
  8. Haha! Visst är det jobbigt som språkpolis att bli knäppt på näsan när dom börjar tillåta saker som är man själv tycker är helt galna? Nu är det visst på gång att tillåta (eller man kanske redan tillåter?) att man får säga "du är bättre än mig" och då syftar jag inte på att det där generalfelet med att du skulle vara bättre... ;-) :-D

   Radera
  9. Det är redan tillåtet, sedan länge tror jag till och med.

   Och det är skitjobbigt när de ändrar! Men det är väl så att språket är så som man talar och använder det, inte så som det i böckerna (eller internet) står att man ska göra. Ofta. Inte alltid för vissa saker blir bara helfel. Som särskrivning.

   Radera
  10. Det är väl det som utvecklar språket, kan tro. Så på sitt vis är det ju himla bra att det blir ändringar. Men jag gillar inte att dom ändrar sånt som jag "kan" och har lärt mig. I och för sig är det ju fortfarande inte fel heller att säga "du är bättre än jag" (förutom det där generalfelet då ;-) ). Men jag hakar upp mig på den nya varianten.
   (Men jag lärde mig också att man inte fick inleda en mening med "men", och att man inte fick sätta ett komma före "och". Det tycks jag däremot strunta högaktningsfullt i :-D )

   Radera
  11. Haha, ibland är man selektiv! Och man ska ju inte inleda med och. Men ibland måste man ju inleda med både och, samt och men.

   Den du!

   Radera
 3. Kul också med en utflykt till Fuengirola och fint att kombinera nytta med nöje. Nåja, nytta - men bilservice är ju delvis nytta. I varje fall nödvändigt. Bra att de ändrade fakturan för rätt ska ju vara rätt. Och 4 euro kan man ju köpa tapas för...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och en tapas - eller en hel falska vin på Carrefour! - är fasen så mycket roligare än spolarvätska man inte ens fått!

   Radera
 4. Härligt här nu!
  Har fått ditt mail och svarar under dagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast i dag var det ju hur kallt som helst, fryser!!!

   Radera
 5. Ni fick ju verkligen dagen till att gå i väntans tider. Vi har varit med om samma sak att vänta länge på bilen som skulle på service. Som tur ligger El Corte Ingles i närheten och ett antal caféer. Du gjorde rätt som påpekade om att de tog betalt för något som inte de hade fullföljt. 4 euro är ändå pengar🤗
  I skuggan så är det även kallt i Sevilla. Nu nalkas sol🤗

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, funderade på El Corte Inglés också, eller Miramar köpcentrum men strandpromenad är betydligt härligare.

   Jag tycker det är fräckt att ta betalt för det där. Jag menar 4 € på kanske 10 bilar om dagen blir 40 €, 200 € i veckan och 800 på en månad. De tar lika mycket betalt om de häller i en hel dunk eller inte en endaste droppe, liksom. Och jag undrar ju vilka mer hörn de genar över.

   Radera
 6. Vi har inte behövt bry oss om servicekostnader och liknade på flera år men nu är det snart slut på den långa ledigheten (från både det ena och det andra).
  Det är bra att du gör mig påmind om hur det blir framöver, för det spelar nog ingen roll om servicen utförs i Spanien eller Sverige.

  SvaraRadera
 7. Bilar är ett elände - man behöver dem och de är som tack för det ett svart hål för all cash! :/ Ni hade i alla fall trevligt medan ni väntade på att få era pengar i ert svarta hål ;)
  Klar man ska "bråka " om 40 spänn - varför inte liksom. Rätt ska vara rätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svart hål, verkligen! Det sägs ju att köpa bil är den sämsta affären man gör.

   Radera
 8. Så bilverkstäder/bilservice fungerar alltså lika dåligt på fler ställen än i Sverige. Vi har så många gånger tjafsat om liknande saker då vi haft vår bil på service. De har velat byta vindrutetorkare för de var dåliga, då hade vi satt dit helt nya 5 dagar tidigare. Vi har haft bilen inlämnat vid ett tillfälle och även sagt vad vi trodde var fel på den, men ändå tog det verkstan 3 tillfällen för att komma fram till att det var just det vi föreslagit som var fel. Suck. Och en verkstad har vid två servicetillfällen inte kunnat satt tillbaks ett filter rätt så det slagit ut hela värmesystemet i bilen. Vilket var extremt jobbigt nu senast då jag körde Stockholm - Gävle t/r över två dagar i -8 grader. Satan vad jag frös. Och eftersom jag tog bilen ur garaget (värmegarage) när jag åkte upptäckte jag inte att där inte fanns någon värme in från fläktarna förrän det var för sent. Och efter att bilen stått utomhus över natten i minus 14 var det inte kul att köra hem den. Uscha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där bilverkstaden är stor och servicen är bra, det vi tyvärr tvingats använda dem till. Men de är dyra eftersom de är en märkesverkstad (med försäljning) och tydligen måste man ha ögonen med sig.

   Fräckt med vindrutetorkarna! Hade de bytt också? För då pratar vi ju inte bara om 4 €. Minns ju när vi fick köpa till Hyundaien vi hade innan:
   https://solsomsol.blogspot.com/2014/09/spanjorer-och-gummi.html

   Fy fasen vad det måste ha varit kallt! Och så blir det ju rått med fukten som man själv avger. Hoppas du hade bra kläder och inte bara skuttar in i bilen med lätta skor och jacka, det är det ju många som gör och inte fattar att bilar kan gå sönder och man blir ståendes utmed vägen i kylan.

   Radera
  2. Med tanke på inlägget jag länkade till: Ska tillägga att numer har vi alltid en vindrutesvabb (som den på bilden) i bilen.

   Radera